Διοργανώσεις Ε.Π.Σ. Αθηνών 1982–83

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1982-83)
Διοργανώσεις Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1982–83
1983–84

Τα Αθηναϊκά τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών της αγωνιστικής περιόδου 1982-83 διεξήχθησαν σε τρεις ομίλους (των 16 ομάδων έκαστος) για την πρώτη κατηγορία, τρεις ομίλους (των 18 ομάδων) στη δεύτερη και τέσσερις ομίλους (των 14 ομάδων) στην τρίτη κατηγορία. Συνολικά, στη διοργάνωση έλαβαν μέρος 158 σωματεία (48 στην Α΄, 54 στη Β΄ και 56 στη Γ΄Αθηνών).

Το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΑ κατέκτησαν ο Γ.Σ. Πετραλώνων στον Α΄ όμιλο, η Α.Ε. Χαλανδρίου στο Β΄ όμιλο και ο Χαραυγιακός στο Γ΄ όμιλο. Υπερπρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Χαραυγιακού, έπειτα από αγώνες μπαράζ που δόθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μεταξύ των τριών πρωταθλητών ομίλων. Η καθυστέρηση οφείλονταν σε μια ένσταση του Διαγόρα Αιγάλεω, ο οποίος αμφισβητούσε το αποτέλεσμα του ισόπαλου τελευταίου του αγώνα κατά του Α.Ο. Πεύκης, λόγω του οποίου απώλεσε τον τίτλο του Α΄ομίλου. Τελικά, τα μπαράζ διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο στο γήπεδο Ζωγράφου και οι δυο πρώτες ομάδες, Χαραυγιακός και Α.Ε. Χαλανδρίου, κέρδισαν την άνοδο στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα της περιόδου 1983-84, ενώ ο Α.Σ. Πετράλωνα (προέκυψε τον Ιούλιο από συγχώνευση των Γ.Σ. Πετραλώνων και Α.Ο. Πετραλώνων) παρέμεινε στην Α΄ Αθηνών. Τα αποτελέσματα ήταν: Χαραυγιακός-Α.Σ. Πετράλωνα 1-0, Α.Ε. Χαλανδρίου-Α.Σ. Πετράλωνα 1-0 και Χαραυγιακός-Α.Ε. Χαλανδρίου 3-0.

Στους τρεις ομίλους της Β΄ Αθηνών τους τίτλους πήραν ο Εθνικός Νέας Μάκρης, η Α.Ε. Γαλατσίου και ο Γ.Σ. Πατησίων.

Κυπελλούχος ΕΠΣΑ για το 1983 αναδείχτηκε η Α.Ε. Χαλανδρίου που επικράτησε με 3-0 στα πέναλτι του Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου,[1] στον τελικό που διεξήχθη στις 23 Φεβρουαρίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αξιοσημείωτο είναι πως ο αγώνας καλύφτηκε τηλεοπτικά από το κανάλι της ΕΡΤ 2, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού αλλά και στην ιστορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. εφ. Αθλητική Ηχώ, 24/2/1983, σελ. 1
  2. Άγιος Δημήτριος-Χαλάνδρι σήμερα στο τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΑ, εφ. Αθλητική Ηχώ, 23/2/1983, σελ. 6

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηλεκτρονικό αρχείο εφημερίδας "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ"