Πρώτη ερευνητική επιχείρηση του Ορούτς Ρέις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η πρώτη ερευνητική επιχείρηση του Ορούτς Ρέις ήταν επεισόδιο που διαδραματίστηκε το καλοκαίρι του 2020 με διπλωματικές πτυχές μεταξύ της Τουρκίας από την μια και της Ελλάδας από την άλλη μεριά, φέρνοντας τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κοντά σε πολεμική σύρραξη. Κατά την διάρκεια των εξελίξεων ενεπλάκησαν και άλλα κράτη, καθώς και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Προσωρινά το επεισόδιο έλληξε με την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας. Ήταν το πιο εκτεταμένης κάλυψης γεγονός στις ειδήσεις, καθώς και το πιο σημαντικό και μεγαλύτερης διάρκειας επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά από το 1974.

Τα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθώντας μια πολιτική κατευνασμού[1] απέναντι στην αναθεωριτική πολιτική της Τουρκίας, η Ελλάδα άφηνε όλο και περισσότερα περιθώρια στην γείτονα χώρα για την αμφισβήτηση των υποθαλάσιων, εναέριων και θαλασσίων ζωνών, καθώς και την κυριαρχία στα νησιά. Ενώ η Ελλάδα έχει υπρογράψει και σέβεται την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία ανέπτυξε αυθαίρετα μια εναλλακτική παράνομη θεωρία, κατά την οποία όλα τα νησιά και η Πελοπόνησσος υποτίθεται ότι δεν έχουν ΑΟΖ. Σύμφωνα με αυτή τη ονομαζόμενη «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία αμφισβητώντας και την Δημοκρατία της Κύπρου, προχώρησε σε μια σειρά διμερών παράνομων συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Βόρεια Κύπρο και την διοίκηση της Λιβύης[2] ενώ ανεπιτυχώς πρότεινε και την οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, χρησιμοποιόντας για δέλεαρ την γεναιόδορη πλην όμως παράνομη παραχώρηση τμημάτων της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρυπίδας. Η συμφωνία με την Λιβύη, η οποία παρακάμπτοντας την Ελλάδα καθόριζε κοινά θαλάσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στα σημεία Α και Β νότια της Κρήτης, κυρώθηκε μεν από το Τουρκικό, απορίφθηκε όμως από το Λιβυκό κοινοβούλιο, ενώ ο ΟΗΕ αρνήθηκε να πρωτοκολλήσει την επιστολή που στάλθηκε από την Τουρκία. Παρόλαυτά η Τουρκία προχώρησε σε ανακοίνωση ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρυπίδα.

Η μυστική συμφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2020 η Τουρκία ανακοίνωσε παράνομη navtex με περιεχόμενο την διεξαγωγή ερευνών στο Λιβυκό Πέλαγος νότια της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Η navtex ήταν παράνομη, διότι δέσμευε και περιοχές της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκριπίδας, τις οποίες όμως η Τουρκία αντίθετα με το δίκαιο της θάλασσας παράνομα θεωρεί Τουρκικές. Παρόλαυτά η Τουρκία αν και δεν έχει αρμοδιότητα - όπως και οποιαδήποτε χώρα - να εκδίδει navtex σε περιοχές ξένης δικαιοδοσίας, παρά να αιτήσει την έκδοση navtex από την αρμόδια υπηρεσία (Υδρογραφική Υπηρεσία Ηρακλείου στην προκειμένη περίπτωση), αναγγέλει παράνομα από την Αττάλεια οποτεδήποτε και οτιδήποτε θεωρεί αυτή αναγκαίο. Η Αθήνα με την σειρά της υπορεωτικά εξέδωσε «αντι-navtex»[3] ακυρώνοντας την navtex της Τουρκίας, ενώ ανέτρεξε στη διπλωματική συνδρομή της Γερμανίας, η οποία αυτό το εξάμηνο είχε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις επαφές μεσολάβησε η Γερμανίδα καγγελάριος Άγγελα Μέρκελ καλώντας τον Έλληνα προθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο σε συζητήσεις.[4]

