Προπληρωμένη κάρτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι προπληρωμένες κάρτες (ή αλλιώς επαναφορτιζόμενες προπληρωμένες κάρτες , ή επαναφορτιζόμενες πιστωτικές κάρτες ή απλώς επαναφορτιζόμενες κάρτες) είναι ένας τύπος καρτών πληρωμής (το ποσό πληρωμής αφαιρείται από τα τρέχοντα κεφάλαια).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάρτες πληρωμής που ονομάζονται προπληρωμένες  διαφέρουν από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, επειδή συνδέονται με το λεγόμενο "ηλεκτρονικό πορτοφόλι", η πρόσβαση στο οποίο είναι εγγυημένη από την ίδια την κάρτα. Η πληρωμή γίνεται άμεσα: αυτή η ουσιαστική διαφορά με τα άλλα μέσα πληρωμής, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για αυτόν που πρέπει να εισπράξει το ποσό με την διασφάλιση άμεσης πίστωσης.

Οι προπληρωμένες κάρτες συνήθως χρησιμοποιούν τα ίδια κυκλώματα με τις πιστωτικές κάρτες (τα πιο διαδεδομένα είναι η VISA Electron, και η MasterCard).

Η δωροκάρτα, ή κάρτα-δώρο, πρέπει να διαχωριστεί από τις προπληρωμένες κάρτες. Αυτές εκδίδονται συνήθως από τους εμπόρους με σκοπό να καταστεί δυνατή η αγορά των προϊόντων τους, μέσω της χρήσης μιας προπληρωμένης δωροκάρτας.

Συνοπτικά, τα κύρια είδη των προπληρωμένων καρτών είναι:

  • επαναφορτιζόμενες  μη συνδεδεμένες με ένα τρεχούμενο λογαριασμό (που συχνά δεν απαιτούν μια προμήθεια, μόνο το κόστος της ενεργοποίησης, καθώς και τα κόστη φόρτισης),
  • επαναφορτιζόμενες συνδεδεμένες με ένα τρεχούμενο λογαριασμό (που συχνά απαιτούν, εκτός από την ενεργοποίηση, και κάποια προμήθεια),
  • μίας χρήσης.

Μια άλλη διαφοροποίηση είναι:

  • ονομαστική κάρτα (συνήθως, είναι εκείνες που συνδέονται με έναν τρεχούμενο τραπεζικό ή ταχυδρομικό λογαριασμό),
  • κάρτα στον κομιστή (συνήθως, αυτές που είναι μιας χρήσης και εκείνες, επίσης, που εκδίδονται από το σύστημα της τράπεζας, ή του ταχυδρομείου, ή άλλα παρόμοια χρηματοπιστωτικά κυκλώματα, αλλά οι οποίες είναι ανώνυμες).

Η κάρτα στον κομιστή δεν απαιτεί εγγραφή και, συνεπώς, είναι χρήσιμη σε όποιον έχει προβλήματα αξιοπιστίας ως πληρωτής (στην Ελλάδα οι αναξιόπιστοι πελάτες αναγράφονται στη μαύρη λίστα του Τειρεσία[1]) ή που επιθυμεί να κάνει αγορές (συνήθως e-commerce) με μεγαλύτερο απόρρητο.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία, η μεγαλύτερη χρήση των προπληρωμένων καρτών γίνεται για τις αγορές μέσω του διαδικτύου. Αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης των κινδύνων που προκύπτουν από την πιθανή κλωνοποίηση των πιστωτικών καρτών.

Μία από τις προπληρωμένες κάρτες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην Ιταλία είναι η PostePay.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πως μπαίνεις στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ... και πως βγαίνεις? | Credit Collection». www.creditcollection.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2017.