Πύλη:Αρχαιολογία/Αρχαιολογικά Νέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην παρούσα σελίδα μπορείτε να βρείτε όσα νέα δημοσιεύθηκαν και θα δημοσιεύονται εφεξής στην πύλη της Αρχαιολογίας. Για πιο πρόσφατα αρχαιολογικά νέα, δες Πύλη:Αρχαιολογία/Νέα .

Ειδήσεις ανά έτος
2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015


2005[επεξεργασία κώδικα]

Ποίηση της Σαπφούς[επεξεργασία κώδικα]

Ένα ποίημα της Σαπφούς που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2005. Γραμμένοι περισσότερο από 2.600 χρόνια πριν, οι 101 λέξεις των στίχων εξετάζουν ένα αιώνιο θέμα της τέχνης, την ανημπόρια ενός γηρασμένου σώματος και την αναπόληση του έρωτα της νιότης. Το ποίημα, το τέταρτο πλέον που επιβιώνει, ανακαλύφθηκε με τρόπο περίεργο. Βρέθηκε στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας. Οι εύκαμπτες ίνες του παπύρου εμβαπτίζονταν υγρές ακόμα σε ασβεστοκονίαμα και κάλυπταν ακανόνιστα τμήματα του μουμιοποιημένου σώματος, προκειμένου να ζωγραφιστεί με διάφορα μοτίβα.

Πέρυσι δύο ερευνητές, ο Μίκαελ Γκρούνεβαλντ (Michael Gronewald) και ο Ρόμπερτ Ντάνιελ (Robert Daniel), ανακοίνωσαν ότι οι διαδικασίες αποκατάστασης ενός παπύρου των αρχείων του πανεπιστημίου της Κολωνίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο πάπυρος που είχε χρησιμοποιηθεί ως περιτύλιγμα της μούμιας περιείχε ποιήματα της Σαπφούς. Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα μέρη ενός ποιήματος αντιστοιχούσαν με αποσπάσματα που είχαν ανακαλυφθεί το 1922 σε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της σύγχρονης κλασικής γραμματείας στον σκουπιδότοπο μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης, τον πάπυρο του Οξύρυγχου.


Θησαυρός αργυρών νομισμάτων (αρχαία Αγορά)[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ανασκαφή που διενεργείται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, αποκαλύφθηκε θησαυρός αργυρών νομισμάτων του 4ου Π.Κ.Ε. αιώνα. Συγκεκριμένα, κατά τις διερευνητικές τομές στην περιοχή του κτηρίου γνωστού ως Στρατηγείο ανευρέθη ένας σπάνιος θησαυρός που επιβεβαιώνει την οικονομική ανάκαμψη του αθηναϊκού κράτους κατά τον 4ο αι. Π.Κ.Ε. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας νομίσματα, Στο ίδιο σύνολο, εικάζεται από τους ειδικούς, ότι ανήκουν 45 ακόμα αργυρά νομίσματα, κυρίως τετράδραχμα του 5ου αι. Π.Κ.Ε., τα οποία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στις επιχώσεις του ίδιου κτηρίου.

Η μελέτη του υλικού αυτού θα δώσει χρησιμότατες πληροφορίες για την Αθηναϊκή νομισματοκοπία και τις οικονομικές δραστηριότητες της εποχής. Η ερμηνεία του ευρήματος θα συμβάλλει, επίσης, στη μελέτη του κτηρίου, που έχει ταυτισθεί με την έδρα των στρατηγών του Αθηναϊκού κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, «το εύρημα έχει εξαιρετική σημασία, καθώς ο αριθμός των αργυρών νομισμάτων που έχουν αποκαλυφθεί, κατά τις ανασκαφές στην Αγορά, είναι περιορισμένος και ελάχιστοι είναι οι θησαυροί που μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως».

