Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Βιετνάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
V.League 1
ΔιοργανωτήςΚΜΕΕΠΒ
Ίδρυση1980, πριν 44 έτη (1980) (ημιεπαγγελματικά)
2000, πριν 24 έτη (2000) (επαγγελματικά)
Πρώτη περίοδος1980 (ως Εθνικό Κύπελλο ποδοσφαίρου Α1 Βιετνάμ)
ΧώραΒιετνάμ
Αριθμός ομάδων14
Επίπεδο1
Υποβιβασμός V.League 2
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Βιετνάμ
Σούπερ Καπ Βιετνάμ
Προκρίνει σεΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ
ΑΦΚ Καπ
Πρωτάθλημα Συλλόγων Εθνών Νοτιανατολικής Ασίας
Τρέχων κάτοχοςΒιετέλ Φ.Κ. (6ος τίτλος από το 1980 και 19ος από το ξεκίνημα)
(2020)
Περισ. κατακτήσειςΤε Κονγκ/Βιετέλ (6 τίτλοι από το 1980 και 19 τίτλοι από το ξεκίνημα)
Τηλεοπτική κάλυψηVTV (2 αγώνες/γύρο), VTVCab (όλους), ON SPORTS (όλους), Onme (όλους), Hà Tĩnh Television (μόνο αγώνες της Χονγκ Λιν Χα Τιν Φ.Κ. matches), Bình Dương Television (BTV2) (μόνο αγώνες της Μπεκαμέξ Μπιν Ντουόνγκ Φ.Κ.)
Ιστοσελίδαvpf.vn

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Βιετνάμ, γνωστό και ως Πρώτη Κατηγορία ποδοσφαίρου Βιετνάμ ή V.League 1 (βιετναμικά: Giải Bóng đá Vô Địch Quốc Gia Việt Nam), για λόγους χορηγίας LS V.League 1, είναι η κορυφαία κατηγορία του συστήματος πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου του Βιετνάμ, το οποίο ελέγχεται από την Κοινή Μετοχική Εταιρεία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου του Βιετνάμ. Αποτελείται από 14 ομάδες που παίζουν η μία με την άλλη εντός και εκτός έδρας. Η ομάδα που τερματίζει στην κορυφή της βαθμολογίας στο τέλος της σεζόν στέφεται πρωταθλήτρια και προκρίνεται στο ΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρωτάθλημα ιδρύθηκε το 1980 ως Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου All Vietnam, με την Τονγκ Κουκ Ντουόνγκ Σατ να αναδεικνύεται η πρώτη πρωταθλήτρια. Η Τε Κονγκ είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του πρωταθλήματος, έχοντας κερδίσει τον τίτλο έξι φορές. Συμπεριλαμβανομένης των σεζόν πριν το 1980, η Τε Κονγκ έχει 19 τίτλους. Το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό τη σεζόν 2000–2001, το οποίο επέτρεψε στους συλλόγους να αποκτήσουν ξένους παίκτες. Η Κοινή Μετοχική Εταιρεία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου του Βιετνάμ (ΚΜΕΕΠΒ) ιδρύθηκε το 2012 και η οργανωτική δύναμη μεταφέρθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βιετνάμ (ΠΟΒ) στην ΚΜΕΕΠΒ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρώτες μέρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η V-League 1, όπως είναι γνωστή σήμερα, χρονολογείται από το 1980, όταν ξεκίνησε το πρώτο ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα (τότε γνωστό ως Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου All Vietnam). Δεκαεπτά ομάδες συμμετείχαν στη διοργάνωση, η οποία χωρίστηκε σε τρεις ομίλους και διεξήχθη περισσότερο σαν διοργάνωση κυπέλλου, με τον νικητή από κάθε όμιλο να προκρίνεται στο Γύρο του Πρωταθλητή. Οι Κονγκ Αν Ανόι, Τονγκ Κουκ Ντουόνγκ Σατ και Χάι Κουάν Φ.Κ. ήταν οι τρεις ομάδες που προκρίθηκαν, με την Τονγκ Κουκ Ντουόνγκ Σατ να κερδίσει τον τίτλο. Αυτή η μορφή, αν και οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους, συνεχίστηκε μέχρι το 1995, όταν το πρωτάθλημα επανήλθε σε μια πιο παραδοσιακή μορφή πρωταθλήματος.

Στροφή στον επαγγελματισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Βιετνάμ θα γίνει επαγγελματικό τη σεζόν 2000–2001, η οποία βρήκε το πρωτάθλημα να αλλάξει το όνομά του στο τρέχον όνομα του, V-League 1. Σε αυτήν την εναρκτήρια σεζόν της V-League 1 υπήρχαν μόνο δέκα ομάδες, με αυστηρότερους περιορισμούς. Κατά την επόμενη δεκαετία, το πρωτάθλημα αυξήθηκε από 10 ομάδες στις τρέχουσες δεκατέσσερις, με την ομάδα που τερματίζει στην κορυφή της βαθμολογίας να προκρίνεται για το ΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ. Επετράπη στις ομάδες να αποκτήσουν ξένους παίκτες από αυτή τη σεζόν και μετά.

