Πύλες της Παλαιάς Πόλης (Ιερουσαλήμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πύλες: 1. Γιάφας, 2. Σιών, 3. Κοπριάς/Σιλωάμ, 4. Χρυσή (με τοίχους), 5. Λεόντων, 6. Ηρώδη, 7. Δαμασκού, 8. Νέοα.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τις πύλες της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ (εβραϊκά: שערי ירושלים‎‎). Οι πύλες είναι ορατές στους περισσότερους παλαιούς χάρτες της Ιερουσαλήμ τα τελευταία 1.500 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων τα τείχη της πόλης ακολουθούσαν διαφορετικά περιγράμματα και είχαν ποικίλο αριθμό πυλών. Κατά την εποχή του σταυροφορικού Βασιλείου της Ιερουσαλήμ (1099-1291), η πόλη είχε τέσσερις πύλες, μία σε κάθε πλευρά του σχεδόν τετράγωνου τείχους της.

Τα σημερινά τείχη της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ κτίστηκαν από τον Σουλεϊμάν Α΄ τον μεγαλοπρεπή, ο οποίος της παρείχε επτά πύλες: κτίστηκαν έξι νέες πύλες και η παλαιότερη -και προηγουμένως σφραγισμένη- Χρυσή Πύλη άνοιξε ξανά (μόνο για να επανασφραγιστεί μετά από λίγα χρόνια). Οι επτά πύλες την εποχή του Σουλεϊμάν ήταν: Πύλη της Δαμασκού, Χρυσή Πύλη, Πύλη του Ηρώδη, Πύλη Γιάφας, Πύλη των Λεόντων, Πύλη Σιλωάμ (επίσης γνωστή ως Πύλη Mughrabi και τώρα ως Πύλη Κοπριάς) και η Πύλη της Σιών.

Με την εκ νέου σφράγιση της Χρυσής Πύλης και την προσθήκη της Νέας Πύλης το 1887, ο αριθμός των εν λειτουργία πυλών παρέμεινε σε επτά.

Μέχρι το 1887, κάθε πύλη έκλεινε πριν από τη δύση του ηλίου και άνοιγε με την ανατολή. 

Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επτά πύλες την εποχή του Σουλεϊμάν ήταν: Πύλη της Δαμασκού, Χρυσή Πύλη, Πύλη του Ηρώδη, Πύλη Γιάφας, Πύλη των Λεόντων, Πύλη Σιλωάμ (επίσης γνωστή ως Πύλη Mughrabi, και τώρα ως Πύλη Κοπριάς) και η Πύλη Σιών. Με την εκ νέου σφράγιση της Χρυσής Πύλης και την προσθήκη της Νέας Πύλης το 1887, ο αριθμός των εν λειτουργία πυλών επανήλθε σε επτά.

Αγγλικά Εβραϊκά Αραβικά Εναλλακτικά ονόματα Έτος Κατασκευής Τοποθεσία Κατάσταση Εικόνα
Χρυσή Πύλη Sha'ar HaRahamim

שער הרחמים

Bab al-Dhahabi / al-Zahabi, "Χρυσή Πύλη"

باب الذهبي

Διπλή πύλη, σφραγισμένη τελευταία φορά το 1541. Στα αραβικά επίσης γνωστή ως Πύλη της Αιώνιας Ζωής. Στα αραβικά κάθε είσοδος έχει το δικό της όνομα:
  • Πύλη του Ελέους, Bab al-Rahma (باب الرحمة): η νότια είσοδος
  • Πύλη της Μετανοίας, Bab al-Taubah (باب التوبة): η βόρεια είσοδος
6ος αι. Το βόρειο τρίτο της ανατολικής πλευράς Σφραγισμένη </img>
Πύλη της Δαμασκού Sha'ar Shkhem

שער שכם

Μπαμπ αλ-Αμούντ

Μπαμπ العمود

Sha'ar Damesek, Πύλη Ναμπλούς, Πύλη της Στήλης 1537 Μέση βόρειου τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη του Ηρώδη Sha'ar HaPerachim

שער הפרחים

Μπαμπ αλ-Σαχίρα

باب الساهرة

Sha'ar Hordos, Πύλη του Άνθους, Πύλη των Προβάτων 1537, επεκτάθηκε πολύ το 1875 Ανατολικό τμήμα του βόρειου τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη Κοπριάς / Πύλη Σιλωάμ / Πύλη Μαγκράμπι Sha'ar HaAshpot

שער האשפות

Μπαμπ αλ Μαγκαρίμπα

باب المغاربة

Πύλη του Σιλωάμ, Σαάρ ΧαΜουγκραμπίμ 1538–40 Ανατολικό τμήμα του νότιου τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη των Λεόντων Sha'ar HaArayot

