Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος στο ανατολικό Τέξας των νότιων ΗΠΑ, άποψη τους κατά το ηλιοβασίλεμα.

Ο πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια ψηλή δομή, αποτελούμενη συνήθως από χαλύβδινο πλέγμα πύργου και χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει μια εναέρια γραμμή ρεύματος.

Στα ηλεκτρικά δίκτυα γενικά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρεύματος υψηλής τάσης που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς παραγωγής σε ηλεκτρικούς υποσταθμούς. Οι πόλοι χρησιμότητας χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν την υπομετάδοση χαμηλότερης τάσης και τις γραμμές διανομές που μεταφέρουν ρεύμα από υποσταθμούς προς τους πελάτες. Το σύνηθες ύψος τους είναι από 15 με 55 μέτρα,[1] αν και ο υψηλότερος πυλώνας έχει ύψος 380 μέτρων και βρίσκεται μεταξύ των νησιών Τσιντάνγκ και Τσεσί της Κίνας. Η μεγαλύτερη έκταση υδροηλεκτρικής διέλευσης έχει μήκος 5.376 μέτρων και βρίσκεται στο φιόρδ Αμεραλίκ. Εκτός από τον χάλυβα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του σκυροδέματος και του ξύλου.

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των πυλώνων.[1] Κάποιοι πυλώνες συνδυάζουν αυτές τις βασικές λειτουργίες. Συχνά οι πυλώνες με τα καλώδια μετάδοσης θεωρούνται μορφή οπτικής ρύπανσης. Μια από τις μεθόδους για τη μείωση της οπτικής επίδρασης τους είναι η υπογειοποίησή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Environmental, Health, and Safety Guidelines for Electric Power Transmission and Distribution» (PDF). International Finance Corporation. 30 Απριλίου 2007. σελ. 21. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013.