Πόντρινιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κοιλάδα του Δρίνου κοντά στην Μπάγινα Μπάστα

Το Ποντρίνιε (Κυριλλικά: Подриње) είναι το Σλαβικό όνομα της λεκάνης απορροής του Δρίνου που βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα του Δρίνου στο Βίσεγκραντ (γύρω στο 1890)

Από το 1918 έως το 1922, η επαρχία Ποντρίνιε, με διοικητικό κέντρο το Σάμπατς, ήταν μία από τις επαρχίες του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Η επαρχία καταλάμβανε το βορειοδυτικό μέρος της σημερινής Σουμάντιγια και της Δυτικής Σερβίας. Από το 1922 έως το 1929, το Ομπλάστ του Ποντρίνιε καταλάμβανε περίπου την ίδια περιοχή, με διοικητικό κέντρο το Σάμπατς. Το 1929 σχηματίστηκε μια μεγάλη επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστή ως Μπανόβινα του Δρίνου, με πρωτεύουσα το Σεράγεβο. Η Μπανόβινα του Δρίνου καταλάμβανε τα δυτικά τμήματα της σημερινής Σερβίας και τα ανατολικά τμήματα της σημερινής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Μετά από την κατοχή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941, η επαρχία καταργήθηκε και η περιοχή ήταν χωρισμένη ανάμεσα στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας και από την περιοχή που κυβερνιόταν από τη Στρατιωτική Διοίκηση στη Σερβία. 

Τον Σεπτέμβριο του 1941, οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι απελευθέρωσαν μεγάλο τμήμα του κατεχόμενου εδάφους. Σε αυτό ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Ούζιτσε (Uzička Republika) με πρωτεύουσα ήταν το Ούζιτσε. Αυτό το μεγάλο ελεύθερο έδαφος ήταν νησί ελευθερίας στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η δημοκρατία του Ούζιτσε ήταν βραχύβια καθώς οι γερμανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την περιοχή, ενώ η πλειοψηφία των Παρτιζάνων μαχητών διέφυγαν μέσω της Βοσνίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Μετά το ξέσπασμα του Πολέμου της Βοσνίας το 1992, η Κοιλάδα του Δρίνου έγινε το επίκεντρο μιας ευρύτερης εθνοκάθαρσης από τις Σερβικές δυνάμεις[1], η οποία τελικά κατέληξε στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Σύμφωνα με το Πρότζεκτ του Βοσνιακού Άτλαντα των Νεκρών από το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Σαράγιεβο, το Ποντρίνιε ήταν η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπων. Το 2007 είχε αναφεθεί ότι οι 28.666 θάνατοι από τους 97.207 που καταγράφηκαν μέχρι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς συνέβησαν στο Ποντρίνιε.[2]

Σήμερα ένα από τα καντόνια στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι το Καντόνι του Βοσνιακού Ποντρίνιε.

Πόλεις στο Ποντρίνιε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεις στο βοσνιακό τμήμα της περιοχής (στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας):

Πόλεις στη Σερβία (Οκρούγκ Μάτσβα και Οκρούγκ Ζλάτιμπορ):

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bećir Bogilović's evidence at Orić trial, 21 Μαρτίου 2005, ICTY, σελ. 6367 [1], icty.org; ανακτήθηκε 31 Ιουλίου 2010.
  2. Nidzara Ahmetasević.