περισσότερα>>>Τα Νέα

Αυγή Καστοριάς[επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυγή Καστοριάς εντοπίστηκε και ανασκάπτεται από το 2002 νεολιθικός οικισμός,που χρονολογείται στη ΝΝ. Ο οικισμός φαίνεται να ανθεί για ένα χρονικό διάστημα παράλληλα με τον άλλο γνωστό νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Το ενδιαφέρον του οικισμού έγκειται στην αποκάλυψη κτηριακών κατασκευών με χρήση ξύλινου σκελετού και στιβακτού πηλού (pise). Ανάμεσα στα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού περιλαμβάνονται σπάνια μικροσκοπικά αγγεία στο μέγεθος ενός δαχτυλιδιού, δώδεκα εντυπωσιακές σφραγίδες, 20 ανθρωπομορφικά και θηριομορφικά ειδώλια, δύο οστέινες φλογέρες, στολίδια καμωμένα από όστρεα, ήλεκτρο (κεχριμπάρι) και μαλαχίτη, λίθινα εργαλεία, οστά και κέρατα, καθώς επίσης και καλά συντηρημένες και τεχνικά προηγμένες κατασκευές (εστίες, πήλινα ράφια). Όλα αυτά συνεισφέρουν στο ιστορικό αρχείο μιας πολύ λίγο γνωστής προϊστορικής περιόδου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια — την νεολιθική περίοδο (7000-4000 Π.Κ.Ε.). Τούτος ο αρχαιολογικός τόπος παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο, για το πώς ήταν δομημένες οι εγκαταστάσεις, οι περιοχές καλλιέργειας και βοσκής και τις νέες ιδεολογικές στρατηγικές επιβίωσης και αναπαραγωγής που αναπτύχθηκαν.


περισσότερα>>>eKathimerini


2006[επεξεργασία κώδικα]

Υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή[επεξεργασία κώδικα]

Μια υπόγεια πόλη και δεξαμενή της Βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του όρους Άλι, στην περιοχή Ταλάς του Καϋσερί. Οι αρχαιολόγοι έως τώρα ανέσκαψαν 300 τετρ. μέτρα της υπόγειας πόλης στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η δεξαμενή μήκους 60 μέτρων και πλάτους 5. Ο αρχαιολόγος Gürcan Samet εκτιμά ότι η πόλη και η δεξαμενή τοποθετούνται στον 7ο περίπου αιώνα Κ.Ε. Η δεξαμενή είναι επιχρισμένη με κονίαμα του Χορασάν, οικοδομικό κονίαμα που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και στην Οθωμανική περίοδο και περιείχε άμμο, ασβέστη, κρόκο αυγού και πίσσα και το νερό που περιέχει είναι υψηλής ποιότητας.

περισσότερα >> ANKARA - Turkish Daily NewsJanuary 3, 2006

Goseck - Νεολιθική Κ. Ευρώπη[επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι αρχαιολόγοι Peter Biehl και Francois Bertemes αποφάσισαν να ανασκάψουν μια αρχαία κυκλική περίφραξη 7.000 ετών Π.Κ.Ε. έξω από το Goseck, στη Γερμανία, το 2002, δεν περίμεναν κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις, τίποτα δηλαδή που να ξαναγράφει την ιστορία της νεολιθικής Ευρώπης. «Ξεκινήσαμε το αρχαιολογικό μας πρόγραμμα, και αναζητήσαμε μια αρχαιολογική θέση κοντά στο πανεπιστήμιο για τους σπουδαστές μας στην πρακτική» λέει ο Biehl, πρώην καθη. του Halle-Wittenberg University και νυν καθ. στο Cambridge. Συνδυάζοντας πληροφορίες GPS με αρχαιολογικές μαρτυρίες από το πεδίο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι δύο νότιες πύλες του κυκλικού αναχώματος (henge) σημείωναν την έναρξη του θερινού και χειμερινού ηλιοστασίου, γεγονός που προσδιορίζει το κυκλικό έγκλεισμα ενδεχομένως ως το αρχαιότερο (έως σήμερα) ηλιακό παρατηρητήριο. Οι αγρότες της νεολιθικής κεντρικής Ευρώπης, που οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν γενικά απλή πολιτισμική ομάδα που όργωνε το έδαφος με βασικά ξύλινα εργαλεία, πιθανώς παρατηρούσαν τους ουρανούς πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

περισσότερα >> Archaeology

2007[επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο[επεξεργασία κώδικα]

Παρίσι, 10 Απρ (Prensa Latina): Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι το σύνολο των 830 αρχαιολογικών τόπων που αναγνωρίζονται ως παγκόσμια κληρονομία απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα (Koichiro Matsuura), τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών είναι υπό μελέτη σε 26 ιδιαίτερες περιπτώσεις της παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός τόπος στο Περού, Ο Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας και το Εθνικό Πάρκο του Κιλιμάντζαρο (Τανζανία).

