Προτομή γυναίκας (Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτομή γυναίκας
ΟνομασίαΠροτομή γυναίκας
Είδοςγλυπτό
ΜουσείοΒυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας
δεδομένα

Η Προτομή γυναίκας είναι μαρμάρινο έκθεμα διαστάσεων 0,72 x 0,37 μ. προελεύσεως από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και χρονικά τοποθετείται στον 4ο αιώνα. Εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προτομή φέρει συμφυή κυλινδρική βάση. Παριστάνει γυναικεία μορφή, μετωπική σε στάση δέησης, η οποία φορεί πτυχωτό χιτώνα κλειστό στο λαιμό και ιμάτιο που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους. Η κόμη είναι χωρισμένη σε δύο μέρη και μέρος της φαίνεται πάνω από το μέτωπο. Στο κεφάλι φέρει διάδημα από κυκλική βάση στην οποία είναι προσαρτημένος βλαστός με πυκνά φύλλα ελιάς. Στο κάτω τμήμα ταινία με μεγαλογράμματη γραφή: ICBARΔΙΑ. Στον αριστερό ώμο σώζεται τμήμα στηρίγματος. Η προτομή μάλλον μη χριστιανική, ανήκε σε ιέρεια, κοσμούσε κόγχη, επειδή η πίσω όψη της είναι ακατέργαστη. Η χρονολόγησή της βασίζεται στη διάπλαση του προσώπου με τα μεγάλα μάτια και τις κόρες υψηλά, κάτω από τα βλέφαρα, αποδοσμένες με οπές τρυπανιού.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μαρία Σκλάβου Μαυροειδή, «Γλυπτά του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών»: κατάλογος, εκδ. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1999, σελ. 28.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαρία Σκλάβου Μαυροειδή, «Γλυπτά του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών»: κατάλογος, εκδ. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1999.