Πρόσβαση σε δημόσια πληροφόρηση στην Ουκρανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πρόσβαση σε δημόσια πληροφόρηση (αγγλικά:Access to public information) και η ελευθερία πληροφόρησης αναφέρονται στο δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες που κατέχουν δημόσιοι φορείς γνωστοί και ως «δικαίωμα γνώσης». Η πρόσβαση σε δημόσια ενημέρωση θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών συστημάτων, καθώς ενισχύει την ευθύνη των κυβερνήσεων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενισχύοντας τη συμμετοχή των ανθρώπων και επιτρέποντας την ενημερωμένη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. Η θεμελιώδης προϋπόθεση του δικαιώματος πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες είναι ότι οι πληροφορίες που κατέχουν κυβερνητικοί οργανισμοί είναι κατ 'αρχήν δημόσιες και μπορούν να αποκρυφθούν μόνο βάσει νόμιμων λόγων που θα πρέπει να αναφέρονται λεπτομερώς στο νόμο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2011, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας εξέδωσε δύο νόμους σχετικά με την πρόσβαση στην ενημέρωση: Ο νόμος της Ουκρανίας «σχετικά με την πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες»[1] και τη νέα διατύπωση του νόμου της Ουκρανίας «Περί Πληροφόρησης» ( 1992).[2] Και οι δύο νόμοι τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Μαΐου 2011.[1][2][3]

Ο νόμος της Ουκρανίας «Περί Πληροφόρησης» παρέχει το «δικαίωμα της ενημέρωσης», το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα δωρεάν συλλογής, χρήσης, διανομής, αποθήκευσης και προστασίας των πληροφοριών που απαιτούνται για την άσκηση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των νόμιμων συμφερόντων του ατόμου.[4] Και οι δύο νόμοι επικρίθηκαν το 2012 από μια ένωση που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 19 για την ελεύθερη έκφραση, το οποίο θεωρήθηκε ότι στερούνταν διατάξεων για να διασφαλίστεί ότι τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης είναι κατάλληλα ισορροπημένα.[5][6]

Στις 9 Απριλίου 2015, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ένα νόμο για να ενθαρρύνει τους κρατικούς φορείς να απελευθερώσουν και να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από τα αρχεία της χώρας της σοβιετικής εποχής. Οι πληροφορίες θα μεταφερθούν στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης και θα αποχαρακτηριστούν. [7][8] Επιπλέον, ο ίδιος νόμος ενθαρρύνει τη δημοσίευση δωρεάν επιχειρησιακών δεδομένων, στατιστικών και εκθέσεων σε κυβερνητικούς ιστότοπους και στην εθνική πλατφόρμα διαδικτυακών ανοιχτών δεδομένων.[9]

Στις 27 Μαρτίου 2014, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου αρ. 0947. Σύμφωνα με ειδικούς, πραγματοποιεί ευρεία βελτίωση που σχετίζονται με την πρόσβαση σε πληροφορίες. Μεταξύ άλλων, προστίθενται πρόστιμα για αβάσιμες αρνήσεις για την αποκάλυψη πληροφοριών, για μια πρόωρη ή ελλιπή παροχή πληροφοριών ή για την παροχή ψευδών πληροφοριών.[10]

Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αναφοράς του οργανισμού Open Government Partnership που δημοσιεύθηκε το 2016, η πρόοδος της Ουκρανίας για βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες, μηχανισμούς πρόληψης της διαφθοράς και προσέλκυση πολιτών στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων είναι «πραγματικά εντυπωσιακή» - ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη πολιτική κατάσταση. [11] Ωστόσο, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αναφοράς, η χώρα δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για βελτίωση της λογοδοσίας της κυβέρνησης και καταπολέμηση της διαφθοράς. Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, η Ουκρανία πρέπει να ανοίξει περαιτέρω τις δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιχειρήσεων, και να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξόρυξη φυσικών πόρων. Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αναφοράς, επίσης, στο επόμενο Εθνικό Σχέδιο του Open Government Partnership, η Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει μεταξύ των δεσμεύσεών της για ένα σύστημα ηλεκτρονικής αποκάλυψης, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων να είναι επαληθεύσιμα. [12]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «THE LAW OF UKRAINE On Access to Public Information» (PDF). article19.org. Article 19. 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 «Law No. 2938-VI On Information». zakon0.rada.gov.ua (στα Ουκρανικά). Holos Ukrainy official daily. 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2014. 
  3. Shevchenko, Taras (Μαρτίου 2011). «Ukraine- Law on Access to Public Information Adopted». merlin.obs.coe.int. IRIS Merlin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  4. Kormych, Borys (2016). The Information Law of Ukraine. Odesa. 
  5. «Ukraine: Data Protection Act and related legislation». article19.org. ARTICLE 19. 26 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  6. «Ukraine Access, Data Laws Criticized by Article 19». freedominfo.org. Freedominfo.org. 30 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  7. «Ukraine Passes Open Data Bill; Soviet Files Available». freedominfo.org. Freedominfo.org. 30 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  8. Lynch, Dennis (4 Σεπτεμβρίου 2015). «Ukraine's Parliament Votes To Open Soviet-Era KGB Archives To Public». ibtimes.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  9. «National open data web platform». data.gov.ua (στα Ουκρανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  10. «Amendments Approved to Ukrainian Access Law». freedominfo.org. Freedominfo.org. 18 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  11. «IRM Reports». opengovpartnership.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  12. «Ukraine- Progress Reports». opengovpartnership.org. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]