Προσωποκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον φιλοσοφικό και θρησκειολογικό όρο προσωποκρατία, αναφερόμαστε στην οντολογική πρόταση που δίνει προτεραιότητα στην έννοια του προσώπου έναντι της ουσίας.

Η προσωποκρατία σημαίνει υπερίσχυση του προσώπου:

  1. στην θεϊκή οντολογία (ορισμός του όντος Θεός): Τί υπερέχει στον θεό; Το πρόσωπο ή η ουσία.
  2. στην κοσμολογική οντολογία (ορισμός του αντικειμένου Σύμπαν υπό το πρίσμα της θρησκείας): Τί υπερέχει στο Σύμπαν; Τα πρόσωπα και οι προθέσεις τους ή η φυσική; [1]

Ο όρος πρόσωπο παραπέμπει σε ένα περιεχόμενο που είναι το ακριβώς και εντελώς αντίθετο της λέξης ουσία ή φύση. Πρόσωπο είναι το επιμέρους, το συγκεκριμένο και μερικό ον, που σχετίζεται, επικοινωνεί, συμμετέχει και ενώνεται. Το πρόσωπο δεν υπάρχει απλώς, αλλά συνυπάρχει, δεν επιβιώνει ατομικά, αλλά συμβιώνει κοινωνικά.

Κοινωνιολογικά, η προσωποκρατία συνεπάγεται την πρόκριση της προσωπικότητας (ατομικότητας), της ετερότητας, της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας έναντι της ομοιομορφίας, της μαζικότητας, της αυταρχικότητας, της μονολιθικότητας και του συγκεντρωτισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Awakening Universe, Emerging Personhood: The Power of Contemplation in an Evolving Universe Paperback – December 20, 2002 by Mary Conrow Coelho

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]