Πρότυπο:Πλαίσιο πλοήγησης

Μόνιμα προστατευμένο πρότυπο
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πρότυπο:Πλαίσιο Πλοήγησης)
Documentation icon Τεκμηρίωση προτύπου[προβολή] [επεξεργασία] [ιστορικό] [εκκαθάριση]

Το πρότυπο διευκολύνει τη δημιουργία πλαισίων, για πλοήγηση μεταξύ των λημμάτων. Ο χρήστης πρέπει απλά να συμπληρώσει την λίστα ή τις λίστες με τους συνδέσμους ανακατεύθυνσης. Έχει προκαθορισμένο στυλ και είναι κατάλληλο για τα περισσότερα πλαίσια πλοήγησης. Αλλαγή του προκαθορισμένου στυλ είναι μεν εφικτή, αλλά δε συνιστάται. Η χρήση του προτύπου συνιστάται ανεπιφύλακτα για την τυποποίηση των πλαισίων πλοήγησης και για την ευκολία χρήσης.

Τα Πλαίσια πλοήγησης, και άλλα με παρόμοιο σκοπό, δεν εμφανίζονται στον ιστότοπο για κινητά, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 69% των συνδεδεμένων συσκευών.

Χρήση

Παρακαλούμε διαγράψτε τα πεδία που θα παραμείνουν κενά.

{{Πλαίσιο πλοήγησης
|name = {{subst:PAGENAME}}
|title = 
|image = 
|above = 

|group1 = 
|list1 = 

|group2 = 
|list2 = 
 ...
|group20 = 
|list20 = 

|below = 
}}

Λίστα Παραμέτρων

Απαραίτητα πρέπει να συμπληρωθεί το name και το title, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπορούν να παραλειφθούν.

Σημειώστε ότι οι ομαδοποιήσεις είναι προαιρετικές, όπως και το above και below.
Ακολουθεί η επεξήγηση των βασικότερων πεδίων:

name - το όνομα του προτύπου.
title - o τίτλος που εμφανίζεται στη γραμμή τίτλου.
state - autocollapse, uncollapsed, collapsed: ο τρόπος επέκτασης του πλαισίου, όπου η παράμετρος "autocollapse" χειρίζεται την εμφάνιση/απόκρυψη αυτόματα.
titlestyle - στυλ τύπου CSS για την γραμμή τίτλου, παράδειγμα: background:gray;
groupstyle - στυλ τύπου CSS για τα πεδία ομαδοποίησης, παράδειγμα: background:#eee;
image - εικόνα που εμφανίζεται δεξιά, παράδειγμα: [[Αρχείο:XX.jpg|90px]] ).
imageleft - ομοίως, εικόνα που εμφανίζεται αριστερά.
above - γραμμή κειμένου ανάμεσα στη γραμμή τίτλου και το κυρίως σώμα ομάδων/λιστών.
groupi - ομαδοποίηση των συνδέσμων (αν παραληφθεί το groupi, τότε η listi θα εκτείνεται σε όλο το μήκος της γραμμής).
listi - κατάλογοι από συνδέσμους σελίδων. Μπορεί να είναι σε κώδικα λίστας εφόσον χρησιμοποιηθεί η παράμετρος listclass = hlist που θα μετατρέψει την λίστα σε οριζόντια.
below - γραμμή κειμένου μετά το τμήμα ομάδων/λιστών και πριν το τέλος του πλαισίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και για περισσότερα πεδία, δείτε παρακάτω.

Περιγραφή παραμέτρων

Ακολουθεί πλήρης λίστα των πεδίων του προτύπου. Συνήθως, απαιτούνται μόνο τα πεδία name, title, και list1 για την δημιουργία ενός πλαισίου, αν και το υποπλαίσιο πλοήγησης δεν απαιτεί ούτε αυτά για να δημιουργηθεί.

