Πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας της Κορέας
Πρωθυπουργικό έμβλημα
Κάτοχος
Κιμ Μπου-κιουμ

από 14 Μαΐου 2021
ΠροσφώνησηΠρωθυπουργέ (총리님)
(ανεπίσημα)
ΚατοικίαΤσόνγκρι Κόνγκουαν
ΈδραΣεούλ, Νότια Κορέα
Διορισμός απόΠρόεδρος της Νότιας Κορέας
(υπόκειται σε έγκριση του διορισμού του από την Εθνοσυνέλευση )
Αρχικός κάτοχοςΛι Μπομ-σοκ
Δημιουργία31 Ιουλίου 1948
ΑναπληρωτήςΑναπληρωτής πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας
Μισθός191.000.000
(163.000 $)
Ιστοσελίδα(στα αγγλικά) pmo.go.kr/
(Κορεατικά) pmo.go.kr/

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας (κορεάτικα:  국무 총리, χάντσα:  國務 總理, αναθεωρημένη μεταγραφή: Gungmuchongni) διορίζεται από τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης . Ο κάτοχος δεν υποχρεούται να είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Ο πρωθυπουργός δεν είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά μάλλον εξυπηρετεί έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν ενός αντιπροέδρου.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κινεζική λέξη γκούνγκμου ( 국무 / 國務 ) σημαίνει "κρατικές υποθέσεις" και η τσόνγκρι ( 총리 / 總理 ) σημαίνει " πρωθυπουργός ". Στα κορεατικά, ο πρωθυπουργός ονομάζεται και "τσόνγκρι".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αξίωμα δημιουργήθηκε στις 31 Ιουλίου 1948, δύο εβδομάδες πριν από την ίδρυση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Πρωθυπουργός ήταν ο Λι Μπομ-σοκ μέχρι το 1950. Ο πρωθυπουργός ήταν ο επικεφαλής υπουργός από το 1961 μέχρι το 1963.

Στις 27 Απριλίου 2014, ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Χονγκ-βον ανακοίνωσε την επιθυμία του να παραιτηθεί.  Ωστόσο, λόγω ανεπιτυχών υποψηφιοτήτων, ο Τσουνγκ παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Στις 23 Ιανουαρίου 2015, η πρόεδρος Παρκ Γκιουν-χε ονόμασε τον Λι Ουάν-κου ως τον νέο πρωθυπουργό. Ο Λι επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση ως πρωθυπουργός στις 16 Φεβρουαρίου 2015.[1] Ωστόσο, στις 20 Απριλίου του ίδιου έτους, παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλου δωροδοκίας. [2]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρωθυπουργός είναι ο κύριος εκτελεστικός βοηθός του προέδρου, ενώ ο Πρόεδρος είναι ο πραγματικός αρχηγός της κυβέρνησης , αλλά όχι ο πρωθυπουργός. [3] Ο πρωθυπουργός κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τον Πρόεδρο στο Συμβούλιο της Νότιας Κορέας , το οποίο είναι το ονομαστικό υπουργικό συμβούλιο της Νότιας Κορέας. Ο Πρωθυπουργός επικουρεί τον Πρόεδρο επιβλέποντας τα υπουργεία, διατυπώνοντας συστάσεις για τους υπουργούς και υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος στη σειρά διαδοχής για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου, αν ο Πρόεδρος δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο πιο πρόσφατος πρωθυπουργός που διετέλεσε και προσωρινός Πρόεδρος είναι ο Χουάνγκ Κιο-αν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαίρεσης της Παρκ Γκιουν-χε το 2016.[4]

Ο Πρωθυπουργός που διορίστηκε από τον Πρόεδρο αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση ονομάζεται ανεπίσημα ως ενεργός πρωθυπουργός. Ο όρος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στον πρωθυπουργό ο οποίος παραιτήθηκε, αλλά προσωρινά εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζεται από δύο αντιπροέδρους . Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας διαθέτει κάποιες επαγγελματικές ή τεχνολογικές γνώσεις, ενώ ο Πρόεδρος είναι πάντα ένας μόνο πολιτικός.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Parliament endorses PM nominee" Yonhap News Agency. Ανακτήθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2016.
  2. The Associated Press (21 Απριλίου 2015). «S. Korean PM to resign after 2 months amid bribe scandal». The Yomiuri Shimbun. http://the-japan-news.com/news/article/0002096473. 
  3. "Government > Executive Branch" Αρχειοθετήθηκε 2017-07-30 στο Wayback Machine. Office for Government Policy Coordination Prime Minister's Secretariat.
  4. «Constitution of the Republic of Korea». Korean Laws in English. South Korean Ministry of Government Legislation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2018. 
  5. "Government > Organization Chart" Αρχειοθετήθηκε 2016-08-19 στο Wayback Machine. Office for Government Policy Coordination Prime Minister's Secretariat.