Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προεφηβεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προεφηβεία (αγγλικά: preadolescence‎‎) είναι η ηλικιακή περίοδος κατά την οποία το άτομο οδηγείται σταδιακά από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Αν και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, συνήθως η προεφηβεία ξεκινάει στα 10 έτη και η λήξη της σηματοδοτείται με την είσοδο του ατόμου στην εφηβεία (15 έτη)

Ενδεικτικά ηλικιακά στάδια:

(αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ανθρώπων και μεταβάλλονται συχνά)

Σχεδιάγραμμα παιδικών ηλικιακών ορίων
  • Βρεφική ηλικία (1 έτους)

Ψυχολογία προεφήβων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άτομα που διανύουν την περίοδο της προεφηβείας έχουν μια διαφορετική εικόνα του κόσμου από τα μικρότερα παιδιά. Συνήθως, βλέπουν τη ζωή από μια πιο ρεαλιστική και ώριμη οπτική γωνία και ενεργούν, πλέον, με βάση τη λογική. Η συγγραφέας Μάβις Κλάιν στο βιβλίο της "Ok parenting" χαρακτηρίζει την προεφηβεία ως: «το πιο λογικό στάδιο ανάπτυξης ... το παιδί είναι πολύ λιγότερο συναισθηματικό πλέον».[1] Επιπλέον, διαθέτει μεγαλύτερη αντίληψη των πράξεών του, και συχνά συλλογίζεται το μέλλον του από μια λιγότερο εξιδανικευμένη και πιο λογικευμένη οπτική γωνία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες εργασίας. Λόγου χάριν: "Θέλω να γίνω μηχανικός όταν μεγαλώσω", σε αντίθεση με το "Θέλω να γίνω μάγος".

Τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας μπορούν να δουν τις ανθρώπινες σχέσεις με διαφορετικό τρόπο (π.χ. μπορούν πιο εύκολα να διακρίνουν μια ανήθικη ανθρώπινη πράξη). Παράλληλα, μπορεί να αρχίσουν να έρχονται σε επαφή με την πραγματική τους "ταυτότητα", και να έχουν αυξημένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Πολλοί προέφηβοι συχνά θα αρχίσουν να αμφισβητούν τις οικογενειακές τους αξίες ζωή και επίσης να αρχίσουν να σχηματίζουν απόψεις πάνω σε θέματα όπως η πολιτική, η θρησκεία, η σεξουαλικότητα και οι ρόλοι των φύλων.

Φιλία στην προεφηβεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προεφηβεία αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές στις φιλίες των ατόμων. Σε αυτή την ηλικία οι φιλικές σχέσεις είναι, συνήθως, μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και είναι ευαίσθητα με τα συναισθήματα των στενών τους φίλων. Αυτό το νέο είδος φιλίας αντικατοπτρίζει την αναδυόμενη ανάγκη των προεφήβων για διαπροσωπική επαφή με συνομιλήκους.[2] Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει οτι στην προεφηβική ηλικία οι φίλοι είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν και να συγκρίνουν τις προσωπικές τους απόψεις και τα βιώματά τους με εμπιστευτικότητα.[3]

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προέφηβοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προέφηβοι εκτείθενται περισσότερο στην "ποπ κουλτούρα" από τα μικρότερα παιδιά και έχουν ενδιαφέροντα με βάση τις τάσεις του Διαδικτύου, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες (όχι μόνο κινούμενα σχέδια), τη μόδα, την τεχνολογία, τη μουσική και τα κοινωνικά μέσα. Οι προέφηβοι προτιμούν γενικά συγκεκριμένες μάρκες επώνυμων ειδών, μια τάση η οποία πηγάζει από την ανάγκη τους να ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο, αν και η επιθυμία τους δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή των εφήβων.

  1. Klein, Mavis (1991). Okay parenting. Αγγλία: Judy Piatkus Publishers Ltd. σελ. 13 και 78. ISBN 074991064X. 
  2. Sullivan, Harry Stack (1968). The interpersonal theory of psychiatry. Αμερική: W. W. Norton & Company. σελ. 264. ISBN 0393001385. 
  3. Shulman, Shmuel (1994). Stages of Friendship Growth in Preadolescence as Related to Attachment History. Αμερική: Sage Publications. σελ. 343.