Πύλη:Ωκεανία/Επιλεγμένη προσωπικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιλεγμένα λήμματα για την ενότητα της πύλης Ωκεανία, Άνθρωποι της Ωκεανίας.


Ίανουάριος

Έρνεστ Ράδερφορντ

Ο Έρνεστ Ράδερφορντ (πήρε αργότερα τον τιμητικό τίτλο Λόρδος Ράδερφορντ του Νέλσον) ήταν Νεοζηλανδός φυσικός και χημικός. Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1871 και πέθανε στις 19 Οκτωβρίου του 1937. Ο Ράδερφορντ ανακάλυψε ότι το άτομο έχει συγκεντρωμένο το θετικό φορτίο στο κέντρο του και το αρνητικό περιφερειακά και δημιούργησε το πλανητικό μοντέλο του ατόμου, που διαδέχτηκε το μοντέλο της "σταφίδας" του Τόμσον. Το μοντέλο του Ράδερφορντ τροποποιήθηκε αργότερα από τον Νιλς Μπορ (Bohr), που δημιούργησε το τροχιακό μοντέλο του ατόμου. Πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1908 για την εργασία του σχετικά με την δομή του ατόμου και ηγήθηκε της πρώτης προσπάθειας διάσπασης του ατόμου το 1918. (περισσότερα για τον Ερ. Ράδερφορντ)




Φεβρουάριος

Οι AC/DC (1979, Μπέλφαστ)

Οι AC/DC είναι ένα hard rock γκρουπ που δημιουργήθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1973 από τα αδέρφια Angus και Malcolm Young. Θεωρούνται από τους πρωτοπόρους της hard rock μουσικής μαζί με τους Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Thin Lizzy και άλλους.

Το όνομα τους σημαίνει εναλλασσόμενο ρεύμα και συνεχές ρεύμα (Alternating Current/Direct Current). Το εμπνεύστηκαν η αδερφή τους Margaret από την ετικέτα της ραπτομηχανής της. Παρόλο που διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις κατά καιρούς έδιναν άλλες ερμηνείες στην ονομασία τους όπως "Anti-Christ/Devil's Child" και τους θεωρούσαν σατανιστές, το συγκρότημα πάντα τις διέψευδε.

Από το πρώτο τους άλμπουμ το High Voltage το 1975, η πορεία τους στον χώρο της hard rock μουσικής είναι ανοδική με αποκορύφωμα το άλμπουμ Back in Black το 1980. Έκτοτε είχαν αρκετά «σκαμπανεβάσματα». Επανήλθαν στα top το 1990 με το άλμπουμ The Razors Edge... (περισσότερα για τους AC/DC)




Μάρτιος

Ο Χιού Τζάκμαν (Ιούνιος 2006)

Ο Χιου Μάικλ Τζάκμαν είναι ένας κινηματογραφικός, τηλεοπτικός και θεατρικός Αυστραλός ηθοποιός, κυρίως διάσημος για τη δουλειά του σε μεγάλες, εμπορικές παραγωγές του Χόλυγουντ όπως το X-Men και το Βαν Χέλσινγκ αλλά και σε μικρότερες, πιο «εγκεφαλικές» όπως το The Prestige και Η Πηγή της Ζωής.

Ο Χιου Τζάκμαν γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, στις 12 Οκτωβρίου του 1968, από Άγγλους γονείς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο το 1967 και να εγκατασταθούν στη χώρα των καγκουρό μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Τζάκμαν από νωρίς έδειξε την κλίση του προς το χώρο της τέχνης. Ως μαθητής πρωταγωνίστησε σε πολλές σχολικές παραστάσεις, κυρίως μιούζικαλ όπως το Ωραία μου Κυρία το 1986 και έλαβε μέρος σε παιδικές συναυλίες χάρη στο ταλέντο του στο τραγούδι. Παράλληλα σπούδασε μουσική, πιάνο, κιθάρα και βιολί και αργότερα χορό. Το σοβαρό βήμα όμως προς την ηθοποιία έγινε όταν τον δέχτηκαν, μετά από ακρόαση, στη σχολή υποκριτικής του Περθ WAAPA (Western Australian Academy of Performing Arts), η οποία φημίζεται για το υψηλό της επίπεδο. Αποφοίτησε το 1994, παίρνοντας μάλιστα τιμητικό βραβείο με τον τίτλο Ο Πιο Ταλαντούχος Απόφοιτος. (περισσότερα για τον Χιού Τζάκμαν)





