Πρωτοϊστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πρωτοϊστορία είναι η περίοδος μεταξύ της προϊστορίας και της ιστορίας κατά την οποία μια κουλτούρα ή ένας πολιτισμός δεν έχει ακόμη αναπτύξει τη γραφή, αλλά άλλοι πολιτισμοί έχουν ήδη σημειώσει την ύπαρξη αυτών των προ-γραμματικών ομάδων στα δικά τους γραπτά. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, οι Κέλτες και οι γερμανικές φυλές θεωρούνται προϊστορικές όταν άρχισαν να εμφανίζονται σε ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές.

Η πρωτοϊστορία μπορεί επίσης να αναφέρεται στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της εμφάνισης του αλφαβητισμού σε μια κοινωνία και των γραπτών των πρώτων ιστορικών. Η διατήρηση των προφορικών παραδόσεων μπορεί να περιπλέξει τα ζητήματα, καθώς μπορούν να παρέχουν μια δευτερεύουσα ιστορική πηγή για ακόμη και παλαιότερα γεγονότα. Οι αποικιακοί τόποι που περιλαμβάνουν μια γραμματική ομάδα και μια μη γραμματική ομάδα μελετώνται επίσης ως προϊστορικές καταστάσεις.

Ο όρος μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν βρεθεί αποσπασματικά ή εξωτερικά ιστορικά έγγραφα, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα ένα ανεπτυγμένο σύστημα γραφής.[1]

Χρονολογική σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με την προϊστορία, ο καθορισμός πότε ένας πολιτισμός μπορεί να θεωρηθεί προϊστορικός ή πρωτοϊστορικός είναι μερικές φορές δύσκολος για τους ανθρωπολόγους. Τα δεδομένα ποικίλλουν σημαντικά από πολιτισμό σε πολιτισμό, περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από ένα σύστημα υπολογισμού ημερομηνιών σε άλλο.

Στην απλούστερη μορφή του, η πρωτοϊστορία ακολουθεί την ίδια χρονολογική σειρά με την προϊστορία και βασίζεται στην τεχνολογική πρόοδο συγκεκριμένων ανθρώπων όσον αφορά τη μεταλλουργία:

Πολιτισμοί και λαοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο γνωστοί πρωτοϊστορικοί πολιτισμοί και εθνοτικές ομάδες είναι εκείνοι για τους οποίους επινοήθηκε αρχικά ο όρος, οι βάρβαρες φυλές που αναφέρονται από Ευρωπαίους και Ασιάτες συγγραφείς. Πολλοί από αυτούς τους λαούς φυσικά βίωσαν επίσης περιόδους προϊστορίας και ιστορίας:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπαν, Πολ (εκδ.) The Penguin Archaeology Guide Penguin Books Ltd (29 Νοεμβρίου 2001) (ISBN 978-0-14-029308-1) σελ. 368
  2. «Alani». Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016. 
  3. «Gaul - World History Encyclopedia». World History Encyclopedia. 
  4. Herodotus. «The Histories». Sacred Texts. 
  5. Sultzman, Lee. «Erie». Dick Shovel. 
  6. Van Rhyn, G.A.F. «The American Cyclopaedia (1879)/Germanic Races and Languages». Wikisource. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2016. 
  7. Μένχεν-Χέλφεν, Ότο Γ. (1973). Max Knight, επιμ. The World of the Huns: Studies in Their History and Culture. University of California Press. ISBN 0-520-01596-7. 
  8. Κόζο, Γιαμαμούρα· John Whitney Hall (1997). The Cambridge history of Japan. Cambridge University Press. 
  9. «Mid-America : an historical review». archive.org. σελ. 228. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2015. 
  10. «Where are the Susquehannock». The Susquehannock Fire Ring. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2016.