Προσωπογραφικό λεξικό της εποχής των Παλαιολόγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Προσωπογραφικό λεξικό της εποχής των Παλαιολόγων (πρωτότυπο στα γερμανικά: Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit), συντομογραφία PLP, είναι ένα έργο αναφοράς σχετικά με πρόσωπα των δύο τελευταίων αιώνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από το 1261 έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, όταν στην Αυτοκρατορία βασίλευε η δυναστεία των Παλαιολόγων.

Εκδόθηκε μεταξύ 1976 και 1995 από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, υπό τη διεύθυνση του Έριχ Τραπ, με τη συνεργασία των Ράινερ Βάλτερ, Χανς-Βάιτ Μπάγιερ, Κάτγια Στουρμ-Σναμπλ, Έρβαλντ Κίσλινγκερ, Σωκράτη Καπλανήρη και Ιωάννη Λεοντιάδη. Αποτελείται από 15 τόμους: 12 κύριους, 2 τόμους παραρτημάτων και παροραμάτων και 1 τόμο ευρετηρίου. Το 2001, το λεξικό κυκλοφόρησε διαδικτυακά ως συνδρομητική υπηρεσία και σε ψηφιακό δίσκο (CD).

Το έργο αποτελεί ολοκληρωμένη πηγή για βιογραφίες και για τη γενεαλογία όχι μόνο Βυζαντινών Ελλήνων, αλλά και Βουλγάρων, Σέρβων, Αλβανών, Τούρκων και άλλων λαών που αλληλεπιδρούσαν με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.