Προσχωσιγενής πεδιάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλημμυρική κοιλάδα (κέντρο) εντός της προσχωσιγενούς πεδιάδας του ποταμού Waimakariri, Νέα Ζηλανδία (τμήμα των πεδιάδων του Canterbury).
Μια μικρή, εγχάρακτη αλλουβιακή πεδιάδα από το Πολιτειακό Πάρκο Ρέντ Ρόκ Κάνυον (Καλιφόρνια) .

Μια προσχωσιγενής πεδιάδα είναι μια σε μεγάλο βαθμό επίπεδη εδαφική μορφή δημιουργείται από την εναπόθεση ιζημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα από έναν ή περισσότερους ποταμούς που προέρχονται από ορεινές περιοχές, στις οποίες σχηματίζεται προσχωσιγενές έδαφος. Μια πλημμυρική πεδιάδα είναι μέρος της διαδικασίας, καθώς είναι η μικρότερη περιοχή στην οποία πλημμυρίζουν τα ποτάμια σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ η προσχωσιγενής πεδιάδα είναι η μεγαλύτερη περιοχή που αντιπροσωπεύει την περιοχή στην οποία έχουν μετατοπιστεί οι πλημμυρικές πεδιάδες κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου.

Καθώς τα υψίπεδα διαβρώνονται λόγω των καιρικών συνθηκών και της ροής του νερού, το ίζημα από τους λόφους μεταφέρεται στην κάτω πεδιάδα. Διάφορα ρυάκια θα μεταφέρουν το νερό περαιτέρω σε ένα ποτάμι, λίμνη, κόλπο ή ωκεανό. Καθώς τα ιζήματα εναποτίθενται κατά τις συνθήκες πλημμύρας στην πλημμυρική πεδιάδα ενός ρυακιού, το υψόμετρο της πλημμυρικής πεδιάδας θα αυξηθεί. Καθώς αυτό μειώνει την χωρητικότητα πλημμυρικού νερού του καναλιού, το ρυάκια, με την πάροδο του χρόνου, θα αναζητήσει νέα, χαμηλότερα μονοπάτια, σχηματίζοντας έναν μαίανδρο (μια καμπυλωτή κωνική διαδρομή). Οι εναπομείνασες υψηλότερες τοποθεσίες, τυπικά φυσικά αναχώματα στα περιθώρια του καναλιού πλημμύρας, θα διαβρωθούν από την πλευρική διάβρωση των ρεμάτων και από τις τοπικές βροχοπτώσεις και πιθανώς τη μεταφορά αέρα, εάν το κλίμα είναι ξηρό και δεν υποστηρίζει χόρτα που συγκρατούν το έδαφος. Αυτές οι διεργασίες, κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, θα σχηματίσουν την πεδιάδα, μια περιοχή με μικρό ανάγλυφο (τοπικές αλλαγές στο υψόμετρο), αλλά με σταθερή και μικρή κλίση.

Το Glossary Landform and Geologic Terms, που διατηρείται από την Εθνική Συνεταιριστική Έρευνα Εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών, ορίζει μια "αλλουβιακή πεδιάδα" ως "ένα μεγάλο σύνολο ποτάμιων μορφών εδάφους (πλεγμένα ρέματα, αναβαθμίδες, κ.λπ.,) που σχηματίζουν χαμηλή κλίση, περιφερειακές ράμπες κατά μήκος των πλαγιών των βουνών και εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις πηγές τους (π.χ. Υψηλές πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής)" Η χρήση της "αλλουβιακής πεδιάδας" ως γενικού, άτυπου όρου για μια ευρεία πεδιάδα πλημμυρών ή ένα δέλτα χαμηλής κλίσης αποθαρρύνεται ρητά. Το γλωσσάρι του NCSS προτείνει αντ 'αυτού το "πλημμυρική κοιλάδα". [1]

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Glossary of Landform and Geologic Terms». National Soil Survey Handbook—Part 629. National Cooperative Soil Survey. Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2016. 
  2. Punjab Plain, Encyclopædia Britannica
  3. Mississippi River alluvial plain Αρχειοθετήθηκε 2007-07-05 στο Wayback Machine.