Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης είναι ο επικεφαλής του κράτους της Παλαιστίνης. Είναι επίσης ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Γιασέρ Αραφάτ από το 1989 έως τον θάνατό του το Νοέμβριο του 2004. Διάδοχος και σημερινός πρόεδρος είναι ο Μαχμούντ Αμπάς. Τον Ιανουάριο του 2005, το κεντρικό συμβούλιο της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ζήτησε από τον Αμπάς να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης. Τον Νοέμβριο του 2008, το κεντρικό συμβούλιο της ΟΑΠ ενέκρινε τη επανεκλογή του Αμπάς ως προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης κήρυξε το κράτος της Παλαιστίνης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, Πρόεδρος του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ανέλαβε τον τίτλο "Πρόεδρος της Παλαιστίνης". Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την ΟΑΠ ως "εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού". Η ΟΑΠ ίδρυσε παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο και εξόριστη κυβέρνηση, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα τον παλαιστινιακό λαό σε όλο τον κόσμο.

Οι Συμφωνίες του Όσλο εγκαθίδρυσαν την παράλληλη Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή ( Παλαιστινιακή Αρχή ) και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, όργανα τα οποία εκπροσωπούν και τους Παλαιστίνιους στα παλαιστινιακά εδάφη. Από το 1996, τα δύο αξιώματα (Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης και της Παλαιστινιακής Αρχής) κατέχονται ταυτόχρονα από ένα μόνο άτομο.

Το 2012, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το «κράτος της Παλαιστίνης» ως μέλος-παρατηρητή.