Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Μακεδονίας 1923-24

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρης Θεσσαλονίκης, 1924.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης ιδρύθηκε στις αρχές του 1924. Αμέσως προχώρησε στη διοργάνωση πρωταθλήματος Μακεδονίας-Θράκης για τη σεζόν 1923-24, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή μόνο τρεις σύλλογοι. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσδοκούσε να αγωνιστεί με τον πρωταθλητή Κέντρου της Ε.Π.Σ. Ελλάδος για τον πανελλήνιο τίτλο. Όμως, η διάλυση αφενός της Ε.Π.Σ. Ελλάδος και αφετέρου πιθανότατα και του πρωταθλητή Α.Π.Σ. Πειραιά δεν επέτρεψε στη διεξαγωγή του τελικού.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος μόνο τρεις σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης και ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, στο πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς, που είχε διοργανωθεί από τη ΧΑΝΘ, μετείχαν άλλοι τρεις σύλλογοι: η ΧΑΝΘ και οι εβραϊκοί Εφόρ Σπορτίβ, Μαξ Νορντάου. Το πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ-Θ διεξήχθη σε ένα γύρο, με τρεις αγωνιστικές που έγιναν στις 20 Απριλίου, 4 και 11 Μαΐου 1924, με βαθμολογία 2-1-0.

Οι αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι αγώνες έγιναν στο γήπεδο Ηρακλή, το μοναδικό γήπεδο της πόλης.

Η αναγγελία του αγώνα στην εφ. "Μακεδονία" έχει ως εξής:

"Σήμερον εις τας 4.45΄ μ.μ. εις το γήπεδον του Ηρακλέους γίνεται η έναρξις των Α΄ Ποδοσφαιρικών Αγώνων των υπό της Ενώσεως των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης προκηρυχθέντων δια το πρωτάθλημα της περιόδου 1923-1924. Θα συναντηθώσι αι ομάδες του "Ηρακλέους" και του "Μεγάλου Αλεξάνδρου"[1]

Η αναγγελία του αγώνα στην εφ. "Μακεδονία" έχει ως εξής:

"Οι υπό της Ενώσεως των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης προκηρυχθέντες Αγώνες δια το πρωτάθλημα 1923-1924 τελειώνουν την Κυριακήν. Τα μέχρι σήμερον αποτελέσματα φέρουν τους Γυμναστικούς Συλλόγους "Άρης" και "Ηρακλής" της πόλεώς μας ισοπάλους, αμφοτέρους με μίαν νίκην και καμμίαν ήτταν. Την Κυριακήν 11 τρέχ. στις 4.45΄ μ.μ. θα γίνη ο τελικός αγών μεταξύ του "Άρεως" και "Ηρακλέους". Θα είναι χωρίς αμφιβολία ο ωραιότερος αγών που είδε η πόλις μας, διότι αι δύο ομάδες παρουσιάζουσι τελείαν σύνθεσιν."[3]

Στην αναγγελία της επόμενης ημέρας προστίθεται η πληροφορία:

"Μετά το πέρας του αγώνος θα γίνη η απονομή του επάθλου."[4]

Στον "τελικό", εκ των πραγμάτων, του πρωταθλήματος προηγήθηκε ο Ηρακλής με γκολ του Μπατζόγλου. Στη συνέχεια οπισθοχώρησε και ο Άρης ισοφάρισε με πέναλτι πριν λήξη το α΄ ημίχρονο. Το δεύτερο γκολ του Άρη πέτυχε ο δεξιός ακραίος Καρυωτάκης με σουτ από 10μ, το τρίτο ο αριστερός ακραίος Ιωαννίδης. Στη συνέχεια αποχώρησε λόγω τραυματισμού ο τερματοφύλακας του Ηρακλή Χασίδ και ο Άρης πέτυχε και τέταρτο γκολ έπειτα από χτύπημα κόρνερ. Μετά τη λήξη απονεμήθηκε το κύπελλο στη νικήτρια ομάδα "υπό τας ζητωκραυγάς και επευφημίας των χιλιάδων θεατών".

