Πύλη:Ιστορία/Εικόνα (Triangle Shirtwaist Factory)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1911 στη Νέα Υόρκη και απεικονίζει έναν αστυνομικό και μερικούς πολίτες να κοιτάζουν έκπληκτοι το φλεγόμενο κτίριο, το οποίο στην φωτογραφία δεν φαίνεται, απο τον 9ο όροφο του οποίο είχαν πέσει για να σωθούν απο τις φλόγες οι εργάτες που δούλευαν εκεί και των οποίων τα πτώματα διακρίνονται στην φωτογραφία.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου της 25ης Μαρτίου του 1911 όταν ξέσπασε φωτιά στον 8ο όροφο του εργοστασία Triangle Shirtwaist Company. Ενώ οι υπόλοιποι ορόφοι εκκενώθηκαν, οι εργάτες του 9ου ορόφου δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως με αποτέλεσμα να αποκλειστούν. Στον 9ο όροφο υπήρχαν δύο θύρες, απο τις οποίες η μια οδηγούσε στην σκάλα διαφυγής. Η σκάλα διαφυγής γρήγορα παραδόθηκε στις φλόγες και γκρεμίστηκε, παρασέρνοντας στον θάνατο τους ανθρώπους που εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να διαφύγουν. Η άλλη θύρα ήταν κλειδωμένη αφού οι υπεύθυνοι της εταιρείας φοβούμενοι μην κλέψουν τίποτα οι εργάτες κλείδωναν καθημερινά τον 9ο όροφο, ανόιγοντας τον μόνο στο τέλος του ωραρίου. Έτσι οι εργάτες παγιδεύτηκαν. Μερικοί απο αυτούς προκειμένου να μην καούν προτίμησαν να πηδήξουν απο τα παράθυρα. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 146 νεκροί.

Το συγκεκριμένο γεγονός συγκλόνισε την κοινωνία της Αμερικής και υπενθύμισε σε όλους τις κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στα αμερικανικά εργοστάσια. Η φωτογραφία συγκακταλέχθηκε απο το περιοδικό Life ως μια απο τις 100 σημαντικότερες που επηρέασαν τον κόσμο.[1]