Πόλεμος Μαυροβούνιου-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1861-1862)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πρίγκιπας Μίρκο
Ο Ομέρ Πασάς

Ο Πόλεμος Μαυροβούνιου και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1861-1862 (σερβικά : Црногорско-турски рат) ήταν μία πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πόλεμος έληξε με ήττα του Μαυροβουνίου και την ειρήνη στη Ριέκα.

Ο λόγος για το ξέσπασμα του πολέμου ήταν η βοήθεια που παρέχεται από τους Μαυροβούνιους στους Σέρβους αντάρτες της Ερζεγοβίνης και στον Λούκα Βουκαλόβιτσα το 1861. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκε η Οθωμανική πόρτα και κήρυξε τον πόλεμο στο Μαυροβούνιο. Όπως και στο προηγούμενο πόλεμο, πριν από μια δεκαετία ο τουρκικός στρατός τέθηκε υπό τις διαταγές του Ομέρ Πασά. Στόχος του ήταν να κατακτήσει την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Τσετίνιε.

Παρά την σφοδρή αντίσταση του Μαυροβούνιου στρατού υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Μίρκο Πέτροβιτς, οι Μαυροβούνιοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μπρος στον ανώτερο τουρκικό στρατό. Στα τέλη Αυγούστου ο Μαυροβούνιος στρατός έκανε απεγνωσμένη αντίσταση στα προάστια του Τσετίνιε. Κατόπιν αιτήματος των Μαυροβούνιων η Ρωσία παρενέβη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την ειρήνευση και ο Πρίγκιπας Νικόλαος έπρεπε να αποδεχθεί το τελεσίγραφο του Ομέρ Πασά. Πέντε μήνες πολέμου είχαν εξαντλήσει εντελώς το Μαυροβούνιο.

Η ειρηνευτική συμφωνία υπεγράφη στην Ριέκα. Βάση αυτής το Μαυροβούνιο διατήρησε τη θέση του (σύνορα και εδάφη του) αλλά έπρεπε να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις στην Πύλη. Ο Ομέρ Πασάς πήγε έπειτα στο Μαυροβούνιο και είδε ότι ο στρατός του Μαυροβουνίου, που αποτελείται από απλούς ανθρώπους, δεν είναι σε θέση να αντιταχθούν με επιτυχία στους Τούρκους. Η Σερβική κυβέρνηση αργότερα βοήθησε τους Μαυροβούνιους με αξιωματικούς για την εκπαίδευση τον εξοπλισμό του στρατού και με χρήματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Историја Срба, Βλαντιμίρ Κόροβιτς (627)
  • Историја за 3. разред гимназије општег и друштвено-језичког смера Радош Љушић, (275-276)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Црногорско-турски рат (1862) της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).