Πύλη:Ζωολογία/Επιλεγμένο λήμμα/Αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος
Αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος

Ο αυστραλιανός πράσινος δενδροβατραχος, ή πιο απλά πράσινος δενδροβάτραχος της Αυστραλίας, δενδροβάτραχος του Γουάιτ (White's Tree Frog), ή κοντόχοντρος δενδροβάτραχος (επιστημονικό όνομα: Litoria caerulea - Λιτόρια η κυανή) είναι ένα είδος δενδροβάτραχου αυτόχθονο στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, ενώ πληθυσμοί του έχουν εισαχθεί στην Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το είδος αυτό ανήκει στο γένος Λιτόρια. Έχει φυσιολογικές ομοιότητες με άλλα είδη του γένους του, ιδιαίτερα με τον Μεγαλοπρεπή Δενδροβάτραχο (Litoria splendida - Λιτόρια η λαμπρή) και τον Γιγάντιο Δενδροβάτραχο (Litoria infrafrenata - Λιτόρια η υποσυγκρατημένη, Λ. η υποχαλιναγωγημένη, Λ. η υποφρενώδης).

Ο πράσινος δενδροβάτραχος είναι μεγαλύτερος από τους περισσότερους αυστραλιανούς βατράχους, φτάνοντας τα 10 εκατοστά σε μήκος. Η μέση διάρκεια ζωής του σε κατάσταση αιχμαλωσίας, που είναι δεκαέξι χρόνια, είναι μεγάλη σε σύγκριση με τους περισσότερους βατράχους. Οι πράσινοι δενδροβάτραχοι είναι υπάκουα ζώα και μπορούν να ζήσουν άνετα κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες. Μπορεί να βρεθούν σε παράθυρα ή ακόμη και μέσα στα σπίτια, τρώγοντας έντομα που παρασύρονται από το φως.

Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του και της συμπεριφοράς του, ο πράσινος δενδροβάτραχος έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους βατράχους της περιοχής του, ενώ παράλληλα είναι ένα διάσημο εξωτικό κατοικίδιο σε όλο τον κόσμο. Οι δερματικές εκκρίσεις του βατράχου έχουν αντιβακτηριδιακές και αντι-ιικές ιδιότητες που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα.