Πριγκίπισσες της Disney

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πριγκίπισσες της Ντίσνεϋ με την σειρά: Η Χιονάτη, η Άριελ, η Τιάνα, η Ραπουνζέλ, η Σταχτοπούτα, η Αυγή, η Γιασμίν και η Μπελ με τους πρίγκιπες τους.

Οι Πριγκίπισσες της Disney (Disney Princesses) είναι ένα franchise πολυμέσων και σειρά παιχνιδιών που ανήκει στην εταιρεία Walt Disney. Δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο της Disney Consumer Products Άντυ Μούνεϋ. Το franchise περιλαμβάνει μια σειρά από πρωταγωνίστριες που έχουν εμφανιστεί σε διάφορα franchise της Ντίσνεϋ.

Το franchise δεν περιλαμβάνει όλες τις πριγκίπισσες από το σύνολο των μέσων που ανήκουν στην Ντίσνεϋ, αλλά αναφέρεται σε επιλεγμένους χαρακτήρες από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών ταινιών κινουμένων σχεδίων από την Walt Disney Pictures, με δώδεκα χαρακτήρες από την Ντίσνεϋ και ένα χαρακτήρα από ταινία της Pixar. Οι πριγκίπισσες είναι: η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Αυγή, η Άριελ, η Μπελ, η Γιασμίν, η Ποκαχόντας, η Μουλάν, η Τιάνα, η Ραπουνζέλ, η Μέριντα, η Βαϊάνα και η Ράια.

Οι πριγκίπισσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίσημος κανόνας των Πριγκιπισσών της Ντίσνεϋ: Γυναίκες πρωταγωνίστριες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βασιλικούς δεσμούς μέσα στα φανταστικά τους σύμπαντα, από δεκατρείς επιλεγμένες ταινίες της Ντίσνεϋ. Στις πριγκίπισσες δόθηκε ένας επίσημος αριθμός στη σειρά franchise με βάση τη χρονολογική σειρά με την οποία κυκλοφόρησαν οι ταινίες τους, ξεκινώντας με τη Χιονάτη ως την πρώτη και πρωτότυπη Πριγκίπισσα της Ντίσνεϋ, με τη Σταχτοπούτα να είναι η δεύτερη, ακολουθούμενη από την Αυγή και ούτω καθεξής.

Η Χιονάτη είναι η πρώτη πριγκίπισσα[1] του συνόλου, πρωταγωνίστρια της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Ντίσνεϋ, από το παραμύθι που έγινε γνωστό μέσω των αδελφών Γκριμ. Η Χιονάτη είναι μια όμορφη κοπέλα, με κοντά μαύρα μαλλιά, κόκκινα χείλη και λευκό δέρμα. Αναγκάζεται να ζήσει σε ένα απομακρυσμένο σπίτι με επτά νάνους για να σωθεί από τη διώκτριά της, την κακιά Βασίλισσα.

Η δεύτερη πριγκίπισσα, η Σταχτοπούτα είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι του Σαρλ Περρώ. Είναι ένα καλοκάγαθο κορίτσι που δουλεύει σαν σκλάβα για τη μητριά της και τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της. Ωστόσο, χάρη στη Νεραϊδονονά της, η Σταχτοπούτα καταφέρνει να γνωρίσει τον Πρίγκιπα, τον ερωτεύεται και σύντομα οι δυο τους παντρεύονται. Εμφανίζεται και στις συνέχειες της ταινίας: Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα (2002) και Σταχτοπούτα ΙΙΙ: Στροφή στον χρόνο (2007), καθώς και στη live action Σταχτοπούτα (2015).

Η Αυγή είναι η τρίτη πριγκίπισσα και η ιστορία της συναντάται στα έργα του Περρώ και των Γκριμ. Όταν ήταν μωρό, μια κακιά νεράιδα τη καταράστηκε να κοιμηθεί για πάντα στα δέκατα έκτα γενέθλιά της. Για να το αποτρέψουν, τρεις καλές νεράιδες την υιοθέτησαν και τη μεγάλωσαν μακριά από το βασίλειο σαν δικό τους παιδί. Ωστόσο η κατάρα εκπληρώθηκε και μόνο το φιλί της αληθινής αγάπης ήταν ικανό να σώσει την Αυγή. Η Ντίσνεϋ κυκλοφόρησε μια διαφορετική Αυγή και αφήγηση του παραμυθιού στη Maleficent (2014) και τη Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους (2019).