Αρχικά πεδία

name
Το όνομα του προτύπου, απαιτείται ώστε να λειτουργούν σωστά οι σύνδεσμοι "π · σ · ε" (προβολή · συζήτηση · επεξεργασία) σε όλα τα λήμματα που χρησιμοποιείται το πρότυπο. Μπορεί να συμπληρωθεί και με το {{subst:PAGENAME}} για συντομία. Το name είναι απαραίτητο μόνο όταν δεν έχουν οριστεί τα πεδία title και border.
state [autocollapse, uncollapsed, collapsed, plain, off]
 • Προκαθορισμένο στην επιλογή autocollapse. Ένα πλαίσιο autocollapse θα εμφανίζεται αρχικά σε σύμπτυξη εάν υπάρχουν παραπάνω από δύο παρόμοια πλαίσια στην ίδια σελίδα. Διαφορετικά, το πλαίσιο θα εμφανίζεται ανεπτυγμένο εξ αρχής. Για να δείτε πως επιτυγχάνετε αυτό δείτε την σελίδα MediaWiki:Common.js.
 • collapsed, το πλαίσιο θα εμφανίζεται αρχικά σε σύμπτυξη.
 • plain, το πλαίσιο θα εμφανίζεται πάντα ανεπτυγμένο, χωρίς να εμφανίζονται οι επιλογές "εμφάνιση/απόκρυψη" στα δεξιά, ενώ ο τίτλος θα παραμείνει στο κέντρο του πλαισίου.
 • off, το πλαίσιο θα είναι πάντα ανεπτυγμένο, χωρίς να εμφανίζονται οι επιλογές "εμφάνιση/απόκρυψη", αλλά ο τίτλος θα ξεφύγει από την κεντρική στοίχιση και θα εμφανίζεται λίγο προς τα δεξιά. Η επιλογή αυτή είναι για εξεζητημένες περιπτώσεις και δεν συνιστάται για συχνή χρήση.
 • Αν οριστεί ως uncollapsed, το πλαίσιο θα εμφανίζεται αρχικά ανεπτυγμένο αλλά θα έχει τις επιλογές "εμφάνιση/απόκρυψη".
Για να εμφανίζεται το πρότυπο ανεπτυγμένο στην σελίδα του αλλά όχι και στα λήμματα χρησιμοποιείστε την επιλογή "uncollapsed" μέσα σε <noinclude> tags.
 • state = <noinclude>uncollapsed</noinclude>
 • Με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο θα είναι ανεπτυγμένο στην σελίδα του και autocollapsed όταν θα ενσωματώνεται σε άλλα λήμματα.
Συχνά, οι συντάκτες επιθυμούν μια αρχική κατάσταση για ένα πλαίσιο που να μπορεί όμως να μεταβληθεί σε κάθε λήμμα ξεχωριστά. Ακολουθεί ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό:
 • Στο ενδιάμεσο πρότυπο δημιουργήστε ακόμα μια παράμετρο με το όνομα state η οποία θα δέχεται μια τιμή:
 • | state = {{{state<includeonly>|επιθυμητή_αρχική_κατάσταση</includeonly>}}}
 • Το <includeonly>| θα εμφανίζει το πλαίσιο ανεπτυγμένο όταν θα το βλέπετε στην σελίδα του.
navbar
Πεδίο που σχετίζεται με το πρότυπο Tnavbar. Με την επιλογή plain, οι σύνδεσμοι "π • σ • ε" δεν θα εμφανίζονται στα αριστερά του πλαισίου αλλά ο τίτλος θα συνεχίσει να είναι στοιχισμένος στο κέντρο. Η επιλογή off θα αφαιρέσει το "π • σ • ε", αλλά δεν θα διατηρήσει την στοίχιση, και για αυτό είναι καλύτερα να επιλέγεται το plain αν δεν θέλετε να εμφανίζονται οι σύνδεσμοι. Σημειώστε ότι συνιστούμε να μην απενεργοποιείτε το navbar ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη η επεξεργασία και η συζήτηση του πρότυπο.
border
Δείτε παρακάτω την χρήση πλαισίων και υποπλαισίων πλοήγησης για μεγαλύτερη κατανόηση του θέματος.
Αν οριστεί ως child ή subgroup, τότε το πλαίσιο σχηματίζεται χωρίς περιμετρικό διαχωριστικό και με αυτόν τον τρόπο ένα πλαίσιο παιδί μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μια list που πατρικού του πλαισίου. Με την επιλογή none, η περίμετρος αφαιρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο ενός άλλου πλαισίου (όχι για πλαίσια πλοήγησης, στα πλαίσια πλοήγησης κάντε χρήση μόνο των child ή subgroup). Αν επιλεχθεί οτιδήποτε άλλο ή δεν επιλεχθεί τίποτα τότε δημιουργείται ένα κανονικό πλαίσιο πλοήγησης με διαχωριστικό 1px. Ένας εναλλακτικός τρόπος δημιουργίας υποπλαισίων είναι να δηλωθεί σαν πρώτη παράμετρος, για παράδειγμα:
{{Πλαίσιο πλοήγησης|child
...
}}

