Προσωποκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον φιλοσοφικό και θρησκειολογικό όρο προσωποκρατία, αναφερόμαστε στην οντολογική πρόταση που δίνει προτεραιότητα στην έννοια του προσώπου έναντι της ουσίας.

Η προσωποκρατία σημαίνει υπερίσχυση του προσώπου:

  1. στην θεϊκή οντολογία (ορισμός του όντος Θεός): Τί υπερέχει στον θεό; Το πρόσωπο ή η ουσία.
  2. στην κοσμολογική οντολογία (ορισμός του αντικειμένου Σύμπαν υπό το πρίσμα της θρησκείας): Τί υπερέχει στο Σύμπαν; Το Σύμπαν ως πρόσωπο ή ελεγχόμενο από πρόσωπο (και δευτερογενώς τα πρόσωπα και οι προθέσεις τους) ή η φυσική; [1]

Ο όρος πρόσωπο παραπέμπει σε ένα περιεχόμενο που είναι το ακριβώς και εντελώς αντίθετο της λέξης ουσία ή φύση. Πρόσωπο είναι το επιμέρους, το συγκεκριμένο και μερικό ον, που σχετίζεται, επικοινωνεί, συμμετέχει και ενώνεται. Το πρόσωπο δεν υπάρχει απλώς, αλλά συνυπάρχει, δεν επιβιώνει ατομικά, αλλά συμβιώνει κοινωνικά.

Κοινωνιολογικά, η προσωποκρατία συνεπάγεται την πρόκριση της προσωπικότητας (ατομικότητας), της ετερότητας, της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας έναντι της ομοιομορφίας, της μαζικότητας, της αυταρχικότητας, της μονολιθικότητας και του συγκεντρωτισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Awakening Universe, Emerging Personhood: The Power of Contemplation in an Evolving Universe Paperback – December 20, 2002 by Mary Conrow Coelho

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]