Ίδρυση της ΚΜΕΕΠΒ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από κατηγορίες για διαφθορά των διαιτητών και κάλυψη από τον κυβερνητικό οργανισμό της V.League, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βιετνάμ (ΠΟΒ), έξι ομάδες (Ντονγκ Ταμ Λονγκ Αν, Χοάνγκ Αν Ζα Λάι, Ανόι ΑΚΜ, Βισάι Νιν Μπιν, Χατόκο Χαν Χόα και Λαμ Σον Ταν Χόα[1]) απείλησαν να εγκαταλείψουν το πρωτάθλημα και να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο πρωτάθλημα για τη σεζόν 2012. Η πιο ειλικρινής κίνηση ομάδας ήταν της Ανόι ΑΚΜ, η οποία είχε υποβιβαστεί από τη V.League, με τον πρόεδρό της, Νγκουέν Ντουκ Κιέν, να ανακοινώνει ότι η ΑΚΜ θα υποστηρίξει την κίνηση. Λόγω της διαμάχης, ο χορηγός του πρωταθλήματος, EximBank, εξέφρασε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τη χορηγία της στο πρωτάθλημα. Αξιωματούχοι του πρωταθλήματος προσπάθησαν να επιλύσουν τα ζητήματα, προχωρώντας στην πρόσληψη ξένων διαιτητών για τη σεζόν του 2012.[2][3] Μετά από μια συνάντηση στις 29 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι της ΠΟΒ, των 14 ομάδων της V.League 1 και των 14 ομάδων της V.League 2 ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, της ΚΜΕΕΠΒ, Κοινή Μετοχική Εταιρεία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου του Βιετνάμ, για τη διαχείριση της V-League. Η ΚΜΕΕΠΒ θα κατέχει μερίδιο 36% στη νέα εταιρεία και τα υπόλοιπα θα μοιράζονται στις ομάδες.

Από τη σεζόν 2012, η οργανωτική δύναμη μεταφέρθηκε από την ΠΟΒ στην ΚΜΕΕΠΒ και η V.League 1 αρχικά άλλαξε σε Super League, αν και αυτό το όνομα ήταν βραχύβιο και το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε V.League 1 αργότερα στη σεζόν. Η Δεύτερη Κατηγορία μετονομάστηκε σε V.League 2. Ταυτόχρονα, πολλές ομάδες βρέθηκαν με οικονομικά και χορηγικά ζητήματα και πολλές αποσύρθηκαν, συγχωνεύτηκαν, αγοράστηκαν από άλλες ή απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για τα πρωταθλήματα. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ομάδω σε κάθε σεζόν άλλαξε δραματικά.

Μορφή διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η σεζόν της V.League 1 ξεκινά τον Φεβρουάριο/Μάρτιο και τελειώνει το Σεπτέμβριο. Σε κάθε σεζόν, κάθε ομάδα παίζει με κάθε μία άλλη ομάδα δύο φορές, μία εντός έδρας και μία εκτός έδρας, για συνολικά 26 αγώνες.
  • Οι ομάδες κατατάσσονται κατά συνολικούς πόντους, τους μεταξύ τους αγώνες, τη συνολική διαφορά γκολ και τα συνολικά γκολ που έχουν σημειώσει.
  • Η κορυφαία ομάδα προκρίνεται στους ομίλους του ΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Για τη σεζόν 2010, δύο ομάδες υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία, ενώ η τρίτη ομάδα από το τέλος μπαίνει στα πλέι οφ με την τρίτη ομάδα της δεύτερης κατηγορίας.[4]
  • Ξεκινώντας από τη σεζόν του 2013, ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν στη V.League 1 θα μειωνόταν από δεκατέσσερις σε δώδεκα, μετά την αποτυχία εγγραφής τριών ομάδων. Επίσης την ίδια σεζόν, η τελευταία ομάδα θα υποβιβαστεί στη Δεύτερη Κατηγορία, ενώ οι τρεις πρώτες ομάδες της Δεύτερης Κατηγορίας θα προβιβαστούν στη V-League 1.[5]
  • Ξεκινώντας από τη σεζόν του 2015, το πρωτάθλημα αποτελείται από 14 ομάδες.[6]

Χορηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη σεζόν 2000–2001, η V.League 1 έχει το όνομα και το λογότυπο του κύριου χορηγού. Οι ακόλουθες εταιρείες έχουν ενεργήσει ως κύριοι χορηγοί:[7]

  • 2000–02: Strata Sport Marketing ( Strata V-League)
  • 2003: PepsiCo (Sting V-League)
  • 2004: Kinh Đô ( Kinh Đô V-League)
  • 2005: Tan Hiep Phat (Number One V-League)
  • 2006: Eurowindow (Eurowindow V-League)
  • 2007–10: PetroVietnam Gas (PetroVietnam Gas V-League)
  • 2011–14: Eximbank (Eximbank V.League 1)
  • 2015–17: Toyota (Toyota V.League 1)
  • 2018: Nutifood (NutiCafe V.League 1)
  • 2019: Masan (Wake Up 247 V. League 1)
  • 2020: LS Holdings (LS V.League 1)[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Historic change: Company to run Vietnam football». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011. 
  2. «6 clubs want to leave V-League, set up own league». Tuổi Trẻ. 10 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2011. 
  3. «3 football referees suspended for dishonesty». Tuổi Trẻ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2011. 
  4. «V-League 2010 Regulations (Vietnamese)» (pdf). [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «No-relegation V-League a crazy idea: insiders». Tuổi Trẻ News. 10 Δεκεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. 
  6. «V-League to be fully frofit driven in two years; increase to 14 teams by 2012». aseanfootball.org. ASEAN Football Federation. 10 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2011. 
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «LS Holdings to sponsor V.League 1 and V.League 2 in 2020». Vietnamnet Global. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]