Πεδία δεδομένων

title
Κείμενο που εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή του πλαισίου και περιγράφει το θέμα του πλαισίου. Συνήθως αποτελείται από μια μόνο γραμμή αλλά αν απαιτείται και δεύτερη χρησιμοποιήστε το {{-}} για σωστή στοίχιση. Το πεδίο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι μάλλον ανούσια η δημιουργία ενός πλαισίου πλοήγησης χωρίς τίτλο.
group i
(π.χ. group1, group2, κτλ.) Αν συμπληρωθούν, το κείμενο τους εμφανίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο κελί δεξιά από την αντίστοιχη listi. Αν παραλειφθεί, η listi χρησιμοποιεί όλο το μήκος της γραμμής.
list i
(π.χ. list1, list2, κτλ.) Αποτελεί το κυρίως σώμα του προτύπου και είναι συνήθως κατάλογοι συνδέσμων. Τουλάχιστον ένα πεδίο list είναι απαραίτητο, και κάθε επόμενο τοποθετείται σε ξεχωριστή γραμμή του πλαισίου. Κάθε listi μπορεί να συνδυαστεί με ένα groupi πεδίο.
image
Εικόνα που εμφανίζεται δεξιά στο κυρίως τμήμα του group/style. Για σωστή εμφάνιση, απαιτείται ο ορισμός τουλάχιστον του πεδίου list1. Η παράμετρος image συμπληρώνεται με την κλασική μέθοδο του wikicode, για παράδειγμα
image = [[Αρχείο:Παράδειγμα.jpg|100px]]
imageleft
Ομοίως εικόνα που εμφανίζεται αριστερά στο κυρίως τμήμα του group/style. Για σωστή εμφάνιση, απαιτείται ο ορισμός τουλάχιστον του πεδίου list1. Η παράμετρος imageleft συμπληρώνεται με την κλασσική μέθοδο του wikicode, για παράδειγμα
imageleft = [[Αρχείο:Παράδειγμα.jpg|100px]]
above
Γραμμή κειμένου που εμφανίζεται μετά τον τίτλο και πριν το τμήμα του group/style. Αν στο πρότυπο δεν υπάρχει εικόνα, η γραμμή above συμπεριφέρεται όπως οι λίστες όταν δεν συνδυάζονται με ομάδες, αλλά και όταν υπάρχει εικόνα η έκταση της above δεν μειώνεται.
below
Γραμμή κειμένου που εμφανίζεται μετά το τμήμα του group/style και πριν το τέλος του πλαισίου. Αν στο πρότυπο δεν υπάρχει εικόνα, η γραμμή below συμπεριφέρεται όπως οι λίστες όταν δεν συνδυάζονται με ομάδες, αλλά και όταν υπάρχει εικόνα η έκταση της below δεν μειώνεται.

