Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ιορδανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προ Λιγκ Ιορδανίας
ΔιοργανωτήςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιορδανίας
Ίδρυση1944, πριν 80 έτη (1944)
ΧώραΙορδανία
Αριθμός ομάδων12
Επίπεδο1
ΥποβιβασμόςΠρώτη Κατηγορία Ιορδανίας
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Ιορδανίας
Λιγκ Καπ Ιορδανίας
Σούπερ Καπ Ιορδανίας
Προκρίνει σεΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ
ΑΦΚ Καπ
Τρέχων κάτοχοςΑλ Φαϊσαλί (34ος τίτλος)
(2018–19)
Περισ. κατακτήσειςΑλ Φαϊσαλί (34 τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψηJRTV (2012-)
Al Jazeera Sports (2009-2012)
ART Sports (2006-2009)
JRTV (1985-2006)
ΙστοσελίδαOfficial Website
2020

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ιορδανίας, γνωστό και ως Προ Λιγκ Ιορδανίας (αραβικά: دوري المناصير الأردني للمحترفين‎‎) ,είναι η κορυφαία κατηγορία του συστήματος πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών της Ιορδανίας. Το πρωτάθλημα αποτελείται από δώδεκα ομάδες, οι οποίες αγωνίζονται σε δύο γύρους η μία με τις άλλες σε σύστημα εντός και εκτός έδρας. Αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα είναι γνωστό ως AL-Manaseer Προ Λιγκ Ιορδανίας, αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιορδανίας υπέγραψε συμφωνία χορηγίας με την Ziyad AL-Manaseer Companies Group.[1]

Μορφή διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 12 ομάδες στην Προ Λιγκ. Κατά τη διάρκεια μιας σεζόν (από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο) κάθε ομάδα παίζει με τις άλλες δύο φορές (ένα σύστημα διπλού γύρου), μία φορά εντός έδρας και μία φορά στην έδρα των αντιπάλων τους, σε συνολικά 22 αγώνες. Οι ομάδες λαμβάνουν τρεις πόντους για νίκη και έναν βαθμό για ισοπαλία. Δεν απονέμονται πόντοι για την ήττα. Οι ομάδες κατατάσσονται με κριτήρια τους συνολικούς πόντους, μετά τη συνολική διαφορά γκολ και τέλος τα συνολικά γκολ που σημειώθηκαν. Εάν εξακολουθούν να είναι ίσες, οι ομάδες θεωρείται ότι κατέχουν την ίδια θέση. Εάν υπάρχει ισοπαλία για το πρωτάθλημα, για υποβιβασμό ή για πρόκριση σε άλλη διοργάνωση, ένας αγώνας πλέι οφ σε ουδέτερο μέρος αποφασίζει την κατάταξη.

Προβιβασμός και υποβιβασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού μεταξύ της Προ Λιγκ Ιορδανίας και της Δεύτερης Κατηγορίας Ιορδανίας. Οι δύο ομάδες που τερματίζουν στις δύο χαμηλότερες θέσης στην Προ Λιγκ υποβιβάζονται στη Δεύτερη Κατηγορία Ιορδανίας και οι δύο κορυφαίες ομάδες από τη Δεύτερη Κατηγορία Ιορδανίας προβιβάζονται στην Προ Λιγκ.

Πρόκριση στις ασιατικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς το παρόν, οι νικητές της Προ Λικγ Ιορδανίας πληρούν τις προϋποθέσεις για την πρόκριση στους ομίλους του ΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ και οι επιλαχόντες του πρωταθλήματος προκρίνονται στους ομίλους του ΑΦΚ Καπ, μαζί με τους νικητές του Κυπέλλου Ιορδανίας.[2] Η Ιορδανία είναι μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στο ΑΦΚ Καπ με τρεις τίτλους πίσω από τις ομάδες από το Κουβέιτ, 2 για την Αλ Φαϊσαλί Σ.Κ. (2005 και 2006) και 1 για την Σαμπάμπ Αλ Όρντον Κλαμπ (2007), περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα που οι ομάδες της έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο ΑΦΚ Καπ.[3]

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήματα ανά ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή:[4] Μέχρι τη σεζόν 2019-20

Ομάδα Τίτλοι
Αλ Φαϊσαλί 34
Αλ Ουεχντάτ 16
Αλ Αχλί 8
Αλ Ζαζίρα 3
Σαμπάμπ Αλ Όρντον 2
Αλ Ράμτα 2
Ούρντουν 1
Αμμάν 1

Χορηγοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «the FA signed a sponsorship deal with Ziyad AL-Manaseer Companies Group for 1.500.000 JD». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «AFC to expand Champions League». 
  3. «AFC Cup Winners». 
  4. «Jordan - Number of Wins». RSSSF. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]