שער האריות

Μπαμπ αλ-Ασμπάτ

باب الأسباط

Πύλη του Γιεσαφάτ, Πύλη του Αγίου Στεφάνου, Πύλη των Φυλών, Bab Sittna Maryam (باب ستي مريم, "Πύλη της Αγίας Μαρίας") 1538–39 Βόρειο τμήμα του ανατολικού τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη της Γιάφα Sha'ar Yafo

שער יפו

Μπαμπ αλ-Χαλίλ

باب الخليل

η Πύλη του Ιερού της Προσευχής του Δαβίδ, Porta Davidi 1530–40 Μέση δυτικού τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη της Σιών Σαάρ Τζιόν

שער ציון

Μπαμπ αλ-Νάμπι Νταούντ

باب النبي داود

Πύλη στην εβραϊκή συνοικία 1540 Στο μέσο του νότιου τοίχου Ανοικτή </img>
Νέα πύλη HaSha'ar HeHadash

השער החדש

Al-Bab al-Jedid

الباب الجديد

Πύλη του Hammid 1887 Δυτικό τμήμα του βόρειου τοίχου Ανοικτή </img>

Προηγούμενες πύλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία μικρότερη είσοδος, ευρέως γνωστή ως η Πύλη των Βυρσοδεψεών, έχει ανοίξει για τους επισκέπτες, αφού ανακαλύφθηκε και αποσφραγίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών τη δεκαετία του 1990. 

Οι σφραγισμένες ιστορικές πύλες, εκτός από τη Χρυσή Πύλη, περιλαμβάνουν τρεις, που διατηρούνται τουλάχιστον εν μέρει (τη Μονή, την Τριπλή και τη Διπλή Πύλη στο νότιο τείχος) και πολλές άλλες πύλες που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους, από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο ίχνη: η λεγόμενη Πύλη των Εσσαίων στο όρος Σιών, η Πύλη του βασιλικού παλατιού του Ηρώδη νότια της ακρόπολης και τα ασαφή ερείπια των εξερευνητών του 19ου αι. που προσδιορίζονται ως η Πύλη των Κηδειών (Μπαμπ αλ Τζανάιζ) ή του Μπουράκ (Μπαμπ αλ-Μπουράκ) νότια της Χρυσής Πύλης.[1]

Αγγλικά Εβραϊκά Αραβικά Εναλλακτικά ονόματα Έτος Κατασκευής Τοποθεσία Κατάσταση Εικόνα
Πύλη των Βυρσοδεψεών Sha'ar HaBursekaim

שער הבורסקאים

12ος αι. Ανατολικό τμήμα του νότιου τοίχου Ανοικτή </img>
Πύλη Εκσκαφέων Πύλη Ανασκαφής. (Ανατολική πύλη του κύριου παλατιού των Ομμεϋαδών, που αποδίδεται στον χαλίφη Αλ-Ουαλίντ Α΄ (705–715). Καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 749, τοιχοποιήθηκε όταν χτίστηκε το οθωμανικό τείχος (1537–41), άνοιξε ξανά και ξανακτίστηκε από αρχαιολόγους με επικεφαλής τους Benjamin Mazar και Meir Ben-Dov το 1968.) [2][3] 705–715, 1968 Τοίχος νότια του τζαμιού Αλ-Ακσά Ανοικτή
Μονή Πύλη Αυτή η πύλη οδηγούσε στην υπόγεια περιοχή του Όρους του Ναού, γνωστή ως Στάβλοι του Σολομώντα Ηρώδεια περίοδος Νότιος τοίχος του Όρους του Ναού Σφραγισμένη </img>
Πύλες Χουλντάχ Sha'arei Chulda

שערי חולדה

Δύο πύλες:
  • Η Τριπλή Πύλη, καθώς αποτελείται από τρία τόξα. Επίσης γνωστό ως Bab an-Nabi (باب النبي, "Πύλη του Προφήτη Μωάμεθ")
  • Η Διπλή Πύλη, δύο τόξα, μερικώς κρυμμένη από το μεσαιωνικό κτίριο
Ηρώδεια περίοδος Νότιος τοίχος του Όρους του Ναού Σφραγισμένη </img>

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gülru Necipoğlu (2008). «The Dome of the Rock as a palimpsest: 'Abd al-Malik's grand narrative and Sultan Süleyman's glosses». Muqarnas: An Annual on the Visual Culture of the Islamic (Leiden: Brill) 25: 20–21. ISBN 9789004173279. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 September 2015. https://web.archive.org/web/20150927135125/http://archnet.org/system/publications/contents/6779/original/DPC3643.pdf?1384802697. Ανακτήθηκε στις 26 September 2015. 
  2. «The Function and Plan of the 'Palaces'». The Jerusalem Archaeological Park – Davidson Center. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016. 
  3. Meir Ben-Dov (1987). The Excavation Gate (18). Jerusalem: East Jerusalem Development Ltd. σελ. 20. Thus for all intents and purposes, a ninth gate has been opened in the walls of Jerusalem.