Πεδία μορφοποίησης

Η μορφοποίηση δεν συνιστάται για να διατηρηθεί η ομοιομορφία των προτύπων και των σελίδων στην Βικιπαίδειας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές μορφοποίησης.

style
Ορίζει CSS μορφοποίηση για το σώμα του πλαισίου. Το πεδίο bodystyle επίσης κάνει την ίδια δουλειά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του style. Αυτή η παράμετρος πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε ανομοιόμορφα πρότυπα. Παραδείγματα:
style = background:#nnnnnn;
style = width:N [em/%/px or width:auto];
style = float:[left/right/none];
style = clear:[right/left/both/none];
basestyle
Μορφοποίηση CSS που επηρεάζει τα πεδία title, above, below, και group ταυτόχρονα, αλλά δεν επηρεάζει τα πεδία list. Είναι εύχρηστο γιατί αλλάζει το βασικό χρώμα του προτύπου χωρίς να χρειάζεται να επαναληφθεί ο ορισμός πολλές φορές σε διαφορετικά σημεία του προτύπου. Παραδείγματα:
basestyle = background:lightskyblue;
titlestyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται μόνο στο πεδίο title, συνήθως είναι το χρώμα:
titlestyle = background:#nnnnnn;
titlestyle = background:name;
groupstyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται σε όλα τα group. Παραδείγματα:
groupstyle = background:#nnnnnn;
groupstyle = text-align:[left/center/right];
groupstyle = vertical-align:[top/middle/bottom];
groupistyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο group, υπερισχύει του πεδίου groupstyle για το συγκεκριμένο group. Αυτή η παράμετρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητη για λόγους τυποποίησης και απλότητας. Παραδείγματα:
group3style = background:red;color:white;
liststyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται σε όλες τις list.
lististyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη list, υπερισχύει του πεδίου liststyle για την συγκεκριμένη list. Αυτή η παράμετρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητη για λόγους τυποποίησης και απλότητας. Παραδείγματα:
list5style = background:#ddddff;
listpadding
Ένας αριθμός που καθορίζει το padding σε όλες τις λίστες. Οι λίστες έχουν προεπιλεγμένο padding 0.25em αριστερά και δεξιά, και 0em πάνω και κάτω. Παραδείγματα
listpadding = 0.5em 0em; (θέτει το padding στα 0.5em αριστερά και δεξιά, και 0em πάνω κάτω.)
listpadding = 0em; (αφαιρεί το padding από κάθε list.)
oddstyle
evenstyle
Εφαρμόζεται σε περιττές ή ζυγές λίστες. Υπερισχύει της παραμέτρου liststyle. Η προεπιλεγμένη μορφοποίηση χρωματίζει τις ζυγές λίστες με ανοιχτό γκρι χρώμα, για να βελτιωθεί η ευκολία ανάγνωσης. Αλλάξτε το μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
evenodd [swap, even, odd, off]
Αν συμπληρωθεί με την λέξη swap, τότε o αυτόματος χρωματισμός αντιστρέφεται. Κανονικά, οι ζυγές γραμμές χρωματίζονται με ανοιχτό γκρι χρώμα, αλλά με το swap χρωματίζονται οι περιττές. Αν συμπληρωθεί με τις λέξεις even ή odd τότε χρωματίζει όλες τις γραμμές με το ίδιο χρώμα. Αν συμπληρωθεί με την λέξη off τότε απενεργοποιεί τον χρωματισμό των γραμμών. Αυτή η παράμετρος πρέπει να χρησιμοποιείται σε υποπλαίσια που θα εμφανίζονται μέσα σε άλλα πλαίσια ώστε να εμφανίζονται σωστά οι γραμμές. Παραδείγματα χρήσης μπορείτε να δείτε παρακάτω.
abovestyle
belowstyle
Μορφοποίηση CSS που εφαρμόζεται στις γραμμές above και below αντίστοιχα. Συνήθως χρησιμοποιείται για αλλαγή του χρώματος ή της στοίχισης:
abovestyle = background:#nnnnnn;
belowstyle = text-align:[left/center/right];
imagestyle
imageleftstyle
Μορφοποίηση CSS που απευθύνεται στην δεξιά και την αριστερή εικόνα αντίστοιχα. Χρησιμοποιήστε την παράμετρο μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Παράδειμφα:
imagestyle = width:5em;
Προεπιλεγμένη μορφοποίηση

