Πρώτη μέρα στο σχολείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινδοί φοιτητές στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι η πρώτη μέρα του σχολικού έτους. Αυτή πέφτει συνήθως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο στο Νότιο Ημισφαίριο, αλλά διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καναδάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περισσότερες περιοχές του Καναδά, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι η πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου μετά την Ημέρα Εργασίας. Σε κάποια σχολεία η σχολική χρονιά ξεκινά τον Αύγουστο.

Κόστα Ρίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στην Κόστα Ρίκα είναι στις αρχές Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει την ημερομηνία κάθε έτος για να εξασφαλίσει 200 αποτελεσματικές μέρες στο σχολικό ημερολόγιο.[1]

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκπαιδευτική πολιτική καθορίζεται κυρίως σε πολιτειακό επίπεδο και στο επίπεδο των επιμέρους σχολικών επαρχιών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημέρα όπου αρχίζουν τα σχολεία. Κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του 20ού αιώνα, ήταν σύνηθες για τα σχολεία να αρχίζουν σύντομα μετά την Ημέρα της Εργασίας (αρχές Σεπτεμβρίου) και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η αρχή του σχολείου σε νωρίτερη ημερομηνία γίνεται όλο και πιο συνηθέστερη, δηλαδή τον Αύγουστο ή ακόμα και στα τέλη Ιουλίου.[2] Για παράδειγμα, στην Ενοποιημένη Σχολική Επαρχία του Σαν Ντιέγκο στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια, η πρώτη μέρα του σχολικού έτους 2017-18 ορίστηκε στις 28 Αυγούστου.[3]

Τρινιντάντ και Τομπάγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο η διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθορίζεται από το υπουργείο παιδείας της χώρας. Η σχολική χρονιά ξεκινά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και συνήθως τελειώνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Τα δημόσια σχολεία ανοίγουν τις Δευτέρες και τα ιδιωτικά σχολεία την Τρίτη ή τη Τετάρτη. Υπάρχουν τρία τρίμηνα που διακόπτονται από τις διακοπές των Χριστουγέννων (μέσα Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου) και τις διακοπές του Πάσχα (μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου). Οι καλοκαιρινές διακοπές καταλαμβάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μεξικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μεξικό, η Γραμματεία Δημόσιας Εκπαίδευσης ορίζει τις ημερομηνίες και τις περιόδους όπου τα σχολεία είναι ανοιχτά. Στο Μεξικό τα σχολεία ανοίγουν πάντα στο δεύτερο μισό του Αυγούστου. Για παράδειγμα στο σχολικό έτος 2018-19 η σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου.[4]

Βραζιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βραζιλία, η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς είναι η πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου. Η σχολική χρονιά διαρκεί 200 ημέρες. Το σχολικό έτος τελειώνει συνήθως στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου οι μαθητές έχουν 2 εβδομάδες διακοπών τον Ιούλιο.

Χιλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Χιλή, τα σχολεία ανοίγουν στις 1 Μαρτίου (ανάποδη ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου στο νότιο ημισφαίριο).

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλιππίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κυβερνητικό σχολικό ημερολόγιο στις Φιλιππίνες συνήθως αρχίζει τον Ιούνιο κάθε έτους. Ωστόσο, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν την εξαίρεση να αποκλίνουν από το ημερολόγιο σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Νόμο αρ. 7797. Κάποια κολέγια ή πανεπιστήμια μπορεί να ξεκινούν το σχολικό έτος τον Αύγουστο. Η σχολική χρονιά πρέπει να αποτελείται από 200, αλλά όχι περισσότερες από 220 ημέρες.[5]

Σαουδική Αραβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στη Σαουδική Αραβία ξεκινά στις 29 Αυγούστου.

Κατάρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στο Κατάρ είναι στις 15 Σεπτεμβρίου, συμπίπτοντας με μερικές χώρες του Αραβικού κόσμου.[6]

Ιορδανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιορδανία, στα περισσότερα σχολεία η 1η Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Κάθε σχολική χρονιά αποτελείται από δύο περιόδους, με σύντομες χειμερινές διακοπές και μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές, παρόλο που η ημερομηνία αρχής και τέλους της κάθε περιόδου διαφέρει.

Σιγκαπούρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχολικό έτος για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σιγκαπούρης ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει κάποια στιγμή τον Νοέμβριο. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις 40 εβδομάδες διδασκαλίας και μάθησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, πριν από την έναρξη των εθνικών εξετάσεων, καθώς και έξι εβδομάδες διακοπών στο τέλος του έτους για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.[7]

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδία τα σχολεία ξανανοίγουν τον Ιούνιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό ισχύει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο το σχολικό έτος δεν αρχίζει τον Ιούνιο. Οι ετήσιες εξετάσεις λαμβάνουν χώρα τον Φεβρουάριο και το νέο σχολικό έτος ξεκινάει στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Τα μαθήματα συνεχίζονται μέχρι τη πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου όπου ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές. Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν τον Ιούνιο.

Πακιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πακιστάν τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία διεξάγουν τις ετήσιες εξετάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Μετά τις ετήσιες εξετάσεις τα σχολεία ανοίγουν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 14 Αυγούστου (ημέρα ανεξαρτησίας του Πακιστάν). Οι χειμερινές διακοπές ξεκινούν στα τέλη Δεκεμβρίου και διαρκούν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελετή έναρξης των μαθημάτων στο λύκειο Τσου Βαν Αν στο Ανόι του Βιετνάμ

Η πρώτη μέρα του σχολείου στο Ισραήλ είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ενώ αν πέφτει Σάββατο, ξεκινάει στις 2 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου στα δημοτικά σχολεία, ενώ στα γυμνάσια και λύκεια τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 20 Ιουνίου.

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ημέρα του σχολείου (σε όλα τα σχολεία) είναι η 7η ή 8η Απριλίου. Τα σχολεία συνήθως κλείνουν για διακοπές στις 24 Μαρτίου. Το σχολείο αρχίζει τον Απρίλιο επειδή τότε είναι η εποχή της σακούρα, όπου ανθίζουν οι κερασιές.

Ινδονησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδονησία τα σχολεία ανοίγουν στα μέσα Ιουλίου.

Ιράν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ιράν η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Βιετνάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βιετνάμ, τα σχολεία ανοίγουν πάντα στις 5 Σεπτεμβρίου, παρόλο που σε μερικά σχολεία οι μαθητές μπορεί να έχουν ξεκινήσει να μελετούν από τον Αύγουστο.

Νότια Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νότια Κορέα η σχολική χρονιά ξεκινά την 1η Μαρτίου, αλλά τα μαθήματα ξεκινούν την 2α Μαρτίου καθώς η 1η Μαρτίου είναι εθνική αργία. Η τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς είναι στις αρχές Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο. Ήταν σύνηθες για τα σχολεία να τελειώνουν το δεύτερο εξάμηνο στα τέλη Δεκεμβρίου, ύστερα να ξεκινούν οι χειμερινές διακοπές διάρκειας ενός μήνα, ύστερα να επιστρέφουν για λίγες εβδομάδες στο σχολείο και να έχουν μερικές εβδομάδες ανοιξιάτικων διακοπών πριν τον Μάρτιο. Αυτό έχει αλλάξει αρκετά τελευταία και πολλά σχολεία επιλέγουν να αυξάνουν τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και να χαρίζουν μεγαλύτερες διακοπές στους μαθητές τους μέχρι τον Μάρτιο.

Σαουδική Αραβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολική χρονιά στη Σαουδική Αραβία ξεκινά κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.[8] Το διδακτικό προσωπικό επιστρέφει μια εβδομάδα νωρίτερα, στη τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία, τα σχολεία ανοίγουν συνήθως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό εξαρτάται από την πολιτεία ή την περιοχή (και από το σύστημα των κρατικών ή ιδιωτικών σχολείων). Το σχολείο αρχίζει ή την 1η Φεβρουαρίου,συνήθως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και τελειώνει στις 22 Δεκεμβρίου. Η χρονιά χωρίζεται σε 3 τρίμηνα. Για κάθε τρίμηνο υπάρχουν 2 εβδομάδες διακοπές. Οι Χριστουγεννιάτικες και οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν 5 εβδομάδες.