Απρίλιος

Ο Μάρκους Στίβεν

Ο Μάρκους Στίβεν (Marcus Stephen) είναι επαγγελματίας αθλητής της άρσης βαρών και Πρόεδρος του Ναουρού από το 2007. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1969 και αρχικά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ως μέλος μιας τοπικής ομάδας με το όνομα «Άσοι». Γρήγορα στράφηκε προς την άρση βαρών.

Συμμετείχε σε τρείς Ολυμπιάδες, το 1992 στην Βαρκελώνη, με τα χρώματα των Σαμόα, και το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ, με τα χρώματα του Ναουρού. Τις πιο πολλές επιτυχίες του τις είχε στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, ενώ η μεγαλύτερή του επιτυχία ως αθλητής ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999 στην Αθήνα, όπου ήταν 2ος στο σύνολο των 62 κιλών.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις 3 Μαΐου του 2003 πρώτος στην επαρχία Έουα και στην εκλογική περιφέρεια Ανετάν. Τον Δεκέμβριο του 2007, έπειτα από επιτυχημένη πρόταση μομφής σε βάρος του Προέδρου Λούντβιγκ Σκόττι, ο Στίβεν ορκίστηκε Πρόεδρος του Ναουρού. (περισσότερα για τον Μάρκους Στίβεν)







Μάιος

Ο Τζόνσον Τοριμπιόνγκ.

Ο Τζόνσον Τοριμπιόνγκ είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Παλάου από το 2009. Είναι επίσης πρώην πρεσβευτής της χώρας του στην Ταϊβάν. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1946 στο Αϊράι, μια από τις 16 πολιτείες (δήμους) του Πάλαου. Απέκτησε ντοκτορά στα Νομικά (1972) και Μάστερ (1973) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ο Τοριμπιόνγκ κατήλθε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου του 2008. Μαζί του κατήλθε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Κεράι Μαριούρ, βουλευτής του Κογκρέσου. Την 1η Ιανουαρίου του 2009, ύστερα από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ανέλαβε πρόεδρος, στη θέση του, και διαδέχθηκε τον Τόμι Ρεμενγκεσάου. (περισσότερα για τον Τζ. Τοριμπιόνγκ)








Ιούνιος

Η Νικόλ Κίντμαν

H Νικόλ Κίντμαν (Nicole Mary Kidman) γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1967, στη Χονολουλού της Χαβάης, και είναι μια βραβευμένη με Όσκαρ Αυστραλή ηθοποιός.

Αφού έκανε αρκετές εμφανίσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η Κίντμαν έκανε το ντεμπούτο της στο θρίλερ Dead Calm (1989). Έκτοτε, η καριέρα της ηθοποιού έχει αναπτυχθεί αρκετά. Οι ερμηνείες της σε αρκετές ταινίες, όπως τα To Die For (1995), Moulin Rouge! (2001) και The Hours (2002), επιβραβεύτηκαν με πολλά βραβεία και πολύ καλές κριτικές. Το 1999 πρωταγωνίστησε μαζί με τον τότε συζυγό της Τομ Κρουζ, στην τελευταία ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ, Μάτια Ερμητικά Κλειστά (1999), ενώ το 2002 απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, ερμηνεύοντας την Σατίν, μια χορεύτρια στο γνωστό παριζιάνικο καμπαρέ Moulin Rouge! (2001), στην ταινία με τον ομώνυμο τίτλο. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Α' Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία The Hours (2002). Τον ίδιο χρόνο, η Κίντμαν απέσπασε το Αστέρι της στην Οδό της Δόξας στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. (περισσότερα για την Ν. Κίντμαν)








Ιούλιος

H Έλεν Κλαρκ

Η Έλεν Ελίζαμπεθ Κλαρκ (Helen Elizabeth Clark) (γεν. 26 Φεβρουαρίου 1950) είναι πολιτικός της Νέας Ζηλανδίας. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 1999 ως το 2008. Κατά τη θητεία της Έλεν Κλαρκ ως πρωθυπουργού η Νέα Ζηλανδία γνώρισε οικονομική ανάπτυξη. Κατά τις εκλογές του 2005 η Νέα Ζηλανδία είχε την μικρότερη ανεργία από όλα τα βιομηχανικά κράτη.

