Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Μαλδίβων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων
ΔιοργανωτήςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαλδίβων
Ίδρυση22 Δεκεμβρίου 2014, πριν 9 έτη (2014-12-22)
ΧώραΜαλδίβες
Αριθμός ομάδων10
Επίπεδο1
ΥποβιβασμόςΔεύτερη Κατηγορία Μαλδίβων
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Μαλδίβων
Σούπερ Καπ Μαλδίβων
Κύπελλο ΠΟΜΙΣ
Προκρίνει σεΑΦΚ Καπ
Τρέχων κάτοχοςΜαζίγια (2ος τίτλος)
(2019–20)
Περισ. κατακτήσειςΝιου Ράντιαντ
Μαζίγια
(2 τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψηΤηλεόραση Μαλδίβων (ζωντανή μετάδοση)
Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων 2020–21

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Μαλδίβων, γνωστό και ως Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων, είναι η κορυφαία κατηγορία του συστήματος πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών των Μαλδίβων, την οποία διαχειρίζεται η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαλδίβων (ΠΟΜ). Αποτελείται από 10 ομάδες και λειτουργεί με ένα σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού με το Τουρνουά Ποδοσφαίρου Δεύτερης Κατηγορίας Μαλδίβων.

Οι σεζόν διαρκούν από τον Αύγουστο έως τον Μάιο, με τις ομάδες να παίζουν 14 αγώνες η καθεμία (παίζοντας εναντίον κάθε ομάδας στο πρωτάθλημα δύο φορές), σε συνολικά 56 αγώνες τη σεζόν. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται από την Dhiraagu και για λόγους χορηγίας η διοργάνωση είναι επίσημα γνωστή ως Dhiraagu Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων.

Η διοργάνωση διαμορφώθηκε ως Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων στις 22 Δεκεμβρίου 2014, μετά την απόφαση της επιτροπής κανονικοποίησης της ΠΟΜ που συγκροτήθηκε από τη FIFA. Διαδέχτηκε την Dhivehi League.

Από το 2018 και ύστερα, 10 ομάδες θα συμμετέχουν στην Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων. Από την ίδρυσή της το 2015, είναι η πρώτη φορά που 10 ομάδες συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Τίτλοι πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Πρωταθλητές 2η θέση
2015 Νιου Ράντιαντ Τ.Κ. Σπορτς Κλαμπ
2016 Μαζίγια Τ.Κ. Σπορτς Κλαμπ
2017 Νιου Ράντιαντ Τ.Κ. Σπορτς Κλαμπ
2018 Τ.Κ. Σπορτς Κλαμπ Μαζίγια
2019-20 Μαζίγια Ιγκλς

Μορφή διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων αποτελείται από 10 ομάδες. Κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, κάθε ομάδα παίζει δύο φορές με τις άλλες ομάδες (ένα σύστημα διπλού round-robin), σε σύνολο 14 αγώνων. Οι ομάδες λαμβάνουν τρεις πόντους για νίκη και έναν βαθμό για ισοπαλία. Δεν απονέμονται πόντοι για ήττα. Οι ομάδες κατατάσσονται βάσει των συνολικών πόντων, μετά με τη συνολική διαφορά γκολ και έπειτα τα γκολ που σημειώθηκαν. Εάν εξακολουθούν να είναι ισόβαθμες, οι ομάδες θεωρείται ότι κατέχουν την ίδια θέση. Εάν υπάρχει ισοπαλία για το πρωτάθλημα, για υποβιβασμό ή για πρόκριση σε άλλες διοργανώσεις, ένας αγώνας πλέι οφ αποφασίζει την κατάταξη.

Πρόκριση στις ασιατικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων προκρίνονται για το ΑΦΚ Καπ, με τον πρωταθλητή να μπαίνει απευθείας στους ομίλους. Η δευτεραθλήτρια ομάδα προκρίνεται στο γύρο πλέι οφ στη Ζώνη Ανατολικής Ασίας του ΑΦΚ Καπ και πρέπει να κερδίσει τον αγώνα για να προκριθεί στη φάση ομίλων. 

Χορηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων έχει χορηγό από την εναρκτήρια σεζόν του 2015. Ο χορηγός μπόρεσε να προσδιορίσει την χορηγική ονομασία του πρωταθλήματος.

Περίοδος Χορηγός Ονομασία
2015–2017 Ooredoo Maldives Ooredoo Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων
2018– Dhiraagu Dhiraagu Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων

Οικονομικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαλδίβων (ΠΟΜ) αποφάσισε να δώσει την ευθύνη της πώλησης εισιτηρίων αγώνων στις ομάδες και τα έσοδα των εισιτηρίων θα είναι κέρδος για τα οικονομικά κάθε ομάδας. Κάθε ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων θα λάβει το ποσό του 1,6 εκατομμυρίου ρουφιγιών από την ΠΟΜ πριν από την έναρξη της σεζόν. Η πρωταθλήτρια ομάδα λαμβάνει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου ρουφιγιών. 

Στις 18 Απριλίου 2015, η ΠΟΜ εισήγαγε εισιτήρια διαρκείας, έτσι ώστε οι σύλλογοι να μπορούν να αυξάνουν τους μισθούς τους για κάθε σεζόν.[1]

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ Μαλδίβων διεξάγονται σε 1 γήπεδο, το Εθνικό Στάδιο Μαλέ, χωρητικότητας 11.850 θεατών.

Παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξένοι παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τη σεζόν 2014, όλες οι ομάδες μπορούσαν να έχουν το πολύ μέχρι τρεις ξένους παίκτες η κάθε μία. Τότε, η επιτροπή κανονικοποίησης της ΠΟΜ που συγκροτήθηκε από τη FIFA αποφάσισε ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει μέχρι τέσσερις ξένους παίκτες, συμπεριλαμβανομένου ενός Ασιάτη παίκτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FAM introduces season tickets». Maldivesoccer. Απριλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]