Η Άριελ είναι η τέταρτη πριγκίπισσα, από το παραμύθι του Χαν Κρίστιαν Άντερσεν. Έχει κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια και είναι γοργονα-πριγκίπισσα. Θα ερωτευτεί έναν πρίγκιπα, τον Έρικ, που είναι άνθρωπος. Για να τον πλησιάσει θα ανταλλάξει την ουρά και την υπέροχη φωνή της, για δυο πόδια, μια συμφωνία που έκανε με την εξοστρακισμένη μάγισσα, Ούρσουλα. Στο τέλος, η Ούρσουλα θανατώνεται από τον νεαρό πρίγκιπα, που σώζει την Άριελ καρφώνοντας στην καρδιά της. Η Άριελ και ο Έρικ παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι. Η Άριελ επανεμφανίζεται στη σειρά Η Μικρή Γοργόνα (1992-1994) και στις ταινίες: Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στη Θάλασσα (2000), Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ (2008) και στη live action εκδοχή Η Μικρή Γοργόνα (2023).

Η Μπελ είναι η πέμπτη πριγκίπισσα και η ιστορία της είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Τ' όνομά της στα γαλλικά θα πει "πεντάμορφη". Η ταινία "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" έχει βραβευτεί με Όσκαρ. Η Μπελ είναι Γαλλίδα και πολύ όμορφη, με καστανά μαλλιά και πράσινα μάτια. Θυσιάζει την ελευθερία της για να σώσει τον πατέρα της και βρίσκεται σ' ένα παλάτι, με αντικείμενα που μιλούν και έναν πρίγκιπα που μια μάγισσα τον μεταμόρφωσε σε τέρας. Η Μπελ εμφανίζεται και στις ταινίες: Η Πεντάμορφη και το Τέρας 2: Τα μαγεμένα Χριστούγεννα (1997), Η Πεντάμορφη και το Τέρας 3: Ο μαγικός κόσμος της Μπελ (1998) και Belle's Tales of Friendship (1999), αλλά και στη live action μεταφορά Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017).

Η Γιασμίν είναι η έκτη πριγκίπισσα και η μοναδική που δεν κατέχει τον κεντρικό ρόλο. Έχει τις ρίζες της σε χαρακτήρα από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια και θέλει να ζει ελεύθερη, κι ας είναι πριγκίπισσα. Θα το σκάσει από το παλάτι και τότε θα γνωρίσει τον φτωχό Αλαντίν, ο οποίος θέλει να ξεφύγει από τη δική του ζωή. Η Γιασμίν επανεμφανίζεται στις συνέχειες της ταινίας: Η Επιστροφή του Τζαφάρ (1994) και Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών (1996), στη σειρά Αλαντίν (1994-1995), καθώς και στη live action ταινία Αλαντίν (2019).

Η Ποκαχόντας είναι η έβδομη πριγκίπισσα και η μοναδική που απεικονίζει υπαρκτό πρόσωπο. Είναι κόρη ενός αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων. Θα σώσει τον Άγγλο Τζον Σμιθ από τον θάνατο. Στη δεύτερη ταινία, Ποκαχόντας ΙΙ: Ταξίδι σε ένα Νέο Κόσμο (1998), η Ποκαχόντας θα πάει στην Αγγλία, μαζί με τον Τζον Ρολφ, που θα παρουσιαστεί μπροστά στο βασιλιά και θα ανταμώσει ξανά τον Τζον Σμιθ, όμως διαλέγει τον Τζον Ρολφ.

