Ζωντανοί Νεκροί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πρώτος Τόμος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωντανοί Νεκροί
ZN.jpg
Πληροφορίες
Καταγωγή Αθήνα, Ελλάδα
Eίδος Ελληνικό hip hop
Horrorcore
Παρουσία 1997-2010
2014-2018
2019-
Δισκογραφική εταιρεία Ηχοκρατορία
Πρώην μέλη Τάκι Τσαν
Μηδενιστής
Υποχθόνιος
Καταχθόνιος
Χαρμάνης

Οι Ζωντανοί Νεκροί είναι ελληνικό ραπ μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Μέλη του ήταν οι ράπερ Τάκι Τσαν, Μηδενιστής, Υποχθόνιος, Καταχθόνιος και Χαρμάνης. Θεωρούνται το πρώτο ελληνικό συγκρότημα στο είδος του battle rap.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ζωντανοί Νεκροί.

Ο Τάκι Τσαν και ο Μηδενιστής γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν συνελήφθησαν σε συναυλία των Terror X Crew στον Πειραιά. Αργότερα δημιούργησαν το γκρουπ GLD (Gate of Living Dead). Μέσω του Ευθύμη από τους Terror X Crew γνωρίστηκαν με τον Υποχθόνιο, ο οποίος ανέφερε ότι έχει και έναν αδερφό που ραπάρει πιο καλά από αυτόν. Έτσι προστέθηκε στην ομάδα και ο Καταχθόνιος και, λίγο καιρό μετά, ο παιδικός φίλος του Τάκι, ο Χαρμάνης, που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1997 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Ζωντανών Νεκρών, ΖΝ Εντολές και το 1998 ο Πρώτος Τόμος. Συνέχισαν να βγάζουν δίσκους τα επόμενα χρόνια και το 2002 κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ του Μηδενιστή Μεγάλος Ήρωας.

Το 2003 το συγκρότημα δεν έκανε πλέον ζωντανές εμφανίσεις και δεν κυκλοφορούσε πολλά τραγούδια. Παρά την εντύπωση στο κοινό τους ότι είχαν διαλυθεί, το συγκρότημα δήλωνε ότι θα κυκλοφορούσε τον Δεύτερο Τόμο. Το 2005, κυκλοφόρησε το Σχολείο από τον Τάκι Τσαν και τον Χαρμάνη, που άφηνε το παλιό στυλ του battle rap και στρεφόταν στο κοινωνικοπολιτικό ραπ. Ακόμη, το 2008 κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ του Υποχθόνιου Ποιον ακούς.

Τον Δεκέμβριο του 2008, οι Ζωντανοί Νεκροί έκαναν μετά από καιρό το πρώτο live. Μερικές ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε το σόλο cd του Μηδενιστή 50/50, με κομμάτια battle rap και κοινωνικοπολιτικού ραπ.

Το 2009 ο Τάκη Τσαν έβγαλε το άλμπουμ Ρίμα για Χρήμα 2, στο οποίο συμμετέχουν και οι πέντε για τελευταία φορά. Από τότε τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν χωριστές σταδιοδρομίες.

Τη δεκαετία του 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013, ο Χαρμάνης και ο Τάκι Τσαν, ως Ζωντανοί Νεκροί, έκαναν live συναυλίες με τα Ανάποδα Καπέλα (Μικρός Κλέφτης και Λεξ). Σε μερικά Live εμφανίστηκε και ο Υποχθόνιος.

Το 2014 μετά από πρόκληση του Τάκη μέσω Youtube για την επανένωση της πεντάδας για τη δημιουργία του Δεύτερου Τόμου, αφού και οι τέσσερις υπόλοιποι δέχτηκαν, ξεκίνησε το ΖΝ update και η επιστροφή στο στούντιο στις αρχές του 2015. Ύστερα από σχεδόν 7 χρόνια, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2015 και ένα live και με τα πέντε μέλη του συγκροτήματος.

Το 2015 κυκλοφόρησε ένα Promo EP του Δεύτερου Τόμου με το όνομα Πάσα Ντουμάνια / Παραισθήσεις, με έντονες επιρροές απο trap ήχους. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να μην κυκλοφορήσει ο Δεύτερος Τόμος και να ακολουθήσουν ο καθένας την πορεία του.

Τα τέλη της δεκαετίας και η διάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018, ο Μηδενιστής ξεκίνησε μεγάλη κόντρα με τον Υποχθόνιο, λόγω των αναφορών του ονόματος του σε live από τον δεύτερο, ο οποίος τον χαρακτήριζε πουλημένο. Ο Μηδενιστής κυκλοφόρησε το άλμπουμ Μεγάλος Ήρωας 2, το οποίο περιέχει τραγούδια που μιλούν για τον Υποχθόνιο, όπως το Hannibal και το Μην το κάνουμε θέμα. Επίσης, ο Τάκι Τσαν από το 2016 έχει δηλώσει πως δεν θέλει να συμμετέχει σε κάποιο ZN LP, αφού το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ψάχνει. Ο Καταχθόνιος και ο Χαρμάνης δεν έχουν πάρει μέρος στις κόντρες.


Επανένωση το 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιουνίου του 2019, και οι 5 ΖΝ κοινοποίησαν στο Instagram, πως στις 28 Ιουνίου, θα κάνουν κοινό Instagram Live, ανακοινώνοντας έτσι την επανένωσή τους.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΖΝ Εντολές / Στη Χώρα των Καλύτερων MC’s (1997)
  • Πρώτος Τόμος (1998)
  • Θαμμένα Ξεχασμένα (2001)
  • Πάσα Ντουμάνια / Παραισθήσεις (2015)