Επρόκειτο να ακολουθήσει ο πανελλήνιος τελικός:

"Και τώρα αναμένομεν να ίδωμεν και τον αγώνα για το Πανελλήνιον Πρωτάθλημα "Άρεως-Πειραϊκού", όστις καθ ά λέγεται θα τελεσθή ενταύθα".[5]

Αλλά ο τελικός δεν έγινε ποτέ. Η εφημερίδα αποκαλεί "Πειραϊκό" τον πρωταθλητή της Ε.Π.Σ. Ελλάδος, διότι ο Α.Π.Σ. Πειραιά είχε σχηματιστεί κατά βάση από παίκτες του Πειραϊκού Συνδέσμου.

 • Πρωταθλητής: Άρης Θεσσαλονίκης.
  • Παίκτες: Σεραφείμ (τερμ.), Καρυωτάκης, Σκαζίκης, Βεντουρέλλης, Αγοραστού, Ιωάννίδης, Σκέμπρης, Αρμάς, Νακόπουλος, Βλαχόπουλος, Ματούδης.
  • Πρόεδρος: Ελ. Ηλιάδης.

Η βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ομάδα Αγ Ν-Ι-Η Βαθ Τέρματα
1 Άρης Θεσσαλονίκης 2 2-0-0 4 14-1 πρωταθλητής
2 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 2 1-0-1 2 4-4
3 Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης 2 0-0-2 0 0-13

Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Άρης Ηρα Μεγ.Αλ
΄Αρης 4-1 10-0
Ηρακλής 3-0
Μέγ. Αλέξανδρος

Το Κύπελλο Χριστουγέννων της Χ.Α.Ν.Θ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Κυπελλούχος Χριστουγέννων 1923-24.

Την περίοδο των Χριστουγέννων η Χ.Α.Ν.Θ. συνεχίζοντας την αθλητική της δράση διοργάνωσε ποδοσφαιρικό τουρνούα με την επωνυμία "Κύπελλον Χριστουγέννων". Στη διοργάνωση μετείχαν τέσσερις σύλλογοι: Ηρακλής, Άρης, Μέγας Αλέξανδρος και Βυζαντινή Αθλητική Ένωσις[6]. Νικητής αναδείχθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος επικράτησε στον έναν από τους δύο ημιτελικούς στις 7 Ιανουαρίου του Άρη με 2-0, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό μία μέρα αργότερα η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση θα κερδίσει τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αγώνες δεν διεξήχθουν στις 25 Δεκεμβρίου 1923 αλλά στις 7 και 8 Ιανουαρίου του 1924, δεδομένου πως από την προηγούμενη χρονιά είχε καθιερωθεί το νέο ημερολόγιο από την ελληνική πολιτεία αλλά όχι από την ορθόδοξη εκκλησία. Έτσι η εορτή των Χριστουγέννων εορτάστηκε στις 7 Ιανουαρίου. Ο αγώνας είχε πείσμα και ένταση, με αποτέλεσμα τρεις παίκτες του Άρη να αποχωρήσουν λίγο πριν από τη λήξη εκνευρισμένοι, κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς. Ο τελικός θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα στις 13 Ιανουαρίου[7], χωρίς δυστυχώς οι εφημερίδες της εποχής να αναφέρουν το αποτελέσμα του αγώνα.

 • Κύπελλο Χριστουγέννων ΧΑΝΘ
 • 7 Ιανουαρίου 1924, γήπ. Ηρακλή
 • Διαιτητής: Αρμάος
 • Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Άρης Θεσσαλονίκης: 2-0 (ημ. 0-0). Σκόρερ: Κ. Μπατζόγλου, ;
 • Συνθέσεις:
  • Ήρακλής: Γαλλόπουλος, Ιωάν. Μαυρομάτης, Ιωάννης Καστάνης, Ιωάν. Κωτούλας, Μιχ. Βέλλος, Δημ. Παπαδόπουλος, Ναχμίνος, Χαρ. Λεονταρίδης, Γεώργ. Τσούμας, Κων. Μπατζόγλου, Μάριος Ακουαρόνης.
  • Άρης: Σεραφείμ, Τώνης, Οπλοποιός, Ηλιάδης, Κων. Βικελίδης, Αίας Νακόπουλος, Μιχ. Βεντουρέλης, Αγοραστός Αγοραστού, Ιωαννίδης, Βλαχόπουλος και "κάποιος Κωνσταντινουπολίτης, ούτινος το ονοματεπώνυμον μας διαφεύγει".[8]
 • 8 Ιανουαρίου 1924, γήπ. Ηρακλή
 • Βυζαντινή Αθλητική Ενώση - Μέγας Αλέξανδρος

Τελικος 13 Ιανουαρίου 1924

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]