Ο κος Ματσούρα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υφίστανται συμβάσεις στη διεθνή κοινότητα σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις που θέτει το γεγονός των κλιματικών αλλαγών, που δεν είναι πλέον απειλές του μακρινού μέλλοντος, αλλά άμεσος κίνδυνος στον 21ο αιώνα...

Ιούνιος 2007[επεξεργασία κώδικα]

Ο άνθρωπος των πάγων

The Guardian Alok Jha, επιστημονικός ανταποκριτής, 7 Ιουνίου, 2007: Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι έλυσαν το από μακρού υφιστάμενο μυστήριο για το πώς πέθανε ο Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων. Mια πληγή από βέλος στον ώμο του τον οδήγησε σε αιμορραγία έως θανάτου.

Ο Ότζι, μούμια ηλικίας 5.000 ετών, βρέθηκε από Γερμανούς οδοιπόρους σε έναν παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις κοντά στα σύνορα με την Αυστρία το 1991. Το σώμα, συντηρημένο και μουμιοποιημένο στον πάγο, έφερνε ένα τόξο, μία φαρέτρα και ένα χάλκινο τσεκούρι. Παρά τις διάφορες επιστημονικές δοκιμές που έγιναν από τότε που βρέθηκε, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν πέθανε από πληγή βέλους, από ξαφνική πτώση ή τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Frank Ruehli, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μαζί με επιστήμονες από το Bolzano, της Ιταλίας, όπου διατηρείται το σώμα του ανθρώπου των πάγων, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ότζι of Otzi χρησιμοποιώντας την υπολογιστική τομογραφία υψηλής ανάλυσης -μια διαγνωστική τεχνική που χρησιμοποιείται κανονικά στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν άλλες καταστρεπτικές διαδικασίες εξέτασης. Ο Δρ Ruehli διαπίστωσε ότι ένα βέλος είχε τρυπήσει μια αρτηρία κάτω από την κλείδα του Ότζι, γεγονός που τον οδήγησε σε εκτεταμμένη αιμορραγία και συνεπακόλουθη καρδιακή προσβολή. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε online στο Journal of Archaeological Science.

Ιούλιος 2007[επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή ανακάλυψε διάφορες ταφικές θέσεις κάτω από τον γήλοφο, που χρονολογούνται από τον 2ο και 3ο αιώνα.

Η Ιορντάνκα Ραντάντσεβα (Iordanka Radancheva), μέλος της αποστολής, ανέφερε ότι τα περισσότερα σώματα ήταν αποτεθιμένα με την κεφαλή προς την ανατολή αντί για τη δύση.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά σκουλαρίκια, ένα αργυρό δακτυλίδι κεραμεική λυχνία και άλλα κεραμεικά τέχνεργα και άλλα δύο δακτυλίδια, το ένα από τα οποία φέρει ημιπολύτιμο λίθο με θηριομορφική εγχάραξη, πιθανώς λέοντα. Σε όλες τις ταφικές θέσεις ανακαλύφθηκαν νομίσματα για το περαματάρη στον κόσμο των νεκρών, οι αποκαλούμενοι χαρόντειοι οβολοί.

2008[επεξεργασία κώδικα]

Μάιος 2008[επεξεργασία κώδικα]

 • in.gr: Αποφασίστηκε η ίδρυση ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αίγυπτο.

Αύγουστος 2008[επεξεργασία κώδικα]

 • Καθημερινή: Ερείπια πολυθεϊστικού ναού του δευτέρου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν στο κέντρο μίας εβραϊκής πρωτεύουσας, της Σεπφωρίς.

Οκτώβριος 2008[επεξεργασία κώδικα]

 • in.gr: Στην κορυφή ιταλικού ηφαιστείου στην Καμπανία ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ανθρώπινα αποτυπώματα ποδιών, ηλικίας γύρω στα 345.000 έτη.

Νοέμβριος 2008[επεξεργασία κώδικα]

 • Στην Κίνα, ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα χελώνας, που έχει ηλικία 220 εκατ. ετών, κατά 14 εκατ. χρόνια παλαιότερο από τα προηγούμενα απολιθώματα που είχαν βρεθεί στη Γερμανία.Εξπρές- 27 Νοεμβρίου 2008.

