Προπονητής (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προπονητική καλαθοσφαίρισης είναι η πράξη της καθοδήγησης και της στρατηγικής της συμπεριφοράς μίας ομάδας καλαθοσφαίρισης ή ενός μεμονωμένου καλαθοσφαιριστή. Η προπόνηση μπάσκετ περιλαμβάνει συνήθως τη βελτίωση των ατομικών και ομαδικών επιθετικών και αμυντικών δεξιοτήτων, καθώς και τη συνολική φυσική κατάσταση. Οι προπονητές έχουν επίσης την ευθύνη να βελτιώσουν την ομάδα τους μέσω της ανάπτυξης των παικτών, της στρατηγικής και της διαχείρισης του παιχνιδιού. Οι προπονητές επίσης διδάσκουν και εμπνέουν την ομάδα τους να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.

Η προπόνηση εκτελείται συνήθως από ένα άτομο, συχνά με τη βοήθεια ενός ή περισσότερων βοηθών.

Προπονητικά εργαλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πίνακας ξηρής διαφραφής ή υπολογιστής ταμπλέτα με το περίγραμμα γηπέδου καλαθοσφαίρισης χρησιμοποιείται συχνά στη μέση του παιχνιδιού για να περιγράψει τα παιχνίδια και να δώσει μία γενική εικόνα της στρατηγικής της αντίπαλης ομάδας. Οι προπονητές καταστρώνουν στρατηγικές και ανιχνεύουν τις αντίπαλες ομάδες και βρίσκουν τρόπους για να τις νικήσουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, παραβλέπουν τη δική τους προσωπική ομάδα για να ξεκινήσουν τους πέντε καλύτερους παίκτες (μόνο πέντε παίκτες μπορούν να βρίσκονται στο παρκέ ταυτόχρονα). Οι προπονητές, επίσης, πρέπει να γνωρίζουν τους αναπληρωματικούς παίκτες που πρέπει να βάζουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ώστε να είναι φρέσκοι.

Ένας σχεδιαστής ασκήσεων χρησιμοποιείται για να σχεδιάζει ασκήσεις, παιχνίδια και πληροφορίες. Οι προπονητές χρησιμοποιούν επίσης διαχειριστές αρχείων για να αποθηκεύουν όλο το υλικό προπόνησης σε ένα μέρος και να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούνται επίσης για την εκπόνηση στρατηγικών και σχεδίων παιχνιδιού.

Ο προπονητής κολεγιακού μπάσκετ Τζον Γούντεν, περνούσε δύο ώρες κάθε πρωί με τους βοηθούς του σχεδιάζοντας λεπτό προς λεπτό την προπόνηση της ημέρας σε κάρτες τριών επί πέντε. Κρατούσε κάθε κάρτα χρόνο με το χρόνο για να προσαρμόζεται και να βελτιώνεται. Προπονούσε τους παίκτες του με "πνευματική και συναισθηματική" προετοιμασία, κάνοντας πάντα την προπόνηση πιο έντονη από το παιχνίδι. Οι παίκτες έτρεχαν πιο γρήγορα από ό,τι απαιτούσε ένα παιχνίδι, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι. [1]

Προπονητικά βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Coyle, Daniel. The Talent Code. Bantam Books. σελίδες 169. ISBN 9780553906493.