Νέα Ζηλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχολεία συνήθως ανοίγουν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Παπούα Νέα Γουινέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως τα σχολεία ανοίγουν στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βέλγιο, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα, εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή. (Σε όλα τα σχολεία ισχύει το ίδιο)

Βουλγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βουλγαρία, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 15η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα εάν η 15η Σεπτέμβριου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνή από την πρώτη ημέρα του σχολείου στην Ελλάδα, 2018. Η επανένωση των μαθητών με τους φίλους τους είναι κεντρικό μέρος αυτής της ημέρας.
Το όχημα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας στο συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου του Άργους. Συχνά υπάρχει παρουσία ιερέων στην τελετή έναρξης.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στην Ελλάδα είναι η 11η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη επόμενη Δευτέρα μετά το σαββατοκύριακο εάν η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, ενώ η τελευταία μέρα στο σχολείο στην Ελλάδα είναι η 15η Ιουνίου και έχει 3 μήνες διακοπές, μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου.[9][10] Στα γυμνάσια και τα λύκεια η σχολική χρονιά λήγει γύρω στις 25 Μαΐου, για να ακολουθήσουν οι προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις. Τα πανεπιστήμια ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, και ολοκληρώνουν το ακαδημαϊκό έτος στα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής παύσης τον Φεβρουάριο ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Το 2020 το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα ορίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 2019-20. Σε αρκετές χώρες η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, για την αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν από το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο.[11]

Εσθονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Εσθονία, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στην Ιρλανδία ξεκινά συνήθως την 1η Σεπτεμβρίου και η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου και οι μαθητές έχουν τρεις μήνες διακοπών.

Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νορβηγική σχολική χρονιά δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης, αλλά συνήθως ξεκινά στα μέσα Αυγούστου και τελειώνει στα μέσα Ιουνίου. Η σχολική χρονιά αποτελείται από 190 ημέρες και οι ακριβείς ημερομηνίες ορίζονται από τους κυβερνήτες της κάθε επαρχίας το προηγούμενο φθινόπωρο.[12]

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ουκρανία η σχολική χρονιά ξεκινά στις 1 Σεπτεμβρίου. Αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει σε Σάββατο ή Κυριακή, η σχολική χρονιά ξεκινά την πρώτη Δευτέρα που ακολουθεί.

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πολωνού Υπουργού Δημόσιας Εκπαίδευσης του 2010, η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα σχολεία τακτικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Πολωνία είναι η 1η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη επόμενη Δευτέρα αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει τη Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή. Η τελευταία μέρα είναι η τελευταία Παρασκευή μετά τις 18 Ιουνίου.[13] Στο παρελθόν, σύμφωνα με παρόμοιο διάταγμα του 2002, η παραπάνω εξαίρεση ήταν μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή, και η τελευταία ημέρα ήταν η πρώτη Παρασκευή μετά τις 18 Ιουνίου.[14]

Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πορτογαλία το σχολείο ξεκινάει στις αρχές του Σεπτεμβρίου, την πρώτη εβδομάδα. Το 2019 το σχολείο ξεκίνησε στις 10-13 Σεπτεμβρίου.[15]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχολεία στη Ρωσία (πρώην Σοβιετική Ένωση) ιστορικά αρχίζουν στις 1 Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία για τη χώρα επικυρώθηκε με Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού το 1935[16] και καθορίστηκε επίσημα με Διάταγμα του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης αρ. 3018-Χ το 1980. Το 1984, η 1η Σεπτεμβρίου ορίστηκε επίσημα ως Ημέρα της Γνώσης.[17] Αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Κυριακή, τα περισσότερα σχολεία επιλέγουν να διεξάγουν μια παραδοσιακή τελετουργική γιορτή, η οποία σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη του σχολικού έτους, και τα πραγματικά μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα. Παραδοσιακά οι μαθητές φέρνουν λουλούδια για τους καθηγητές.

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλία και Ουαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα δημόσια σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία ποικίλλει ανάλογα με την τοπική αρχή και μερικές φορές από το σχολείο, αλλά σχεδόν πάντα συμβαίνει κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ή περιστασιακά κατά τη δεύτερη εβδομάδα.[18]

Σκωτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολική χρονιά στη Σκωτία αρχίζει από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου, περισσότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα απ'ότι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ακριβής ημερομηνία ποικίλλει ανάλογα με την τοπική αρχή και μερικές φορές από το σχολείο.[19]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σλοβενία, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή. Η σχολική χρονιά τελειώνει στις 31 Αυγούστου με τα μαθήματα να ολοκληρώνονται στις 24 Ιουνίου, μια μέρα πριν την ημέρα ανεξαρτησίας (στις 25 Ιουνίου, όταν η Σλοβενία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991), ή στην Παρασκευή πριν τις 24 Ιουνίου αν η 24η Ιουνίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Λιθουανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λιθουανία, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολική χρονιά στη Γαλλία δεν έχει σταθερή ημερομηνία αρχής, αλλά ξεκινάει κάπου στις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Το σχολείο τελειώνει στις αρχές Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 2 μήνες καλοκαιρινών διακοπών στους μαθητές.

Λετονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λετονία, η πρώτη ημέρα του σχολείου είναι η 1η Σεπτεμβρίου, ή η ακόλουθη Δευτέρα εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σχολεία στη Σερβία ξεκινούν στην 1η Σεπτεμβρίου, ή την επόμενη Δευτέρα εάν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολική χρονιά δεν έχει σταθερή ημερομηνία αρχής στην Κροατία. Τελειώνει στα μέσα Ιουνίου. Μέχρι το 2019 η σχολική χρονιά΄άρχιζε την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σουηδία, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι η 20ή Αυγούστου.

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυνησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τυνησία το σχολικό έτος ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου (ή στις 16 Σεπτεμβρίου εάν η 15η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή σε θρησκευτική αργία) και τελειώνει στις 25 Μαΐου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση τελειώνει στις 1 Ιουνίου.

Μαρόκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μαρόκο το σχολικό έτος αρχίζει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου. Το σχολικό έτος διαιρείται σε δύο τετράμηνα (Σεπτέμβριος-Ιανουάριος και Φεβρουάριος-Ιούνιος/αρχές Ιουλίου).

Αίγυπτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αίγυπτο η σχολική χρονιά αρχίζει συνήθως στο τελευταίο τρίτο του Σεπτεμβρίου (ιδιαίτερα το πρώτο Σάββατο του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου). Για παράδειγμα το 2019 το σχολείο ξεκινάει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και το 2018 στο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Οι ημερομηνίες καθορίζονται από το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζονται σχεδόν σε κάθε σχολείο και πανεπιστήμιο. Ωστόσο, τα ιδιωτικά ιδρύματα μπορούν να θέσουν δικές τους ημερομηνίες για την αρχή της σχολικής χρονιάς, συνήθως πριν τις 21 Σεπτεμβρίου. Το σχολικό έτος αποτελείται από 2 τρίμηνα που διαρκούν περίπου 15 εβδομάδες το καθένα, ενώ η διάρκεια τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τάξη ή το μάθημα του κολεγίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Calendario Escolar 2012» (PDF). Ministerio de Educación Pública. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2012. CS1 maint: Unfit url (link)
 2. https://www.cnn.com/2015/08/04/living/school-start-dates-august-parents-feat/index.html (retrieved September 5, 2018)
 3. https://www.sandiegounified.org/traditional-academic-calendar Αρχειοθετήθηκε 2019-09-03 στο Wayback Machine. (retrieved September 15, 2017)
 4. Γραμματεία της Κυβέρνησης, επιμ. (22 Μαΐου 2018). «ACUERDO número 09/05/18 por el que se establecen los calendarios escolares para el ciclo lectivo 2018-2019, aplicables en toda la República para la educación preescolar, primaria, secundaria, normal y demás para la formación de maestros de educación básica». Επίσημη Εφημερίδα της Ομοσπονδίας. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2020. 
 5. http://www.deped.gov.ph/orders/do-25-s-2017
 6. «New policy sparks confusion over school start dates in Qatar - Doha News». 4 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2016. 
 7. «School Terms and Holidays». Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2016. 
 8. «وزارة التعليم - المملكة العربية السعودية». www.moe.gov.sa. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2020. 
 9. «School Holidays in Athens». Angloinfo Athens. Angloinfo. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016. 
 10. «Στις 11 Σεπτεμβρίου αρχίζει η νέα σχολική χρονιά». Πρώτο Θέμα. 4 Αυγούστου 2017. https://www.protothema.gr/greece/article/702844/stis-11-septemvriou-arhizei-i-nea-sholiki-hronia/. 
 11. «Σχολεία: Στις 14 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2020. 
 12. «Skoleferier i Norge». www.timeanddate.no (στα Νορβηγικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2020. 
 13. Dz.U. 2010 nr 186 poz. 1245 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 5 października 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie organizacji roku szkolnego
 14. Dz.U. 2002 nr 46 poz. 432 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego
 15. «Despacho n.º 5754-A/2019, Anexo I». Diário da República Eletrónico. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019. 
 16. «День знаний в России: история праздника». Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2016. 
 17. «Праздник 1 сентября - День знаний: история и традиции. Значение праздника 1 сентября "День знаний". Женский сайт www.InMoment.ru». Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2016. 
 18. «When are the school Christmas holidays and term dates 2016/2017?». The Telegraph: Education. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. 
 19. «Scottish School Term dates». Scottish Government website. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.