Η επιλογές μορφοποίησης που ακολουθούν είναι οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενες για το πλαίσιο πλοήγησης. Πιο πολύπλοκες επιλογές δεν συμπεριλήφθηκαν για να γίνει εύκολα κατανοητό. Οι πιο πολλές επιλογές βρίσκονται στο MediaWiki:Common.css.

bodystyle = background:#fdfdfd; width:100%; vertical-align:middle;
titlestyle = background:#ccccff; padding-left:1em; padding-right:1em; text-align:center;
abovestyle = background:#ddddff; padding-left:1em; padding-right:1em; text-align:center;
belowstyle = background:#ddddff; padding-left:1em; padding-right:1em; text-align:center;
groypstyle = background:#ddddff; padding-left:1em; padding-right:1em; text-align:right;
liststyle = background:transparent; text-align:left/center;
oddstyle = background:transparent;
evenstyle = background:#f7f7f7;

Επειδή οι μορφοποιήσεις liststyle και oddstyle έχουν διάφανο χρώμα, κληρονομούν το χρώμα της bodystyle, που είναι το #fdfdfd (ανοιχτό γκρίζο). Το κείμενο στις list στοιχίζεται αριστερά (text-align:left;) όταν συνδυάζονται με group, και στο κέντρο (text-align:center;) όταν είναι μόνες τους. Επειδή μόνο στην bodystyle ορίζεται η κατακόρυφη στοίχιση (vertical-align:middle;) όλα οι υπόλοιπες κληρονομούν αυτήν.

Προχωρημένα πεδία

aboveclass
groupclass
listclass
belowclass
Αυτό επιτρέπει τον ορισμό μιας κλάσης CSS σε πεδία group και list. Η περισσότερο κοινή χρήση είναι η listclass να έχει την κλάση hlist που θα κάνει αυτόματα μια λίστα να εμφανίζεται ως οριζόντια λίστα. Όλοι οι παράμετροι δέχονται την κλάση hlist, αλλά αν περισσότεροι από μια παραμέτρους χρησιμοποιούν την κλάση hlist, χρησιμοποιήστε εναλλακτικά |bodyclass=hlist.
titlegroup
Τοποθετεί ένα πεδίο με την ίδια μορφοποίηση των groupn στην περιοχή του τίτλου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σε μεταπρότυπα) και η χρήση του προϋποθέτει γνώση του εσωτερικού κώδικα του πλαισίου πλοήγησης. Πιθανό να χρειαστεί χειροκίνητος ορισμός CSS για να λειτουργήσουν όλα σωστά.
titlegroupstyle
Ορίζει την μορφοποίηση CSS του group στον τίτλο.
innerstyle
Μια ειδική παράμετρος που εφαρμόζεται σπάνια και σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις. Το πλαίσιο πλοήγησης, δημιουργείται από ένα εξωτερικό πλαίσιο που ορίζει τις διαχωριστικές γραμμές (border) και ένα εσωτερικό πλαίσιο που σχεδιάζει όλα τα υπόλοιπα (title/above/groups/lists/below/image, κτλ.). Τα πεδία style/bodystyle ορίζουν μορφοποίηση για το εξωτερικό πλαίσιο, που το εσωτερικό πλαίσιο κληρονομεί. Σε ειδικές περιπτώσεις προτύπων όμως ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση μόνο της εσωτερικής μορφοποίησης και αυτό ακριβώς κάνει η παράμετρος innerstyle.


Microformats

bodyclass
Αυτή η παράμετρος τοποθετείται στην παράμετρο "class" του navbox ως συνόλου.
titleclass
Αυτή η παράμετρος τοποθετείται στην παράμετρο "class" του τίτλου του navbox.

