Πρόγραμμα Φοίνικας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πρόγραμμα Φοίνικας (αγγλικά: Project Phoenix) ήταν ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου ΣΕΤΙ (Έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη): Σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης, έγινε αναλύοντας μοτίβα σε ραδιοσήματα. Το Πρόγραμμα Φοίνικας είχε ανεξάρτητη χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο ΣΕΤΙ που εδρεύει στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρόγραμμα Φοίνικας ξεκίνησε τις εργασίες του το Φεβρουάριο του 1995 με το Ραδιοτηλεσκόπιο Παρκς που βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία, της Αυστραλίας, που είναι και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στο Νότιο Ημισφαίριο. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1996 και Απριλίου 1998, το πρόγραμμα χρησιμοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Ραδιόαστρονομίας στο Γκρην Μπανκ, της Δυτικής Βιρτζίνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντί να προσπαθεί να σαρώσει ολόκληρο τον ουρανό για τα μηνύματα, το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε κοντινά συστήματα που είναι παρόμοια με τα δικά μας. Οι στόχοι του Προγράμματος Φοίνικας περιελάμβαναν περίπου 800 αστέρια σε μια σειρά 200 έτη φωτός. Το προγράμμα αναζήτησε για τα ραδιοφωνικά σήματα τόσο στενά όσο 1 Ηz μεταξύ 1.000 και 3.000 ΜΗz: σε ένα μεγάλο εύρος ζώνης σε σύγκριση με τις περισσότερες αναζητήσεις του Προγράμματος ΣΕΤΙ. Τον Μάρτιο του 2004 το πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι μετά τον έλεγχο των 800 αστεριών στον κατάλογό του, δεν είχε βρει καμία απόδειξη εξωγήινων σημάτων. Ο Επικεφαλής του Προγράμματος Φοίνικας Πίτερ Μπάκους παρατήρησε ότι μάλλον «ζούμε σε μια ήσυχη γειτονιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]