Πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι αρχηγοί των κρατών ύστερα από την συνθήκη.

Τα πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα είναι οι ιδρυτικές διακηρύξεις και αρχές της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τις συμφωνίες Μπελαβέζα στις 8 Δεκεμβρίου 1991, διαλύοντας τη Σοβιετική Ένωση και ιδρύοντας την ΚΑΚ. Στις 21 Δεκεμβρίου 1991, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Μολδαβία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν στα πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα και εντάχθηκαν στον ΚΑΚ. Η τελευταία συμφωνία περιλάμβανε τους υπογράφοντες των συμφωνιών Μπελαβέζα, καθώς και οκτώ πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Ωστόσο δεν συμμετείχαν τέσσερις άλλες δημοκρατίες: η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, και η Γεωργία.[1]

Τα πρωτόκολλα αποτελούνταν από τη δήλωση, τρεις συμφωνίες και ξεχωριστά παραρτήματα. Επιπλέον, ο Στρατάρχης Γιεβγκένι Σαπόσνικοφ ονομάστηκε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν και την συμφωνία "Σχετικά με τα αμοιβαία μέτρα αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα".[2]

Συμφωνία για τα Συμβούλια των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τη σύνθεση και τη διεξαγωγή των Συμβουλίων των Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων συνήφθηκε μεταξύ των μελών της ΚΑΚ στις 30 Δεκεμβρίου 1991.

Συμφωνία για τις Στρατηγικές Δυνάμεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία για τις στρατηγικές δυνάμεις υπογράφηκε από τα μέλη της ΚΑΚ στις 30 Δεκεμβρίου 1991.

Συμφωνία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Συνοριακά Στρατεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία για τις ένοπλες δυνάμεις και τα συνοριακά στρατεύματα υπεγράφη μεταξύ των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων κρατών στις 30 Δεκεμβρίου 1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «THE ALMA-ATA DECLARATION». Federal Research Division / Country Studies / Area Handbook Series / Belarus / Appendix C. Library of Congress. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. (Угода про спільні заходи щодо ядерної зброї).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]