Η Έλεν Κλαρκ ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερεις αδερφές της στην αγροτική οικογένειά της από το Γουαϊκάτο. Η Κλαρκ έλαβε την παιδεία της στο Δημοτικό Τε Πάχου, στο Σχολείο Epsom Girls' Grammar School στο Ώκλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και αποφοίτησε με μάστερ. Σπούδασε στο εξωτερικό το 1976. Έγινε λέκτορας Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ από το 1973 μέχρι την εκλογή της στο Κοινοβούλιο το 1981.

Υπηρέτησε ως μέλος στη διοίκηση της Νέας Ζηλανδίας του Εργατικού Κόμματος από το 1978 ως τον Σεπτέμβριο του 1988 και ξανά από τον Απρίλιο του 1989, ενώ εξελέγει στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Έγινε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης κατά τις κυβερνήσεις του Εθνικού Κόμματος των Τζιμ Μπόλτζερ και Τζέννυ Σίπλεϋ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ενώ το 1999 έγινε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και η πρώτη που είχε κερδίσει το αξίωμα σε εκλογές. (περισσότερα για την Ε. Κλαρκ)










Αύγουστος

Ο Έντγουϊν Φλακ (Edwin Harold "Teddy" Flack) (Λονδίνο 5 Νοεμβρίου 1873 - Μπέργουικ 10 Ιανουαρίου 1935) ήταν Αυστραλός αθλητής του στίβου και της αντισφαίρισης , χρυσός Ολυμπιονίκης το 1896.

Γεννήθηκε στην Αγγλία και σε ηλικία 5 ετών η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αυστραλία και στο Μπέργουικ της Βικτώρια. Ήταν αθλητής του συλλόγου Ολν Μελμπούρνιανς (Old Melburnians) και πρωταθλητής σε αγώνες δρόμου στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτώρια. 21 ετών στάλθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω εκπαίδευση στη λογιστική δουλεύοντας στην εταιρεία Price Waterhouse (σήμερα PricewaterhouseCoopers), παράλληλα συνέχισε τον αθλητισμό όπου γράφτηκε σε σύλλογο του Λονδίνου με σκοπό να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα κατέκτησε 2 χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλιο. (περισσότερα για τον Εντ. Φλακ)









Σεπτέμβριος

Ο Έντουαρντ Ναταπέι, στη μέση, με διπλωμάτες.

Ο Έντουαρντ Ναταπέι (Edward Nipake Natapei Tuta Fanua`araki) είναι πολιτικός από το Βανουάτου, πρωθυπουργός από το Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Δεκέμβριο του 2010 και ως υπηρεσιακός τον Μάιο με Ιούνιο του 2011. Υπηρέτησε σε διάφορα άλλα αξιώματα, όπως υπηρεσιακός πρόεδρος, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Βουλής. Είναι αρχηγός του αγγλόφωνου σοσιαλιστικού κόμματος, του Vanua'aku Pati.

Γεννήθηκε το 1954 και εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1983. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου και το 1999 εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος Vanua'aku Pati. Στις 25 Νοεμβρίου του 1999 διεξήχθη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την ανάδειξη πρωθυπουργού. Ο Ναταπέι ήταν υποψήφιος για το αξίωμα, ηττήθηκε όμως από τον Μπαράκ Σοπέ. Έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Σοπέ παραιτήθηκε και ο Ναταπέι έγινε (για πρώτη φορά) πρωθυπουργός, στις 13 Απριλίου του 2001, λαμβάνοντας 27 ψήφους υπέρ και μόνο μία κατά στο Κοινοβούλιο. (περισσότερα για τον Ε. Ναταπέι)









Οκτώβριος

Ο Ταουφααχάου Τουπόου σε κέρμα του 1967

Ο Ταουφααχάου Τουπόου Δ΄ (Tāufaa'āhau Tupou IV, Βασιλιάς της Τόνγκα) ήταν ο Βασιλιάς της Τόνγκα από το 1965 ως το θάνατό του το 2006.

Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1918. Έκανε σπουδές στο Κολέγιο Νιόυινγκτον και στο Σίδνεϊ. Στη νεανική του ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, με επιτυχία. Ως διάδοχος του θρόνου ήταν γνωστός ως Siaosi Taufa'ahau Tupoulahi. Παντρεύτηκε τη Halaevalu, γεννημένη το 1926.

Χρημάτισε Υπουργός Παιδείας το 1943, Υγείας το 1944, και Πρωθυπουργός το 1949. Διαδέχτηκε τη μητέρα του Σαλότε Τουπόου Γ΄ το 1965, μετά το θάνατό της. Απολάμβανε μεγάλης δημοφιλίας , ωστόσο ενεπλάκη σε σκάνδαλο επενδύσεων.

Κατά τη δεκαετία του '70, υπήρξε ένας από τους βαρύτερους ηγέτες στον κόσμο, καθώς το βάρος του υπερέβαινε τα 200 κιλά. Κατά τις επίσημες επισκέψεις του στη Γερμανία, μάλιστα, οι αρχές τοποθετούσαν ειδικά καθίσματα κατασκευασμένα γι' αυτόν. (περισσότερα για τον Ταουφααχάου Τουπόου τον Δ΄)









Νοέμβριος

Ο Τζον Χάουαρντ

Ο Τζον Χάουαρντ ήταν τετράκις Πρωθυπουργός και ο πλέον πετυχημένος εκλογικά Αυστραλός πολιτικός της σύγχρονης εποχής.

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1939. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και το 1971 παντρεύτηκε την Janette Parker, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Εξελέγη βουλευτής το 1974. Ένα χρόνο μετά, έγινε Υπουργός για θέματα Επιχειρήσεων και Καταναλωτών στην κυβέρνηση του Φρέιζερ, ενώ το 1977, σε ηλικία 38 ετών, έγινε Υπουργός Οικονομικών, κερδίζοντας το παρατσούκλι the boy Treasurer. Το 1982 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Έγινε ο 25ος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας στις 11 Μαρτίου 1996 και κατάφερε να επανεκλεγεί τα έτη 1998, 2001 και 2004. Έγινε ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος το 1995, θέση που είχε και την περίοδο 1985-89. (περισσότερα για τον Τζ. Χάουαρντ)












Δεκέμβριος

O ταξίαρχος Ρατού Επέλι Ναϊλατικάου (Epeli Nailatikau, συχνά αναφέρεται ως Na Turaga Mai Naisogolaca) είναι στρατιωτικός δικτάτορας των Φίτζι και από το 2009 υπηρεσιακός πρόεδρος της νησιωτικής χώρας.

Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1941. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε σχολείο της επαρχίας Μπάου, στο σχολείο της Ντράιμπα. στο σχολείο της Λεβούκα και της Βασίλισσας Βικτωρίας, ενώ ακολούθησε και στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέα Ζηλανδία. Το 1966 τοποθετήθηκε στο Σαραγουάκ της Μαλαισίας και η άνοδός του ήταν ραγδαία. Σταδιοδρόμησε ως στρατιωτικός επί 20 χρόνια, πολιτικός και διπλωμάτης επί 17 χρόνια.

Στις 14 Ιουνίου του 2005 διορίστηκε από την UNAIDS ειδικός απεσταλμένος για τον Ειρηνικό. Στις 30 Ιουλίου του 2009 ανέλαβε υπηρεσιακός πρόεδρος έπειτα από την παραίτηση του προέδρου Ρατού Ζοζέφα Ιλόιλο. Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στις 5 Νοεμβρίου του 2009. (περισσότερα για τον Ε. Ναϊλατικάου)