Η Μουλάν είναι η όγδοη πριγκίπισσα, βασισμένη στον μύθο της Χουά Μουλάν. Είναι ένα αγοροκόριτσο από την Κίνα που ντύθηκε άντρας για να πάει στον πόλεμο, στη θέση του ηλικιωμένου πατέρα της. Τελικά θα πάει στον πόλεμο, με την βοήθεια του Μουσού, ενός μικρού δράκου, και το μικρό γρύλο που φέρνει γούρι, θα πάει να πολεμήσει, όμως θα καταλάβουν πως είναι γυναίκα. Η ιστορία της συνεχίζεται στη Μουλάν 2 (2004) και παρουσιάζεται ξανά στη live action Μουλάν (2020).

Η Τιάνα είναι η ένατη πριγκίπισσα και είναι βασισμένη σε παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Είναι η πρώτη μαύρη πριγκίπισσα της Ντίσνεϋ και τ' όνειρό της είναι να ανοίξει εστιατόριο. Η Τιάνα θα φιλήσει έναν πρίγκιπα που μεταμορφώθηκε σε βάτραχο, όμως μεταμορφώθηκε κι αυτή σε βατραχίνα.

Η Ραπουνζέλ είναι η δέκατη πριγκίπισσα και η ιστορία της προέρχεται από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Η κακιά Γκόθελ την έκλεψε από τους γονείς της για να μείνει πάντα νέα. Η Ραπουνζέλ, μαζί με τον Γιουτζίν, θα πάει να δει τα φανάρια. Η κοπέλα έχει μακριά ξανθά μαλλιά που είναι περίπου 20 μέτρα μάκρος, που θα τα κόψει κοντά ο Γιουτζίν για να την σώσει από την Γκόθελ. Το 2012 η Ντίσνεϋ κυκλοφόρησε την εξάλεπτη ταινία Μαλλιά Κουβάρια: Κι εμείς καλύτερα, ενώ ακολούθησε η σειρά Μαλλιά Κουβάρια (2017-2020).

 • Μέριντα - Brave (2012)

Η Μέριντα είναι η ενδέκατη πριγκίπισσα και η μοναδική σε ταινία της Pixar. Ζει στη Σκωτία και της αρέσει η τοξοβολία. Έχει κόκκινα σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια. Θα μεταμορφώσει, κατά λάθος, την μητέρα της σε αρκούδα. Στο τέλος, όμως, νίκησε η αγάπη. Είναι η πρώτη πριγκίπισσα χωρίς άνδρα.

Η Βαϊάνα είναι η δωδέκατη πριγκίπισσα. Είναι η κόρη του αρχηγού του χωριού στο πολυνησιακό νησί Μοτονούι. Απειλείται το νησί της και επιλέγεται από τον ωκεανό για να πάει στη Τε Φίτι και να την ενώσει με την καρδιά της, μαζί με τον ημίθεο Μάουι. Είναι η δεύτερη πριγκίπισσα χωρίς άνδρα.

Η Ράια είναι η δέκατη τρίτη πριγκίπισσα και είναι εμπνευσμένη από τη μυθολογία πολιτισμών της Νότιας Ασίας.[2] Είναι κόρη του αρχηγού της Καρδιάς της Κουμάντρα Μπέντζα. Η Ράια πρέπει να βρει τον θρυλικό τελευταίο δράκο Σίσου για να σώσει τον διχασμένο κόσμο της πατρίδας της από μια αρπακτική πανούκλα. Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Ράια διασχίζει τα διάφορα βασίλεια της Κουμάντρα, έχοντας στο πλευρό της μια ασυνήθιστη ομάδα φίλων. Είναι η τρίτη πριγκίπισσα χωρίς άνδρα.

Δώδεκα από τις πριγκίπισσες κάνουν μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία Ραλφ εναντίον Ίντερνετ (Ralph Breaks the Internet, 2018), συνέχεια του Ραλφ: η Επόμενη Πίστα (Wreck-It Ralph, 2012). Η δέκατη τρίτη, η Ράια, δεν είχε κάνει ακόμη την πρώτη της εμφάνιση.