Κατά την διάρκεια αυτών των συνομιλιών Αθήνα και Άγκυρα προχώρησαν σε γραπτή συμφωνία για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Bild» έσπευσε να διαδώσει ότι χάρι στην παρέμβαση αυτή αποσοβήθηκε πολεμική σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας.[4] Η ύπαρξη του εγγράφου αυτού είχε μείνει αρχικά κρυφή, αν και η δημοσίευση της Bild καθώς και μια διαρροή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δημιούργησαν υποψίες σε δημοσιογράφους και αναλυτές. Αργότερα όμως, με δημοσίευση[5] του ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde» έκανε γνωστό ότι η συμφωνία υπήρξε και περιείχε τους εξής όρους:[6]

 • Η τουρκική πλευρά δεσμεύονταν:
  • Να σταματήσει τις έρευνες στης ανατολική Μεσόγειο
  • Να σταματήσει τις ρητορικές και έμπρακτες αμφισβητήσεις επί της κυριαρχίας νησιών βράχων και βραχονησίδων
 • Η Ελλάδα αναλάμβανε τις υποχρεώσεις:
  • Να σταματήσει τις διαδικασίες αδειοδότητησης ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης (ενδιαφέροντος της Γαλλικής TOTAL)
  • να προχωρήσει σε μερική αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών
  • να μην μεταβάλλει στο υπάρχον status στην περιοχή με την επέκταση των χωρικών της υδάτων

Η ίδια συμφωνία περιείχε και 10 περαιτέρω ενέργειες:[6]

 1. Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες αποχώρησε η Τουρκία το 2016
 2. Διαβουλεύσεις για να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
 3. Αποφυγή προκλήσεων.Καμία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στρατιωτικού χαρακτήρα
 4. Καμία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες
 5. Καμία ενέργεια σε ότι αφορά έρευνες και γεωτρήσεις σε “αμφισβητούμενες περιοχές”, από τις δύο χώρες.
 6. Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ
 7. Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και για την διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις
 8. Εξασφάλιση της συνέχειας της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης
 9. Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες
 10. Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατόπιν της γερμανικής διαμεσολάβησης, και ενώ η μυστική αυτή συμφωνία ήταν για να υπογραφεί στις 24 Ιουλίου, συνέβησαν διαδοχικά, οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας[7] και Ελλάδας, και απροσδόκητη υπογραφή μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου[8]. Η αιφνιδιαστική αυτή διπλωματική κίνηση της Ελλάδος είχε ως αποτέλεσμα την ολική μετατροπή των όρων του παιχνιδιού,[9] αφού α) με την Ιταλική συμφωνία γίνονταν αποδεκτό ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ, β) η Αιγυπτιακή συμφωνία έστελνε κυριολεκτικά «στον κάλαθο των αχρήστων»[10] την ανυπόστατη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τόσο η Τουρκία, όσο και η Γερμανία αιφνιδιάστηκαν φανερά ενοχλημένες, και ενώ η μεν Τουρκία εκδήλωσε τον εκνευρισμό της, η Γερμανία αρχικά έδειξε αμηχανία στην περεταίρω διευθέτηση της κρίσης. Η μυστική συμφωνία ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων και η Ελλάδα απόκτησε ένα απρόσμενο γερό χαρτί.

Απόπλους του Ορούτς Ρέις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε και νέα navtex[11] της Τουρκίας, με την οποία δεύσμευσε θαλάσσια περιοχή στην υφαλοκρυπίδα της Ελλάδας και Κύπρου. Στην περιοχή αυτή ανακοινώθηκαν σεισμικές έρευνες, που θα πραγματοποιούνταν από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο υπο Τουρκική σημαία Ορούτς Ρέις. Το πλοίο αυτό, κατασκευής του 2017[12] ανήκει σε Τουρκική κρατική εταιρεία, και παλαιότερα είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην θάλασσα του Μαρμαρά και στην Μαύρη θάλασσα.[4] Στάθμευε στον κόλπο της Αττάλειας συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά, το «ΑΤΑΜΑΝ»[13] και το «CENGIZ HAN»[14]. Ενώ η navtex μπήκε σε ισχύ και τα τρία καράβια φαίνονταν να είναι ακόμα στο λιμάνι, αυτά νύχτα και με σβησμένους τους πομπούς σηματοδότησης απέπλευσαν κρυφά και έφτασαν στον προορισμό τους, όπου συνοδευόμενα από πέντε τουρκικές πολεμικές φρεγάτες άρχισαν τις έρευνες, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν και ελληνικές φρεγάτες. Κάτω από κλίμα έντασης, με έλληνες πολιτικούς να απαιτούν από την κυβέρνηση την βύθιση του ερευνητικού σκάφους, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά υπέθεσε κατηγορηματικά ότι άν και το Ορύτς Ρέις φαινομενικά πλέει με σταθερή χαμηλή ταχύτητα και έχει απλώσει τα καλώδια, οι θορυβώδεις συνθήκες από τα πολλά πλοία δεν του επιτρέπουν να διεξάγει έρευνες, κάτι που αμφισβητήθηκε από πολλούς πολιτικούς, παρατηρητές και αναλυτές, και ιδίως από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος κατόπιν δηλώσεών του επί τούτου παραιτήθηκε[15]. Δεν έλειψε και ρωσική φήμη ότι ελληνικό υποβρύχιο είχε κόψει τα καλώδια του Ορούτς Ρέις.

