Πόλο με άλογα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άθλημα Πόλο με Άλογο

Το πόλο με άλογα υπήρξε ολυμπιακό άθλημα σε πέντε προπολεμικές Ολυμπιάδες. Είναι ένα από τα πρώτα ομαδικά αθλήματα με βαθιές βασιλικές ρίζες. Μπορεί να συναντήσει κάποιος αναφορές ακόμη και στην εποχή του βασιλιά της Περσίας, Δαρείου. Στον Μεσαίωνα ευδοκιμούσε από την Κωνσταντινούπολη ως την Ιαπωνία. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε πολλά παλάτια της Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα.

Τα πρώτα του χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989 οι Βρετανοί οργάνωσαν το πρώτο πόλο κλαμπ στο Silchar Αρχειοθετήθηκε 2020-01-03 στο Wayback Machine. , κοντά στο Manipur και δημιούργησαν και τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Οι σημερινοί κανονισμοί, παρά το γεγονός ότι έχουν τη βάση τους σε αυτούς, άλλαξαν πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο. Παλιότερα , οι πρώτες ομάδες αποτελούνταν από εννιά άνδρες, οι οποίοι ίππευαν μικρά πόνι με ύψος 12 παλαμών(hands).Στην συνέχεια των χρόνων το ύψος έγινε 14.2.Μετά και το 1919 τα όρια ύψους καταργήθηκαν και σήμερα τα πόνι μπορούν να παίζουν πόλο επιτυχώς όσο μεγαλόσωμα και αν είναι. Και όσο τα πόνι μεγαλώνουν , τόσο μίκραιναν οι ομάδες , ώσπου έφθασαν στο σημερινό αριθμό των τριών παικτών σε μία ομάδα.

Κανόνες Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έφιππο πόλο δεν είναι πολύ αντίθετο από το χόκεϊ , μόνο που παίζεται πάνω σε άλογο. Σκοπός του είναι να πετύχει κάποιος γκολ στο τέρμα σε μία μεγάλη αρένα των 300 γιαρδών, περίπου 275 μέτρων μήκους.

Και όλα αυτά γίνονται μ ένα μπαστούνι από μπαμπού που ονομάζεται "Mallet".Το παιχνίδι χωρίζεται σε περιόδους των 7,5 λεπτών , που ονομάζονται στη διεθνή ορολογία του πόλο «Chukkers». Τα περισσότερα παιχνίδια διαρκούν 4 «Chukkers» , ενώ οι μεγάλοι διεθνείς αγώνες διαρκούν έξι ή οχτώ «Chukkers».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://2epal-n-ionias.mag.sch.gr/studentpages/7/polo.html Αρχειοθετήθηκε 2019-12-24 στο Wayback Machine.
  2. https://www.tovima.gr/printed_post/to-athlima-ton-galazoaimaton/
  3. https://efisoul63.wordpress.com/2015/06/08/΄εφιππο-πόλο-κορνογουάλη-watergate-bay-το-άθλη/