Το πρότυπο υποστηρίζει την προσθήκη πληροφοριών microformat. Αυτό γίνεται με την προσθήκη παραμέτρων "class" σε διάφορα πεδία δεδομένων, υποδεικνύοντας το είδος της πληροφορίας που περιέχουν. Για να σημανθεί ένα navbox ότι περιέχει πληροφορίες προσώπου hCard , για παράδειγμα, προσθέστε την ακόλουθη παράμετρο:

|bodyclass = vcard

και

|titleclass = fn

ή (για παράδειγμα):

|title = Τα βιβλία του <span class="fn">[[Κωνσταντίνου Καβάφη|Κωνσταντίνος Καβάφης]]</span>

Μορφή του πλαισίου

Πλαίσιο που δημιουργήθηκε χωρίς τα πεδία image, above και below (γκρι χρώμα για έμφαση του χώρου που καταλαμβάνει κάθε πεδίο):


Πλαίσιο που έχει και τα πεδία image, above και below (γκρι χρώμα για έμφαση του χώρου που καταλαμβάνει κάθε πεδίο):


Πλαίσιο που έχει τα πεδία image, imageleft, list, και δεν έχει group, above, below (γκρι χρώμα για έμφαση του χώρου που καταλαμβάνει κάθε πεδίο):

Παραδείγματα

Χωρίς image

{{Πλαίσιο Πλοήγησης
|name = Πλαίσιο πλοήγησης/τεκμηρίωση
|title = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|listclass= hlist

|group1 = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|list1 = 
* [[Αγγλία]]
* [[Βόρεια Ιρλανδία]]
* [[Ουαλία]]
* [[Σκωτία]]

|group2 = [[Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη|Υπερπόντια Εδάφη]]
|list2 = 
* [[Νήσος Αγίας Ελένης]]
* [[Ανγκουίλα]]
* [[Βερμούδες]]
* [[Γιβραλτάρ]]
* [[Νησιά Καϋμάν]]
* [[Μοντσερράτ]]
* [[Νήσοι Πίτκαιρν]]
* [[Τερκ και Κάικος]]
* [[Νήσοι Φώκλαντ]] 

|group3 = Εξαρτήσεις του στέμματος
|list3 = 
* [[Γκέρνσεϊ]]
* [[Νήσος του Μαν]]
* [[Τζέρσεϊ]]
}}

Με image, χωρίς groups

{{Πλαίσιο Πλοήγησης
|name = Πλαίσιο πλοήγησης/τεκμηρίωση
|title = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|image = [[Αρχείο:Flag of the United Kingdom.svg|80px|alt=|link=]]
|listclass= hlist

|list1 = 
* [[Αγγλία]]
* [[Βόρεια Ιρλανδία]]
* [[Ουαλία]]
* [[Σκωτία]]
* [[Νήσος Αγίας Ελένης]]
* [[Ανγκουίλα]]
* [[Βερμούδες]]
* [[Γιβραλτάρ]]
* [[Νησιά Καϋμάν]]
* [[Μοντσερράτ]]
* [[Νήσοι Πίτκαιρν]]
* [[Τερκ και Κάικος]]
* [[Νήσοι Φώκλαντ]] 
* [[Γκέρνσεϊ]]
* [[Νήσος του Μαν]]
* [[Τζέρσεϊ]]
}}

Δύο εικόνες, χωρίς groups, πολλές list

{{Πλαίσιο Πλοήγησης
|name = Πλαίσιο πλοήγησης/τεκμηρίωση
|title = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|image = [[Αρχείο:Flag of the United Kingdom.svg|80px|alt=|link=]]
|imageleft = [[Αρχείο:Αρχείο:Royal Coat of Arms of the United Kingdom (St Edward's Crown).svg|80px|alt=|link=]]
|listclass= hlist

|list1 =
* [[Αγγλία]]
* [[Βόρεια Ιρλανδία]]
* [[Ουαλία]]
* [[Σκωτία]]

