Επιτροπή Ροκφέλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιτροπή Ροκφέλερ
Ορκωμοσία της Επιτροπής Ροκφέλερ το 1975
Ίδρυση4 Ιανουαρίου 1975, πριν 49 έτη (1975-01-04)
ΙδρυτήςΠρόεδρος Τζέραλντ Φορντ
ΤύποςΠροεδρική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών
ΈδραΚογκρέσο
Μέλη
Αντιπρόεδρος των Η.Π.ΑΝέλσον Ροκφέλερ

υποσημείωση

Η Επιτροπή Ροκφέλερ (επίσημη ονομασία: Προεδρική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες) (αγγλικά: The United States President's Commission on CIA Activities within the United States), συστάθηκε υπό τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ το 1975 για να διερευνήσει τις δραστηριότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Επιτροπή προήδρευσε ο τότε Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Νέλσον Ροκφέλερ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προέδρος της Επιτροπής Νέλσον Ροκφέλερ

Η Επιτροπή δημιουργήθηκε ως μια απάντηση σε μια σειρά άρθρων της εφημερίδας New York Times τον Δεκέμβριο του 1974 ότι η CIA διεξήγαγε παράνομες εγχώριες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων σε πολίτες των ΗΠΑ, κατά την δεκαετία του 1960. Η Επιτροπή εξέδωσε ένα ενιαίο πόρισμα το 1975, αναφέροντας ορισμένες καταχρήσεις της CIA, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος ταχυδρομείου και της επιτήρησης των εγχώριων ομάδων αντιφρονούντων.

Η Επιτροπή είχε επίσης μελετήσει θέματα σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, και συγκεκριμένα το κεφάλι του προέδρου, όπως φαίνεται στο Φιλμ Ζαπρούντερ (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1975) και την πιθανή παρουσία των Χάουαρντ Χαντ και Φρανκ Στάρτζες στο Ντάλας του Τέξας.[1]

Τον Ιούλιο του 1975 οι New York Times ανέφεραν ότι ανώνυμες πηγές από το προσωπικό της Επιτροπής Ροκφέλερ, είχαν δηλώσει ότι ο Σίντνεϊ Γκότλιμπ είχε διατάξει το Πρόγραμμα πειραματισμού LSD της CIA, και προσωπικά ο ίδιος συμμετείχε στο πείραμα που σκότωσε τον ερευνητή Φρανκ Όλσον, ενώ στη συνέχεια κατέστρεψε τα αρχεία του προγράμματος.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Rockefeller Commission Report». Michigan State University Libraries – Electronic Resources. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020. 
  2. Horrock, Nicholas M. (July 18, 1975). «Destruction of LSD Data Laid to C.I.A. Aide in '73». The New York Times: σελ. 1. https://www.nytimes.com/1975/07/18/archives/destruction-of-lsd-data-laid-to-cia-aide-in-73-destruction-of-lsd.html. Ανακτήθηκε στις 18 November 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]