Δεκέμβριος 2008[επεξεργασία κώδικα]

 • Αποκαλύφθηκαν τα λείψανα μιας ολόκληρης πόλης στο βόρειο Περού, που ανάγεται στον 7ο-12ο αιώνα. Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να βρουν τη σχέση ανάμεσα στις φυλές Μότσε και Γουάρι. άρθρο
 • Δύο ελαιόδενδρα που θάφτηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, επιτρέπουν μια ακριβή χρονολόγηση του γεγονότος, το οποίο συνέβη το 1613 π.Χ. (με απόκλιση δέκα χρόνων). Άρθρο στη Ναυτεμπορική

2009[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ένα κολποσκόπιο του 2ου αιώνα π.Χ. Άρθρο, 8 Ιανουαρίου 2009.
 • Το πρωιμότερο παράδειγμα χημικού πολέμου ανασκάφθηκε σε αρχαιολογικό πεδίο στην έρημο της Συρίας. Στρατιώτες της αρχαίας Περσικής αυτοκρατορίας δηλητηρίασαν με αέριο μια διμοιρία Ρωμαίων στρατιωτών περίπου το 256 προκαλώντας τους ασφυξία με καπνό από καιόμενη άσφαλτο και θείο. Chemical warfare – ancient Persian-style
 • Ανακαλύφθηκαν στη Συρία ερείπια ναού, στην αρχαία πόλη Παλμύρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό που έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή. άρθρο στο Σκάι

Φεβρουάριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπου, ηλικίας 1,5 εκατομμυρίων ετών. Βρέθηκαν στην Κένυα και αποτελούν τα αρχαιότερα αποτυπώματα, που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί, από πόδια ανάλογα των σημερινών ανθρώπων (νούμερο 43) Flash.gr

Μάρτιος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Απρίλιος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Παρουσιάζεται από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή η Αρχαιοθήκη του Δίου, ένας πρωτοποριακός χώρος για την επιστημονική μελέτη και την συντήρηση των αρχαίων ευρημάτων, στη διάρκεια των εργασιών της 22ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.in.gr

Ιούνιος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα κεραμικά σε σπήλαιο στην Κίνα, ηλικίας 18.000 ετών. Σημερινή
 • Τα αρχαιότερα (όπως φαίνεται) μουσικά όργανα, φλάουτα, βρέθηκαν από γερμανούς αρχαιολόγους και είναι ηλικίας 35.000 ετών περίπου. Νοοz.gr
 • Σύμφωνα με τον Πάπα, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του Αποστόλου Παύλου μέσα στη μαρμάρινη λευκή σαρκοφάγο, που βρισκόταν σε κατακόμβη της μεγαλοπρεπούς Βασιλικής, έξω από τα τείχη της Ρώμης. (CNN)

Ιούλιος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Δημοσιεύεται ολοκληρωμένος στο Διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή ο Σιναϊτικός Κώδικας, που αποτελεί την αρχαιότερη Βίβλο στον κόσμο. Telegraph
 • Ανακοινώνεται ότι κατασκευάστηκε λογισμικό,το οποίο αναγνωρίζει το γραφικό χαρακτήρα σε λίθινες ελληνικές επιγραφές. To λογισμικό αποτελεί προϊόν συνεργασίας ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠA. in.gr
 • Αρχαιολόγοι στην Κύπρο ανακάλυψαν στην τοποθεσία Τρουλιά του Πολιτικού, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, τα ερείπια ενός οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, τα οποία ανάγονται γύρω στο 2000-1500 π.Χ. Ελευθεροτυπία

Αύγουστος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Σεπτέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Ιταλοί αρχαιολόγοι στη Ρώμη ανακάλυψαν τα ερείπια της περιστρεφόμενης τραπεζαρίας του Νέρωνα, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στην περιοχή των ρωμαϊκών ανακτόρων. Άρθρο στο in.gr

Οκτώβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Νοέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Τοιχογραφίες Μινωικής τεχνοτροπίας ανακάλυψαν αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Χάιφα, στην πόλη Τελ Κάμπρι. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται πριν από 3.600 χρόνια, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών επρόκειτο για μια επιλογή των ηγεμόνων Χαναναίων να υιοθετήσουν την Μεσογειακή κουλτούρα της Δύσης. Ελευθεροτυπία (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Δημοσιεύεται η ανακάλυψη οχυρωματικού τείχους στην Βεργίνα, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της ανασκαφής του τμήματος καθ. Παναγιώτης Φάκλαρης. Αν και η ανασκαφή είχε ξεκινήσει από το 1992, μόλις τώρα δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα ευρήματα. Το τείχος έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα, ενώ η κατασκευή του τοποθετείται στον 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα. Ελευθεροτυπία, Το Βήμα

Δεκέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

 • Σπάνια ευρήματα κανιβαλισμού ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία και χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή. Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα λείψανα 500 ατόμων, που ήταν ακρωτηριασμένα σκοπίμως. Καθημερινή

2010[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

 • Γίνεται γνωστό ότι αποκρυπτογραφήθηκε η αρχαιότερη εβραϊκή επιγραφή. Ελευθεροτυπία
 • Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους εργατών για την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων, οι οποίοι δείχνουν ότι οι κατασκευαστές δεν ήταν σκλάβοι αλλά έμμισθοι εργάτες. Σημερινή
 • Ανακοινώσεις για νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. in.gr
 • Ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες για το ναυάγιο που εξερευνήθηκε τον Νοέμβριο του 2009, στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου, κοντά στην Κίμωλο. in.gr

Φεβρουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

Μάρτιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

 • Ανακαλύφθηκε στο Δίον τριώροφη έπαυλη, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που χρονολογείται από την ύστερη αρχαιότητα. Πιερικοί Αντίλαλοι...
 • Η πυραμίδα ενός Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 4.300 περίπου πιθανολογείται ότι βρέθηκε στο σημείο τομής αόρατων γραμμών στη νότιο Σαχάρα, σύμφωνα με νέες αστρονομικές και τοπογραφικές έρευνες. Η διασύνδεση των ταφικών συμπλεγμάτων που κατασκεύασαν οι φαραώ της 6ης δυναστείας μεταξύ του 2.322 ΠΚΕ και 2.151 ΠΚΕ. Αυτές οι γραμμές φαίνεται πως οριοθετούσαν τον ιερό χώρο της Σαχάρας, βάσει ενός αριθμού κριτηρίων όπως η γραμμή καταγωγής, η θρησκεία και η αστρονομική ευθυγράμμιση. Pyramid of Mystery Pharaoh Possibly Located...
 • Ο Tim Matney, αρχαιολόγος που σκάβει τουλάχιστον για 14 χρόνια στην ΝΑ Τουρκία δεν έχει πια τον χρόνο με το μέρος του. Η αρχαία Ασσυριακή πόλη που ανασκάπτει σε λίγο θα είναι υποβρύχια αρχαιολογική θέση πριν την ολοκλήρωση του έργου υδροηλεκτρικού φράγματος που θα πλημμυρίσει σύντομα την περιοχή. Ohioan works to preserve ancient Assyrian city...

Απρίλιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

 • Οι ιστορικές και αρχαιολογικές θέσεις της Χιλής υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου. Ο Oscar Acuna, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικών Μνημείων της Χιλής προσπαθεί να κρατήσει τα συνεργεία κατεδάφισης μακριά από τα κτήρια ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. «Ζητάμε από τις κοινότητες να σταματήσουν να κατεδαφίζουν τέτοια κτήρια. Από τη στιγμή που θα κατεδαφιστούν η απώλεια θα είναι συνολική» είπε. Archaeological Headlines...

Ιούνιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

 • Ιρλανδοί αρχαιολόγοι του University College στο Κορκ, ανακαλύπτουν στην επαρχία Βαγιότζ Ντζορ της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, το αρχαιότερο μέχρι σήμερα παπούτσι, σε καλή κατάσταση. Η ηλικία του υπολογίζεται σε 5.500 έτη και μοιάζει αμυδρά με τα σημερινά μοκασίνια. Το παπούτσι ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο, κάτω από παχύ στρώμα κοπριάς ζώων. Το Βήμα

Δεκέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

 • Άγαλμα θηλυκής μορφής που φέρει τήβεννο και σανδάλια ξέθαψαν τα κύματα στον αρχαίο λιμένα της Ασκαλόν στο Ισραήλ. Το βάρους 200 κιλών και ύψους 1,2 μέτρων άγαλμα χρονολογείται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής. Στην ίδια αρχαιολογική θέση ανακαλύφθηκε ρωμαϊκό λουτρό και μωσαϊκά....Reuters: Gales unearth Roman-era statue on Israel's coast.

2012[επεξεργασία κώδικα]

Δεκέμβριος 2012

 • Χάνονται το ένα μετά το άλλο τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και μαζί τους η ιστορική μνήμη της πόλης. Η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου αλλάζει καθώς τη θέση των υπό διατήρηση κτιρίων παίρνουν συνήθως ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, χωρίς αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, που διασφαλίζουν κέρδη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν είχαν χαρακτηριστεί υπό διατήρηση 260 αξιόλογα κτίρια του ιστορικού κέντρου, περίπου 15 χάθηκαν. Τα υπόλοιπα 245 απλώς στέκονται περιμένοντας είτε να χαρακτηριστούν διατηρητέα είτε να ακολουθήσουν την τύχη των 15 ...Archaeology & Arts: Θεσσαλονίκη: Χάνονται 245 αξιόλογα κτίρια στην καρδιά της πόλης.

2013[επεξεργασία κώδικα]

Αύγουστος 2013[επεξεργασία κώδικα]

«Η αρχαία ιστορία γράφτηκε σε διάρκεια αιώνων, η αναζήτηση όµως των τεκµηρίων της δεν είναι κάτι που ακολουθεί χρονολογική σειρά ούτε κατευθύνεται από τις βουλές των επιστηµόνων, που άλλοτε µπορεί να πασχίζουν επί χρόνια για ένα εύρηµα χωρίς επιτυχία, άλλοτε – τύχη αγαθή – να το ανακαλύπτουν και άλλοτε να είναι ένα απρόσµενο αλλά σπουδαίο γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η οικονοµική δυσπραγία στενεύει τα περιθώρια της αρχαιολογικής έρευνας, άρα και των αποτελεσµάτων, κάτι που δεν είναι κρυφό ότι συµβαίνει τα τελευταία χρόνια. Αλλά παρά τους περιορισµούς αυτούς σηµαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπήρξαν σε όλη τη χώρα µε ευρήµατα που θα µπορούσαν να στηρίξουν ολόκληρα µουσεία. Ενα έργο τεράστιο σε πλούτο και σηµασία, που διευρύνει τη γνώση του παρελθόντος αλλάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα ως τώρα ισχύοντα. Η Ελλάδα είναι πρώτη στον τοµέα αυτόν και η απόδειξη ακολουθεί...» Περισσότερα

-αναδημοσίευση από εφημερίδα Το Βήμα: Μαρία Θερμού, Οι 10 μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα το 2011.

Νοέμβριος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Ως ένας από τους 15 πιο σημαντικούς, αν και όχι πιο γνωστούς, αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο, συστήνονται οι Μυκήνες -ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO-- στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του γνωστού ειδησεογραφικού οργανισμού. Μεταξύ αυτών η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα....» Περισσότερα

2014[επεξεργασία κώδικα]

Φεβρουάριος 2014

Βυθισμένη βασιλική του 313, αφιερωμένη πιθανώς στον αγ. Νεόφυτο, που πέθανε το 303, μελετούν δύτες αρχαιολόγοι στη Λίμνη Ιζνίκ. Η καταδυτική αρχαιολογική ομάδα με αρχαιολόγους της εφορείας του Ιζνίκ μελέτησαν τη βασιλική περίπου επί 2,5 ώρες, καταγράφοντάς και φωτογραφίζοντας όλα τα τμήματά της. Οι αρχαιολόγοι, και οι ιστορικοί της τέχνης που εργάζονται στο συγκεκριμένο εγχείρημα εκτιμούν ότι η κατασκευή κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που συνέβη το 740. Περισσότερα

Απρίλιος 2014

Επιγραφή σε λίθο ηλικίας περίπου 3.500 χρόνων από την Αίγυπτο συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα δελτία καιρού και είναι μια νέα αρχαιολογική μαρτυρία για τη χρονολόγηση των γεγονότων στην αρχαία Μέση Ανατολή. Μια νέα μετάφραση μιας επιγραφής 40 στίχων σε στήλη 2 μέτρων περιγράφει βροχή, σκοτάδι και τον "ουρανό σε ακατάπαυστη καταιγίδα, δυνατότερη στον βρυχηθμό της από τις κραυγές του όχλου". Περισσότερα

