Πώμα πρωκτού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάφορα είδη πωμάτων πρωκτού.

Το πώμα πρωκτούτάπα, αγγλ. Butt-Plug, butt plug, Buttplug, Butt Plug) είναι ερωτικό βοήθημα. Χρησιμοποιείται από άνδρες και γυναίκες.

Μορφή και χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατίθεται σε πολλές μορφές, χρωματισμούς, γεύσεις και διάφορα υλικά, ενώ υπάρχει και φουσκωτό, ή και με δονητή. Η απλούστερη έκδοση έχει γεωμετρικό σχήμα κώνου που ξεκινάει από αμβλεία μύτη, ενώ η διάμετρός του μεγαλώνει σταδιακά, για να μικρύνει και πάλι απότομα σχηματίζοντας μια ενδιάμεση στάση και να καταλήξει σε πλατιά βάση. Διαφέρει ως προς τον δονητή, διότι λόγω της ενδιάμεσης στάσης προσφέρει στατική σταθερότητα κατά την χρήση, ενώ η πλατιά του βάση αποκλείει τον κίνδυνο της εξ ολοκλήρου εισόδου του στον πρωκτό και την απώλειά του μέσα στο έντερο. Η μορφή του μπορεί να είναι περίπλοκη και να είναι φανταστική, ή να μιμείται το ανθρώπινο, ή κάποιο άλλο ζωικό πέος, όπως αυτό της αλεπούς, του αλόγου, λαγού, κλπ.. Τα συνηθέστερα κατασκευαστικά υλικά είναι η σιλικόνη και το ζελέ, τα οποία είναι κατάλληλα για αποφυγή πόνου και τραυματισμού του πρωκτού κατά την είσοδο και την έξοδο. Άλλα υλικά είναι το ατσάλι, ο γρανίτης, και το γυαλί.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σλιπάκι με πώμα πρωκτού για την διαρκή προπόνηση του σφυκτικού μυός.

Συνιστάται η χρήση του σε συνδυασμό με προφυλακτικό, ενώ αποφεύγεται ο δανεισμός και η κοινοχρησία, προς αποφυγή μεταδοτικών ασθενειών. Πριν τη χρήση της τάπας συνιστούνται οι ασκήσεις διεύρυνσης του πρωκτού, δηλαδή η προπαρασκευαστική διεύρυνση του κλείστρου για την καλύτερη απόλαυση του πρωκτικού σεξ. Το πώμα τοποθετείται με ελαφρή πίεση στον πισινό και παραμένει εκεί για λίγα λεπτά, επιφέροντας μια κάποια χαλάρωση του σφυκτικού μυός, πριν την διείσδυση του πέους που θα ακολουθήσει. Για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος υπάρχουν πώματα διαφορετικών διαμέτρων, αλλά και σλιπάκια με ενσωματωμένο πώμα για την διαρκή προπόνηση.

Εκτός από τα τεχνικά υλικά, συχνά χρησιμοποιούνται και πώματα φυσικής προέλευσης, ιδίως από πιπερόριζα (αγγλ. ginger), η οποία είναι εντελώς ακίνδυνη, και προσφέρει πλήρη απόλαυση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tristan Taormino: The Ultimate Guide to Anal Sex for Women. Cleis Press, 1997, ISBN 1-57344-028-0