Πύρινος Εφιάλτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύρινος Εφιάλτης
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Μίλερ
ΠαραγωγήΤζόζεφ Κάουφμαν
ΣενάριοΛενόρ Τζ. Κόφι
Ρόμπερτ Σμιθ
Έντνα Σέρι (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΤζόαν Κρόφορντ
Τζακ Πάλανς
Γκλόρια Γκράχαμ
Μπρους Μπένετ
ΜουσικήΈλμερ Μπέρνσταϊν
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 7/8/1952
Κυκλοφορία1952
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Πύρινος Εφιάλτης (Πρωτότυπος τίτλος: Sudden Fear) είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ και θρίλερ αγωνίας του 1952 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μίλερ. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έντνα Σέρι, που διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από την Λενόρ Τζ. Κόφι και τον Ρόμπερτ Σμιθ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζόαν Κρόφορντ, ο Τζακ Πάλανς και η Γκλόρια Γκράχαμ. Η Τζόαν Κρόφορντ έλαβε την τρίτη και τελευταία της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάιρα Χάτσον (Τζόαν Κρόφορντ) είναι μια επιτυχημένη δραματουργός του Μπρόντγουεϊ που ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο της θεατρικό έργο. Κατά τη διάρκεια μιας από τις πρόβες βλέπει για πρώτη φορά τον ηθοποιό Λέστερ Μπλέιν (Τζακ Πάλανς), ο οποίος έχει προσληφθεί για τον κεντρικό ρόλο στο έργο που πρόκειται να ανέβει και θεωρώντας τον ακατάλληλο για το ρόλο τον απολύει. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα, λαμβάνει καλές κριτικές και η Μάιρα επιστρέφει στο σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο με το τρένο, όπου συναντά ξανά τον Λέστερ. Η Μάιρα δικαιολογείται στον Λέστερ για την απόφασή της να τον απολύσει και οι δυο τους γίνονται ζευγάρι και λίγο καιρό αργότερα παντρεύονται. Ο Λέστερ δείχνει όμως το πραγματικό του αδίστακτο πρόσωπο, από τη στιγμή που μαθαίνει ότι η Μάιρα πρόκειται να κάνει δωρεά την περιουσία της σε ένα ίδρυμα και μετά την εμφάνιση μιας πρώην του ερωμένης της Αϊρίν Νιβς (Γκλόρια Γκράχαμ). Οι δυο τους καταστρώνουν ένα σχέδιο εξόντωσης της Μάιρα.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόαν Κρόφορντ είχε αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνης εκτέλεσης παραγωγής για την ταινία και ήταν αναμεμειγμένη με όλα τα στάδια της παραγωγής. Προσέλαβε προσωπικά την Λενόρ Τζ. Κόφι ως σεναριογράφο, τον Ντέιβιντ Μίλερ ως σκηνοθέτη, τον Έλμερ Μπέρνσταϊν ως συνθέτη και τους Τζακ Πάλανς και Γκλόρια Γκράχαμ ως συμπρωταγωνιστές. Αρχική της επιλογή για το ρόλο του Λέστερ Μπλέιν ήταν ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ενώ κάποια στιγμή σκέφτηκε να προσλάβει και τον Μάρλον Μπράντο.

Σύμφωνα με τον Τζακ Πάλανς η Τζόαν Κρόφορντ και η Γκλόρια Γκράχαμ δεν είχαν καλές σχέσεις, γεγονός που οδήγησε σε χειροδικία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο καυγάς ξεκίνησε όταν η Γκράχαμ κάθισε στο πλατό γλείφοντας δυνατά ένα γλειφιτζούρι την ώρα που η Κρόφορντ ερμήνευε κάποια σκηνή, προσπαθώντας να την εξοργίσει. Ο Πάλανς τόνισε ότι των συνεργείο της ταινίας δεν έσπευσε αμέσως να της χωρίσει, αλλά της άφησε να ξεμαλλιάζει η μια την άλλη για κάμποση ώρα πριν επέμβει.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές με τον Α. Χ. Γουέιλερ των New York Times να επαινεί την ερμηνεία της Κρόφορντ και τη σκηνοθεσία του Μίλερ[1].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Η Τζόαν Κρόφορντ έχασε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου από την Σίρλεϊ Μπουθ και ο Τζακ Πάλανς το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου από τον Άντονι Κουίν.

Υποψηφιότητα:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου - Τζόαν Κρόφορντ
  • Β' Ανδρικού Ρόλου - Τζακ Πάλανς
  • Φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία - Τσαρλς Λανγκ
  • Κοστουμιών σε ασπρόμαυρη ταινία - Σίλα Ο' Μπράιεν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wiler, A.H. The New York Times, film review, "Sudden Fear, Cleverly Turned Melodrama, Is New Bill at Loew's State", August 8, 1952. Accessed: July 14, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]