|list2 =
* [[Νήσος Αγίας Ελένης]]
* [[Ανγκουίλα]]
* [[Βερμούδες]]
* [[Γιβραλτάρ]]
* [[Νησιά Καϋμάν]]
* [[Μοντσερράτ]]
* [[Νήσοι Πίτκαιρν]]
* [[Τερκ και Κάικος]]
* [[Νήσοι Φώκλαντ]] 

|list3 =
* [[Γκέρνσεϊ]]
* [[Νήσος του Μαν]]
* [[Τζέρσεϊ]]
}}


Με image, groups, above και below

{{Πλαίσιο Πλοήγησης
|name = Πλαίσιο πλοήγησης/τεκμηρίωση
|title = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|above = [[Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου]] 
|listclass= hlist

|group1 = [[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|list1 = 
* [[Αγγλία]]
* [[Βόρεια Ιρλανδία]]
* [[Ουαλία]]
* [[Σκωτία]]

|group2 = [[Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη|Υπερπόντια Εδάφη]]
|list2 = 
* [[Νήσος Αγίας Ελένης]]
* [[Ανγκουίλα]]
* [[Βερμούδες]]
* [[Γιβραλτάρ]]
* [[Νησιά Καϋμάν]]
* [[Μοντσερράτ]]
* [[Νήσοι Πίτκαιρν]]
* [[Τερκ και Κάικος]]
* [[Νήσοι Φώκλαντ]] 

|group3 = Εξαρτήσεις του στέμματος
|list3 = 
* [[Γκέρνσεϊ]]
* [[Νήσος του Μαν]]
* [[Τζέρσεϊ]]

|below = [[Πολιτικά του Ηνωμένου Βασιλείου]]
}}

Υποπλαίσια πλοήγησης

Υπάρχει η δυνατότητα να συνδυάσετε πολλά πλαίσια πλοήγησης το ένα μέσα στο άλλο. Για να φτιάξετε ένα πλαίσιο παιδί μέσα σε ένα πατρικό πλαίσιο αρκεί να βάλετε ως πρώτη παράμετρο τη λέξη "child". Ακολουθεί παράδειγμα δημιουργίας ενός υποπλαισίου στο πεδίο list ενός κανονικού πλαισίου.

{{Πλαίσιο πλοήγησης
|name = {{subst:PAGENAME}}
|title = title

|group1 = [προαιρετικό]
|list1 = {{Πλαίσιο πλοήγησης|child
      ...πεδία του υποπλαισίου...
     }}
...
}}

Παράδειγμα χρήσης υποπλαισίων

Κύριο λήμμα: Πρότυπο:Navbox subgroup

Το παράδειγμα δείχνει πως χρησιμοποιείται ένα υποπλαίσιο.

Πολλαπλές επιλογές εμφάνισης/απόκρυψης

Το παρακάτω παράδειγμα δημιουργήθηκε με ένα πλαίσιο πλοήγησης. Σε κάθε list του, έχει τοποθετηθεί ένα υποπλαίσιο πλοήγησης με την παράμετρο border=child. Παρατηρείστε ότι κάθε υποπλαίσιο έχει τους δικούς του συνδέσμους "π·σ·ε" αλλά και ξεχωριστές επιλογές εμφάνισης απόκρυψης. Αν θέλετε να αφαιρέσετε κάτι από τα δύο, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες εντολές όπως περιγράφονται παραπάνω (state=plain για το εμφάνιση/απόκρυψη και αφαιρέστε το name για το "π·σ·ε").


Τεχνικές πληροφορίες

 • Το πρότυπο χρησιμοποιεί κλάσεις CSS για την μορφοποίησή του, και γι' αυτό τροποποιείται εύκολα.
 • Το πρότυπο είναι γραμμένο σε HTML κώδικα και όχι σε markup κώδικα, επειδή ο δεύτερος τρόπος παρουσιάζει προβλήματα με τις κλήσεις των parser functions και με ειδικούς χαρακτήρες σε παραμέτρους.
 • Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες δείτε, για την κλάση CSS το MediaWiki:common.css, και για την σύμπτυξη των πινάκων το MediaWiki:common.js.