Η «επακούμβηση»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Αυγούστου, και ενώ το Ορούτς Ρέις έπλεε με πολεμική συνοδεία, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απευθύνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό προειδοποίησε την Τουρκία για τον κίνδυνο ατυχήματος. Την επόμενη μέρα έγινε γνωστό ότι είχε συμβεί «ατύχημα» μεταξύ δύο πλοίων, του ελληνικού «ΛΗΜΝΟΣ» και του τουρκικού «KEMAL REIS». Το δεύτερο κατόπιν λανθασμένης εκτίμησης των κινήσεων του ελληνικού προσπάθησε να του ανακόψει την πορεία με αποτέλεσμα να εμβολιστεί στην δεξιά του πλευρά και να υποστεί ρήξη ανοίγματος τριών μέτρων ύψους και ενός μέτρου πλάτους. Το «KEMAL REIS» αναγκάστηκε να αποσυρθεί γέρνοντας, και να επιστρέψει μετά από πρόχειρη επισκευή. Τα πραγματικά γεγονότα όμως είχαν διαδραματιστεί αλλιώς. Το περιστατικό που συνέβη ήταν «η πρώτη ναυμαχία στην περιοχή μετά από πάρα πολλά χρόνια». Η ΛΗΜΝΟΣ πλέοντας αρχικά πίσω από την Ρόδο και πολύ μακρυά από την περιοχή των παράνομων ερευνών, έφτασε τον τουρκικό στόλο, ο οποίος είχε εγκλωβίσει το Καστελόριζο και έκανε εικονικές κανονοβολές προς το ευρωπαϊκό έδαφος. Το KEMAL REIS που προφανώς είχε εντολή να βυθίσει ένα πλοίο, επιχείρησε να εμβολίσει το ΛΗΜΝΟΣ από αριστερά. Η ΛΗΜΝΟΣ απέφυγε την σύγκρουση, το KEMAL REIS έστριψε και ξανά επιχείρησε να χτυπήσει και να βουλιάξει την ελληνική φρεγάτα, όμως ο καπετάνιος της ΛΗΜΝΟΥ, αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ξανά ελλίχθηκε αποφεύγοντας και το δεύτερο χτύπημα, κατάφερε όμως να εμβολίσει με την πλώρη του την εχθρική ναυαρχίδα. Η τρύπα που άνοιξε έφερε δομική αστάθεια στο KEMAL REIS, το οποίο έγειρε και ταξίδευε με νερά στα ύφαλα για πολλά μίλια, όσπου αφού πήρε νέα οδηγεία πορείας έπλευσε προς την Κύπρο, όπου επισκευάστηκε πρόχειρα και επανήρθε μετά από πέντε μέρες. Η ΛΗΜΝΟΣ όμως παρέμεινε στον στόλο και πήρε μέρος σε κοινή άσκηση με τους Γάλλους.

Συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επακόλουθο της παρουσίας του παράνομου ερευνητικού σκάφους στην περιοχή άρχισαν να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική μεσόγειο. Από την μια οι τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν την ερευνητική αποστολή. Από την άλλη τα ελληνικά πλοία και υποβρύχια που την παρακολουθούσαν. Ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και άλλα πλοία και από τις δύο χώρες. Κατεύθασε και το αμερικανικό υπερπλοίο «USS Hershel "Woody" Williams» που αγκυροβόλησε στην ναυτική βάση της Σούδας. Το πλοίο αυτό πλήρως επανδρωμένο με προσωπικό είναι πλωτή βάση που έχει επάνω του πλήθος ελικοπτέρων, αποβατικών σκαφών και μονάδες πεζοναυτών. Στα νότια της Κρήτης πλέει ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου. Στην Κύπρο βρίσκεται η γαλλική φρεγάτα τύπου La Fayette, ακόμα ένα άλλο γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει ανατολικά του Λιβάνου, ενώ η Γαλλία ανακοινώνει την αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην περιοχή. Εντωμεταξύ τουρκικά αεροπλάνα αναγνωριστικά συνοδευόμενα και από ντρόουνς, καθώς και ένα ρανταροφόρο πετούν συνεχώς επάνω από την περιοχή προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια. Ένα τουρκικό υποβρύχιο εντοπίζεται από τα ελληνικά και εγκλωβίζεται στον βυθό της θάλασσας, μέχρι να «παραδοθεί» τινάζοντας φωτοβολίδα, ενώ οι αερομαχίες και οι αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων συνεχίζονται. Αεροπορικές ασκήσεις πραγματοποιούνται με Ελληνικά, Γαλλικά και σκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με έξι ελληνικά F16 να προσγειόνονται ανενόχλητα στην Πάφο, και κατόπιν να επιστρέφουν αφού με ευκολία αντιμετώπισαν την αποτυχημένη προσπάθεια παρενόχλησής τους από τουρκικά αεροπλάνα. H Τουρκία στην προσπάθειά της να ανιχνεύσει τα ελληνικά F16 ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S400, αλλά απέτυχε και στην συνέχεια σήκωσαν το υπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C). Στο μεταξύ ο εκνευρισμός της εξοργισμένης πλέον Τουρκίας εντείνονταν ολοένα και περισσότερο με όλους σχεδόν τους Τούρκους πολιτικούς να εκτοξεύουν ολοένα και πιο εμπριστικές δηλώσεις πέρα από κάθε όριο ντροπής χωρίς ίχνος πλέον διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προσωπικές επιθέσεις προς λαούς και αρχηγούς κρατών με τον τούρκικο τύπο να τις δημοσιεύει στα πρωτοσέλιδα. Το θερμό επεισόδιο όμως που η Τουρκία τόσο πολύ επεδίωκε, δεν συνέβη, παρά την έκδοση περεταίρω navtex[16] και αντι-navtex[17].

Διπλωματία και Σύνοδος των 7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα η Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, αποσπώντας όλο και περισσόρη αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση από την διεθνή κοινότητα. Οσραήλ, Αίγυπτος στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γερμανία έχοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις, αλλά γενικά συμπεριφέρεται υπέρ της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει την θέση της Τουρκίας, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναλαμβάνει να συντάξει λίστα πιθανών κηρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Με τα μεσογειακά κράτη Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Πορτογαλία να μην επικροτούν πιθανές κηρώσεις, η ισχυρότερη βοήθεια για την Ελλάδα και την Κύπρο έρχονται από την Αυστρία και κυρίως την Γαλλία. Στην ελληνική βουλή κυρώνονται οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγγέλει την προσεχώς άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο, και μελοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές από τα έξι στα δώδεκα μίλια σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος, με κοινή δήλωση οι αρχηγοί κρατών μελών της EuroMed 7 στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην Κύπρο ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ και ο Αμερικανός Πομπέο συναντούν τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει συναντήσεις με ομόλογό του στην Αίγυπτο.

Πρόγραμμα εξοπλισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα μετά από εντατικές συνομιλείες με χώρες παραγωγούς στρατιωτικού οπλισμού, κυρίως με την Γαλλία, αλλά και Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ολλανδία, ανακοίνωσε ένα επίδοξο πρόγραμμα εξοπλισμού, με το οποίο θα αυξήσει την πολεμική της υπεροχή

 • 18 Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 από αρχές 2021 μέχρι τέλους 2022
 • 4 ελικόπτερα Romeo
 • 36 γερμανικές τορπίλες DM-2A4 για τα υποβρύχια 214
 • 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και εκσυγχρονισμό 4 MEKO (σκάφη πολλαπλών λειτουργιών)

Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω από την διεθνή πίεση, και με απίστευτα προκλητικές λεκτικές απειλές κυρίως εναντίων Ελλάδας και Γαλλίας, ο Ερντογάν απέσυρε το Ορούτς Ρέις στη βάση του, δήθεν για συντήρηση προκειμένου να μην φανεί ως υποχώρηση από την Άγκυρα.

Αποτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτεταμένης έντασης τόσο σε διάρκεια όσο και εμπλεκομένων δυνάμεων σε πολιτικό, διπλωματικό και πολεμικό πεδίο ήταν η προσωρινή κορύφωση στα ελληνοτουρκικά των τελευταίων 50 ετών. Σίγουρα η ένταση θα συνεχιστεί και ίσως να σημειωθούν νέες εξάρσεις. Η αναθεωρητική Τουρκία ακόμα δεν δείχνει διάθεση για καλοπροαίρετη συνύπαρξη γειτονικών χωρών στα διεθνή πλαίσια του δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Η δήθεν «δίκαιη μοιρασιά» δεν βασίζεται στους διεθνείς κανονισμούς, και αποτελεί βίαιη πράξη. Βίαιη και παράνομη πράξη είναι επίσης το casus beli έναντι της Ελλάδος, καθώς και η διεξαγωγή ερευνών σε μη οριοθετημένες θαλάσιες ζώνες. Η Ελλάδα όμως κατόρθωσε, ίσως την τελευταία στιγμή, να αποβάλει την πολιτική κατευνασμού και να συνάψει για πρώτη φορά σημαντικές διεθνείς συμμαχίες, και να εξασφαλίσει με βάση τις διεθνείς συνθήκες για το διεθνες δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Οι Έλληνες αφυπνήσανε την Ευρώπη, κινητοποιήσανε συμμάχους, φτιάξανε έναν διεθνή συνασπισμό σε βάρος της τουρκικής παραβατικότητας που περιλαμβάνει ακόμα και τις ΗΠΑ, τους Άραβες, τους Ισραηλινούς, τη Γαλλία, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε με 601 ψήρους την τουρκική προκλητικότητα εναντίον Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Neocleous (18 Σεπτεμβρίου 2020). «Σταύρος Λυγερός: Υποχωρήσεις Ελλάδας από φόβο ότι δεν μπορεί να σταματήσει το Ορούτς Ρέις».  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια); Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
 2. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29 Νοεμβρίου 2019). «Μνημόνιο Τουρκίας με Λιβύη». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
 3. Keep Talking Greece (22 Ιουλίου 2020). «Greece and Cyprus cancel Turkey's NAVTEX with new warnings to seafarers». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
 4. 4,0 4,1 4,2 Liberal ελεύθερη ενημέρωση (23 Ιουλίου 2020). «Γιατί η Παρασκευή είναι η κρίσιμη ημέρα για τον απόπλου του Oruc Reis». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 5. ΤΑ ΝΕΑ (10 Σεπτεμβρίου 2020). «Συμφωνία με Τουρκία στο Βερολίνο: Αναστάτωση στο Εσωτερικό από την αποκάλυψη Μητσοτάκη». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 6. 6,0 6,1 The Press Project (12 Σεπτεμβρίου 2020). «Αναπάντητα τα ερωτήματα για την «έγγραφη μυστική συμφωνία» με Τουρκία που παραδέχθηκε ο Μητσοτάκης». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 7. ΤΑ ΝΕΑ (12 Ιουνίου 2020). «ΑΟΖ: Η ακτινογραφία της συμφωνίας Ελλάδας με Ιταλία». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 8. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (6 Αυγούστου 2019). «Η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου βάσει της συμφωνίας του Καΐρου». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
 9. Capital (8 Αυγούστου 2020). «ΑΟΖ με Αίγυπτο: Κίνηση-ματ στη σκακιέρα της Μεσογείου». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 10. Πρώτο Θέμα (6 Αυγούστου 2020). «Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 11. Sofokleous In (22 Ιουλίου 2020). «Με δυο νέες NAVTEX επανέρχεται η Τουρκία». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
 12. Marine Traffic. «ORUC REIS Vessel Information». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 13. Marine Traffic. «ΑΤΑΜΑΝ Vessel Information». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 14. Marine Traffic. «CENGIZ HAN Vessel Information». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 15. ΤΑ ΝΕΑ (10 Σεπτεμβρίου 2020). «Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Διακόπουλος». Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. 
 16. H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (10 Αυγούστου 2020). «Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 
 17. H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (10 Αυγούστου 2020). «Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην Τουρκία». Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. 

Σφάλμα αναφοράς: Η ετικέτα <ref> με όνομα «ΤΟ_ΒΗΜΑ_01» που ορίζεται μέσα στο <references> δεν χρησιμοποιείται σε προηγούμενο κείμενο.