Προσιμιίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο λεμούριος με δακτυλιδωτή ουρά (Lemur catta) ανήκει στην ομάδα Προσιμιίδες και συγκεκριμένα στην οικογένεια Λεμουρίδες.

Προσιμιίδες (αγγλ. Prosimians) ή Προπίθηκοι ονομάζεται η ομάδα θηλαστικών που περιλαμβάνει όλα τα πρωτεύοντα που δεν είναι μαϊμούδες ή πίθηκοι. Αυτά μεταξύ άλλων, είναι οι λεμούριοι, τα άι-άι, οι γαλάγοι (ημιπίθηκοι) και οι τάρσιοι. Θεωρείται πως έχουν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά από αυτά των μαϊμούδων και των πιθήκων. Οι προσιμιίδες είναι τα μόνα πρωτεύοντα που είναι ενδημικά στη Μαδαγασκάρη, και συναντώνται επίσης στην Ασία και την Αφρική. Με εξαίρεση του τάρσιους, όλα τα μέλη των σωζόμενων προσιμιίδων ανήκουν στην υποτάξη Στρεψίρρινοι. Επειδή οι τάρσιοι, και μερικά άλλα αφανισμένα μέλη των προσιμιίδων μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τις μαϊμούδες και τους πιθήκους, οι προσιμιίδες ανήκουν σε μία παραφυλετική ομάδα και όχι σε έναν κλάδο.

Ταξινομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προσιμιίδες θεωρούνταν μέχρι πρότινος ξεχωριστή υποτάξη της τάξης των Πρωτευόντων (υποτάξη Προσίμιοι). Αποδείχτηκε όμως πως αποτελούν παραφυλετική ομάδα, δηλαδή ο τελευταίος κοινός πρόγονος των προσιμιίδων ήταν προσιμιίδης αλλά είχε μη-προσιμιίδες απογόνους (μαϊμούδες, πιθήκους). Στη συνέχεια ακολουθεί λίστα με τις διαιρέσεις σε τάξεις και οικογένειες των Πρωτευόντων στις οποίες οι προσιμιίδες διακρίνονται με έντονα γράμματα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]