Πρόσπερο Κολόννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόσπερο Κολόννα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1452
Βελλέτρι
Θάνατος28  Δεκεμβρίου 1523[1]
Μιλάνο[2]
Τόπος ταφήςΦοντί
Χώρα πολιτογράφησηςΠαπικά Κράτη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Περίοδος ακμής1484
Οικογένεια
ΣύντροφοςΙσαβέλλα της Αραγωνίας, δούκισσα του Μιλάνου
ΤέκναΒεσπασιανός Κολόννα
ΟικογένειαΟικογένεια Κολόννα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΙταλικοί πόλεμοι
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρόσπερο Κολόννα (Prospero Colonna) (1452–1523), ήταν στρατιωτικός, στην υπηρεσία των παπικών κρατών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ισπανίας κατά τους Ιταλικούς πολέμους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλος της αρχαίας ευγενικής οικογένειας των Κολόννα, γεννήθηκε στη Σιβίτα Λαβινία, κοντά στο Βελέτρι, το 1452. Ήταν ξάδελφος του Φαμπρίτσιο Κολόννα.

Η πρώτη αξιοσημείωτη δράση του ως στρατιωτικός ηγέτης ήταν το 1484, όταν υπερασπίστηκε το οικογενειακό κάστρο του Παλιάνο ενάντια σε επίθεση από τις αντίπαλες οικογένειες των Ορσίνι και Ριάριο. Μετά από κάποιες άλλες πολεμικές πράξεις, ο Πρόσπερο, ο οποίος είχε προσχωρήσει στην παράταξη του Καρδινάλιου Τζουλιάνο ντελλα Ρόβερε, φυλακίστηκε στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο από τον Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄. Μόλις ελευθερώθηκε, σύντομα φυλακίστηκε ξανά για την πίστη του στον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας κατά την εισβολή του στην Ιταλία[3]. Στο τέλος, ο Βασιλιάς της Γαλλίας νίκησε τον Πάπα και μπήκε στη Ρώμη, με την υποστήριξη των Πρόσπερο και Φαμπρίτσιο Κολόννα, το 1495.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης γαλλικής κυριαρχίας επί του Βασιλείου της Νάπολης, ο Πρόσπερο απέκτησε την Κομητεία του Τραέττο και την Κομητεία του Φοντί με τον τίτλο του δούκα και κόμη αντίστοιχα[3]. Ωστόσο, όταν ο Κάρολος επέστρεψε στη Γαλλία, ο Πρόσπερο βοήθησε τον Βασιλιά Φερδινάνδο Β΄ της Νάπολης να εκδιώξει τον Γάλλο βικάριο από τη Νάπολη[3].

Ο Πρόσπερο είχε σημαντικό ρόλο στη νίκη των Ισπανών στο Κερίνγκολα (1503), η οποία έδωσε στην Ισπανία τα κλειδιά για τη Νάπολη. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου ΣΤ΄, κατάφερε επίσης να πάρει πίσω τα εδάφη του στο Λάτσιο. Διέταξε το ελαφρύ ιππικό στη Μάχη του Καριγκλιάνο.

Ο Πρόσπερο έπειτα πρόσθεσε στα φέουδα του, το Ιτρί, Σπερλόνγκα, Κεκκάνο και Σοννίνο, καθιστώντας τον για άλλη μια φορά έναν μεγάλο φεουδαρχικό άρχοντα στη νότια Ιταλία[4]. Παντρεύτηκε την Κοβέλλα ντι Σανσεβερίνο, από την οποία του απέκτησε τον Βεσπασιανό.

Το 1515, ήταν διοικητής των δυνάμεων του Πάπα Λέων Ι΄στη βορειοδυτική Ιταλία κοντά στο Βιλαφράνγκα, όταν ο στρατός του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας διέσχισε τις Άλπεις κι έκανε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μάχη του Μαρίγκανο[5]. Σε μια εκπληκτική και ταπεινωτική επιδρομή, ο Κολόννα και ο στρατός του συνελήφθησαν από μια γαλλική ιππική δύναμη με και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Γαλλία όπου απελευθερώθηκε λίγο μετά[3].

Συνεχίζοντας στην υπηρεσία του Πάπα, κέρδισε αποφασιστική νίκη ενάντια στους Γάλλους στη βόρεια Ιταλία το 1522 (Μάχη της Μπίκκοκα)[5]. Πέθανε το 1523 στο l'Hôtel Clemenceau στο Μιλάνο[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]