Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Γαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Γαλλία (Enseignement primaire) αποτελείται από το νηπιαγωγείο (école maternelle) και από το δημοτικό (école élémentaire). Αποτελεί το πέρασμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Enseignement secondaire).

Θεμελιώδεις Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον νόμο του Jules Ferry, ο οποίος χρονολογείται από το 1882, η γαλλική δημόσια εκπαίδευση (και κατ' επέκταση η δημόσια γαλλική πρωτοβάθμια εκπαίδευση):

  • Είναι υποχρεωτική από την ηλικία των έξι ετών, ενώ η φοίτηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των δεκαέξι ετών. Αυτό ισχύει για όλα τα παιδία που ζουν στη Γαλλία, είτε γεννήθηκαν εκεί, είτε μένουν εκεί και προέρχονται από άλλη χώρα.
  • Είναι κοσμική (laïque), δηλαδή υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς, αλλά κι τους ίδιους τους μαθητές, να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να εκφράζουν τις πολιτικές και θρησκευτικές τους απόψεις και πεποιθήσεις μέσα στην τάξη.
  • Είναι δωρεάν

Το 2019, η εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική από την ηλικία των τριών.[1]

Κύκλοι Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση διακρίνεται σε 3 κύκλους (trois cycles)[2]:

  • Ο πρώτος κύκλος (cycle 1) αφορά την απόκτηση πρώτων γνώσεων και ξεκινάει στο νηπιαγωγείο.
  • Ο δεύτερος κύκλος (cycle 2) αναφέρεται στην απόκτηση βασικών γνώσεων, η εκμάθηση των οποίων αρχίζει από το δημοτικού.
  • Ο τρίτος κύκλος (cycle 3) αποτελεί τον κύκλο ενοποίησης και αρχίζει στο δημοτικό.

Νηπιαγωγείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νηπιαγωγείο (école maternelle) δέχεται μικρά παιδία από την ηλικία των 3 μέχρι την ηλικία των 5. Όμως, πολλοί γονείς επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 2 ετών. Η διδασκαλία στο νηπιαγωγείο διακρίνεται σε 4 επίπεδα, τα οποία αποτελούν τον πρώτο κύκλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (cycle 1):

Τάξεις νηπιαγωγείου
Toute Petite section (TPS) 2 ετών
Petite section (PS) 3 ετών
Moyenne section (MS) 4 ετών
Grande section (GS) 5 ετών

Tα δύο πρώτα χρόνια του νηπιαγωγείου (TPS, PS) τα παιδιά γνωρίζουν την έννοια της συμβίωσης σε μια ομάδα και της κοινωνικοποίησης. Μαθαίνουν πώς να γίνονται μαθητές και έρχονται σε επαφή με την αριθμητική, την αναγνώριση γράμματών κι την ανάπτυξη προφορικής γλώσσας. Τα τελευταία δύο χρόνια της προσχολικής ηλικίας (MS, GS), οι μαθητές εισάγονται στην ανάγνωση, τη γραφή και περισσότερα μαθηματικά.[3]

Δημοτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το νηπιαγωγείο, οι μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο δημοτικό (école élémentaire), από την ηλικία των 6 μέχρι την ηλικία των 11 ετών.[4]

Η δημοτική εκπαίδευση διακρίνεται σε δύο κύκλους[5] :

  1. Κύκλος βασικών γνώσεων (cycle des apprentissages fondamentaux ή cycle 2), όπου διδάσκονται ανάγνωση, γραφή και αριθμητική.
  2. Κύκλος ενοποίησης (le cycle de consolidation ή cycle 3), όπου τα παιδία επεκτείνουν τις ήδη κεκτημένες γνώσεις τους και ανακαλύπτουν την ιστορία, τα καλλιτεχνικά, τη γεωγραφία, τη φυσική.
Τάξεις δημοτικού
Cours préparatoire (CP) 6 ετών
Cours élémentaire première année (CE1) 7 ετών
Cours élémentaire deuxième année (CE2) 8 ετών
Cours moyen première année (CM1) 9 ετών
Cours moyen deuxième année (CM2) 10 ετών

Τα πρώτα τρία χρόνια του δημοτικού(CP, CE1, CE2) ανήκουν στο δεύτερο κύκλο, ενώ τα υπόλοιπα (CM1, CM2) στον τρίτο κύκλο.

Σχολικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μαθητές παρακολουθούν 24 διδακτικές ώρες. Φοιτούν 4 ½ μέρες την εβδομάδα στα σχολεία, Δευτέρα-Παρασκευή από το πρωί έως το απόγευμα, με εξαίρεση την Τετάρτη όπου οι μαθητές πηγαίνουν μόνο το πρωί.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «L'école maternelle». Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «La loi pour une École de la confiance». Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «L'école maternelle». Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  4. «Education in France». WENR (στα Αγγλικά). 8 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «L'école élémentaire». Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  6. «Horaires à l'école primaire (maternelle et élémentaire)». www.service-public.fr (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]