Πρώην πριγκίπισσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τίνκερ Μπελ είναι πιστή φίλη του Πήτερ Παν και ο χαρακτήρας της είναι προσαρμοσμένος από τον ομώνυμο του παραμυθιού του Τζ. Μ. Μπάρρυ Πήτερ και Γουέντυ. Το όνομα της Τίνκερ Μπελ προήλθε από το γεγονός ότι αρχικά ήταν μια νεράιδα που έφτιαχνε κατσαρόλες και βραστήρες, ακριβώς όπως μια τενεκεδοποιός. Η Τίνκερ Μπελ είναι γνωστή για το ράντισμα της νεραϊδόσκονης τριγύρω και πράγματι, η νεραϊδόσκονη έχει γίνει συνώνυμη με τα μαγικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο του Ουώλτ Ντίσνεϋ.

Η Εσμεράλδα είναι μια νεαρή Γαλλίδα Τσιγγάνα και προέρχεται από το μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό Η Παναγία των Παρισίων. Παρουσιάζεται ευγενική, συμπονετική, ανεξάρτητη και έξυπνη τσιγγάνα, που προτίθεται να βοηθήσει όσους χρειάζονται. Η μεγαλύτερη ευχή της Εσμεράλδα είναι να δει άτομα στο περιθώριο όπως ο Κουασιμόδος και άλλοι Τσιγγάνοι να τους αποδεχτεί η κοινωνία και να τους συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι.

Πιθανές μελλοντικές πριγκίπισσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πριγκίπισσες από σειρές κινουμένων σχεδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σοφία - Σοφία, η πριγκίπισσα (2013-2018)
 • Έλενα - Η Έλενα του Άβαλορ (2016-2020)

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2021, τέσσερις ταινίες με πριγκίπισσες έχουν επιλεγεί για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ταινιών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές»:

 • Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (Snow White and the Seven Dwarves, 1937, προστέθηκε το 1989)[5]
 • Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Beauty and the Beast, 1991, προστέθηκε το 2002)[6]
 • Σταχτοπούτα (Cinderella, 1950, προστέθηκε το 2018)[7]
 • Η Ωραία Κοιμωμένη (Sleeping Beauty, 1959, προστέθηκε το 2019)[8]
 • Η Μικρή Γοργόνα (The Little Mermaid, 1989, προστέθηκε το 2022)[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Beck, Lia (29 Αυγούστου 2022). «The Heartbreaking Story of the Woman Who Played Snow White». Best Life (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. 
 2. «Princess Raya of 'Raya and the Last Dragon' Becoming Official Disney Princess - WDW News Today». wdwnt.com (στα Αγγλικά). 19 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. 
 3. 3,0 3,1 Tyler, Adrienne (21 Μαρτίου 2021). «All Former Disney Princesses Explained (& Why They No Longer Count)». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. 
 4. Brown, Kristen (5 Φεβρουαρίου 2022). «Encanto: Could Mirabel Become the Next Official Disney Princess?». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. 
 5. Molotsky, Irvin; Times, Special To the New York (1989-09-20). «25 Films Chosen for the National Registry» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/1989/09/20/movies/25-films-chosen-for-the-national-registry.html. Ανακτήθηκε στις 2022-09-05. 
 6. «Films Selected for the National Film Registry in 2002 (January 2003) - Library of Congress Information Bulletin». www.loc.gov. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. 
 7. Itzkoff, Dave (2018-12-12). «‘Jurassic Park,’ ‘The Shining’ and ‘Cinderella’ Among Movies Chosen for National Film Registry» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2018/12/12/movies/jurassic-park-the-shining-and-cinderella-among-movies-chosen-for-national-film-registry.html. Ανακτήθηκε στις 2022-09-05. 
 8. Itzkoff, Dave (2019-12-11). «‘She’s Gotta Have It’ and ‘Purple Rain’ Join National Film Registry» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/12/11/movies/shes-gotta-have-it-and-purple-rain-national-film-registry.html. Ανακτήθηκε στις 2022-09-05. 
 9. Bahr, Sarah (December 14, 2022). "'The Little Mermaid' and 'Iron Man' Join National Film Registry". The New York Times. Retrieved December 14, 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]