Πυραμίδα του Ουνίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυραμίδα του Ουνίς
Χάρτης
Είδοςπυραμίδα με λείες πλευρές και Αιγυπτιακές πυραμίδες
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°52′6″N 31°12′53″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
ΤοποθεσίαΣακκάρα
ΧώραΑίγυπτος
Έναρξη κατασκευής2360 π.Χ.
Πλάτος57,7 μέτρα
Ύψος43 μέτρα
Υλικάασβεστόλιθος[1]
ΧρηματοδότηςUnas
Commons page Πολυμέσα

Η πυραμίδα του Ουνίς βρίσκεται στη Σακάρα, κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου. Χτίστηκε από τον Φαραώ Ουνίς, τον ένατο και τελευταίο της Πέμπτης Δυναστείας στα μέσα του 24ου αιώνα π.Χ.. Το αρχαίο της όνομα, Nefer Isut Unas, σημαίνει "Ωραία είναι τα μέρη του". Αρχικά είχε ύψος 43 μέτρων με τετράγωνη βάση 58 μέτρων, όμως σήμερα η πυραμίδα είναι εντελώς κατεστραμμένη.

Ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξερευνήθηκε από τον John Shae Perring και κατόπιν από τον Λέψιους, αλλά ήταν ο Γκαστόν Μασπερό που πρώτος μπήκε στις αίθουσες της πυραμίδας το 1881, όπου βρήκε κείμενα στους τοίχους των ταφικών θαλάμων. Αυτά μαζί με άλλα κείεμνα που βρέθηκαν σε κοντινές επόμενων φαραώ είναι γνωστά ως Κείμενα των Πυραμίδων. Ήταν ο πρώτος φαραώ που περιέλαβε τέτοια κείμενα, και εισήγαγε την ιδέα να έχει μαγικά ξόρκια στους τοίχους του τάφου του, για την μετάβαση του φαραώ στον Κάτω κόσμο και τη μετά θάνατον ζωή. Η έννοια αυτή είχε τόση επιτυχία και με τους επόμενους φαραώ, που εξελίχθηκε στα Κείμενα των Σαρκοφάγων στο Μέσο βασίλειο, και κατόπιν στο Βιβλίο των Νεκρών από την αρχή του Νέου Βασιλείου μέχρι το τέλος της Πτολεμαϊκής περιόδου, όταν και άρχισαν να εμφανίζονται νέα κείμενα.

Πυραμίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νεκρικό θάλαμο βρέθηκαν τα υπολείμματα μούμιας, περιλαμβανομένων του κρανίου, του δεξιού χεριού και της κνήμης, αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτά ανήκουν στον Ουνίς. Κοντά στην κύρια πυραμίδα στα βορειοανατολικά, υπάρχουν μασταμπάδες με τις ταφές των συζύγων του φαραώ.

Πυραμίδες στη Σακκάρα, των Σεχεμχέτ, Ουνίς, Ζοζέρ και Ουζερκάφ.
Η πυραμίδα του Ουνίς.
Το συγκρότημα της πυραμίδας.

Η πυραμίδα χτίστηκε κοντά στην Πυραμίδα του Ζοζέρ στη Σακάρα. Ο τελετουργικός διάδρομος που οδηγεί στην πυραμίδα έχει μήκος 750 μέτρα και έχει ασυνήθιστο σχήμα γιατί ακολουθεί την κοίτη ενός ξεροπόταμου (ουάντι). Έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά από το συγκρότημα της πυραμίδας του Ζοζέρ για να κλείσουν κενά στη κοίτη. Η οροφή του διαδρόμου ήταν καλυμμένη, για να δημιουργήσει στοά, εκτός από ένα μεγάλο άνοιγμα που άφηνε το φως να μπαίνει, φωτίζοντας τους τοίχους οι οποίοι ήταν διακοσμημένοι με έντονα ζωγραφισμένα ανάγλυφα[2]. Πιστεύεται ότι μέσα στις επιγραφές των Κειμένων των Πυραμίδων στον τάφο του Ουνίς, υπάρχουν μερικές γραμμές γραμμένες στη Σημιτική διάλεκτο, γραμμένες στην Αιγυπτιακή γραφή και αποτελώντας τα παλιότερα δείγματα της γραπτής Σημιτικής γλώσσας[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Verner, Miroslav, "The Pyramids – Their Archaeology and History", Atlantic Books, 2001, (ISBN 1-84354-171-8)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]