Αρχαίος λίθος, τμήμα της τειχοποιίας ενός ναού απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο ντυμένο ως Αιγύπτιο Φαραώ, με περίτεχνο στέμμα, σύμφωνα με την ομάδα των αρχαιολόγων που τον ανακάλυψε. Τα αιγυπτιακά ιερόγλυφα μεταφράζονται ως: "Γιος του Ρα, Κύριος των Στεμμάτων," και τον ορίζουν ως "Βασιλέα των Άνω και της Κάτω Αιγύπτου, Κύριο των δύο Χωρών". Περισσότερα

Σημαντικό δείγμα της χρήσης νέας τεχνολογίας στην αέρια φωτογράφιση, τα drone χρησιμοποιούνται πλέον και για την ανίχνευση και καταγραφή ερειπωμένων οικισμών αποκαλύπτοντας με θερμικές κάμερες ίχνη κατασκευών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διερευνήθηκαν οι εγκαταστάσεις της Blue J κοινότητας, όπως αποκαλείται οικισμός του 11ου αι. των ινδιάνων Πουέμπλο στην έρημο του Νέου Μεξικού. Περισσότερα

2015[επεξεργασία κώδικα]

Αύγουστος 2015 Μια πρόσφατη ανακάλυψη φαίνεται να επιλύει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά μυστήρια της Ιερουσαλήμ: η αρχαιολογική θέση της Άκρα είναι οι οχυρώσεις της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκαν από τον Αντίοχο τον Επιφανή, ηγεμόνα της Ελληνιστικής Αυτοκρατορία των Σελευκιδών, μετά την λεηλασία του από την πόλη το 168 ΠΚΕ. Το διάσημο κάστρο χρησίμευε για τον έλεγχο της εβραϊκής πόλης και την παρακολούθηση των δραστηριοτητων τις δραστηριότητες στο ναό. Η Άκρα τελικά κατακτήθηκε κατά την Ασμοναϊκή δυναστεία. Περισσότερα

Ο Σύριος αρχαιολόγος που θωράκισε τις αρχαιότητες της Παλμύρας βρίσκει αποτρόπαιο θάνατο στα χέρια της ISIS

Επί δεκαετίες προστάτευε μερικούς από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Συρίας. Εξερεύνησε τα εκτεταμένο ερείπια της Παλμύρας, ονόμασε την κόρη του, Ζηνοβία, δίνοντάς της το όνομα της αρχαίας βασίλισσας της πόλης και το όνομά του έγινε συνώνυμο της ανάπτυξης της αρχαιολογίας, έτσι ώστε ένας ιστορικός τον αποκάλεσε ο κος "Παλμύρα".

Όταν έπεσε η Παλμύρα στα χέρια των τζιχαντιστών, ο Χαλίντ αλ-Ασάαντ, ο συνταξιούχος επικεφαλής των αρχαιοτήτων της Παλμύρας συνελήφθη και βασανίστηκε ανηλεώς. Μετά από εβδομάδες κράτησης οι τζιχαντιστές τον έσυραν σε μια δημόσια πλατεία, όπου ένας μασκοφόρος -ως συνήθως- δήμιος του έκοψε το κεφάλι μπροστά στο πλήθος. Περισσότερα

Ιούλιος 2015

Εξαιρετικά σπάνιες αρχαίες ρωμαϊκές τοιχογραφίες, συγκρίσιμες με εκείνες που βρέθηκαν στην Έπαυλη του Μυστηρίων στην Πομπηία, αποκαλύφθηκαν στην ιστορική πόλη νότια της γαλλικής Αρλ. Περισσότερα

2017[επεξεργασία κώδικα]

Μάιος 2017

 • Ραδιοχρονολόγηση επιβεβαιώνει ότι η Γυναίκα του Πενάνγκ είναι ηλικίας 5.710 χρόνων. Σύμφωνα με τον τοπικό αρχαιολόγο καθ. Datuk Mokhtar Saidin, ο ανθρώπινος σκελετός που ανασκάφθηκε στο Guar Kepah είναι 5.710 χρόνων σύμφωνα με τα αποτελέσματα ραδιοχρονολόγησης που έγινε σε εργαστήριο της Φλόριδας, στις ΗΠΑ. Περισσότερα

Ιούνιος 2017

Ιούλιος 2017

Νοέμβριος 2017

 • Υποβρύχια έρευνα κατά μήκος των νοτίων ακτών της Νάξου υλοποίησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο τριετούς συνεργατικού προγράμματος. Περισσότερα (ελλ)