Πόθοι κάτω από τις λεύκες (θεατρικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόθοι κάτω από τις λεύκες
Desire Under the Elms
ΣυγγραφέαςΕυγένιος Ο'Νηλ
Πρωτότυπος τίτλοςDesire Under the Elms
Παγκόσμια πρώτη παράσταση11  Νοεμβρίου 1924
ΡόλοιΊμπεν, Σιμεόν, Πίτερ, Εφραίμ Κάμποτ, Άμπι Πάτναμ, Α' Κορίτσι, Β' Κορίτσι, Α' Αγρότης, Β' Αγρότης, Βιολιστής και Αστυνόμος
Γλώσσα πρωτότυπουΑγγλικά
Είδοςτραγωδία
Διαδραματίζεται στο/ηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το θεατρικό έργο Πόθοι κάτω από τις λεύκες (αγγλικά: Desire under the Elms) εκδόθηκε το 1924 από τον Ευγένιο Ο'Νηλ. Το έργο θεωρείται μία σύγχρονη αμερικανική διασκευή του μύθου της Φαίδρας του Ευριπίδη[1] τοποθετημένο στον αμερικάνικο νότο του 1850. Το 1958 το θεατρικό ανέβηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Υπόθεση του θεατρικού έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ηλικιωμένος αλλά θαλερός Εφραίμ Κάμποτ ζει με τους τρεις γιους του στο αγροτόσπιτο μιας μικρής επαρχιακής πόλης του αμερικάνικου νότου. Η οικογενειακή σχέση είναι αρκετά τεταμένη. Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι που για χρόνια πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη του πατέρα τους παρουσιάζουν έντονη αποστροφή προς αυτόν. Ο Ίμπεν, ο τρίτος γιος του Εφραίμ ένας νέος με λεπτούς τρόπους μοιράζεται κι αυτός αντίστοιχα συναισθήματα με τα ετεροθαλή αδέρφια του για τον αυταρχικό πατέρα τους. Ο Ίμπεν θεωρεί τόσο το σπίτι όσο και την γη του πατέρα του δική του. Η μητέρα του που πέθανε πριν από κάμποσα χρόνια ήταν η πραγματική ιδιοκτήτρια της περιουσίας που πέρασε στον Εφραίμ. Στόχος και όνειρο του Ίμπεν είναι να ξανακερδίσει τη γη που του ανήκει. Γι' αυτό τον λόγο κλέβει χρήματα από τον πατέρα του και μ' αυτά εξαγοράζει τα δικαιώματα από τα δύο ετεροθαλή αδέρφια του που εγκαταλείπουν το σπίτι τους για να αναζητήσουν την τύχη τους στην Καλιφόρνια, τη γη του χρυσού.

Ο Εφραίμ που είχε λείψει για ένα μικρό διάστημα επιστρέφει στο σπίτι με τη νέα πανέμορφη γυναίκα του την 35χρονη Άμπι. Η Άμπι μία γυναίκα που στη ζωή της στερήθηκε την ευτυχία έρχεται στο σπίτι ως νικήτρια, ως η πραγματική ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Η Άμπι είναι μία γυναίκα που επιθυμεί να διεκδικήσει από τη ζωή της αυτό που της αξίζει. Η πρώτη συνάντηση με τον Ίμπεν φανερώνει τη φλόγα του έρωτα που θα ξεσπάσει σύντομα ανάμεσά τους. Οι αντιστάσεις τους δεν θα αργήσουν να καμφθούν και ένα πάθος μοιραίο θα καθορίσει τη ζωή τους. Διατηρώντας για καιρό κρυφό δεσμό, η Άμπι γέννησε το παιδί του Ίμπεν που όμως ο Εφραίμ θεωρούσε δικό του. Πάνω σε έναν καβγά ανάμεσα στον Ίμπεν και τον πατέρα του, ο Εφραίμ αποκάλυψε στον Ίμπεν πως το κτήμα και το σπίτι ανήκει ολοκληρωτικά στην Άμπι μιας κι αυτή του χάρισε έναν γιο. Ο Ίμπεν βγάζει το συμπέρασμα ότι η Άμπι τον εξαπάτησε, τον χρησιμοποίησε προκειμένου να τεκνοποιήσει και να καρπωθεί την ιδιοκτησία του. Φρενιασμένος ο Ίμπεν κατηγορεί την Άμπι και επιρρίπτει στην ύπαρξη αυτού του παιδιού τη λήξη της σχέσης τους καθώς αυτό το παιδί αποτελεί την απόδειξη των σχεδίων της. Απογοητευμένη η Άμπι και έχοντας παραφρονήσει από το ενδεχόμενο να στερηθεί την πραγματική της αγάπη, τη μοναδική ελπίδα για ευτυχία σε τούτο τον κόσμο, πνίγει το βρέφος με ένα μαξιλάρι. Η Άμπι αποκαλύπτει στον Ίμπεν την πράξη της, στο άκουσμα της πράξης της ο Ίμπεν χάνει πάλι την ψυχραιμία του, αδυνατεί να εννοήσει το έγκλημα που δίεπραξε και σπεύδει να την καταγγείλει στην αστυνομία. Πριν φτάσουν οι αστυνομικοί να τη συλλάβουν επιστρέφει στο σπίτι μετανιωμένος για την άδικη συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα που αγαπούσε. Εν τω μεταξύ ο Εφραίμ έχει ήδη μάθει την αλήθεια, τη δέχεται ως άλλη μία δοκιμασία του Θεού και με δύναμη και θάρρος ξανασχεδιάζει τη ζωή του, το μέλλον του, χωρίς τους δύο ενόχους που τους καταριέται. Η αστυνομία έρχεται και συλλαμβάνει το ζευγάρι που τραβάει το δρόμο για τη φυλακή ξέροντας όμως πως ο ένας ανήκει στον άλλον, άλλωστε η ιδιοκτησία ήταν το ζητούμενο και των δύο, κι αυτό ήταν τελικά που κέρδισαν, το να ξέρουν ότι ο ένας ανήκει στον άλλον.

Ελληνικές θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Theatre Review: Desire Under the Elms». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.