Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πραιέκτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πραιέκτα
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής6ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρεόβινδος (απεβ. 546)
ΓονείςΒιγιλαντία
ΑδέλφιαΙουστίνος Β´
Μάρκελλος (αδελφός Ιουστίνου Β΄)

Η Πραιέκτα ή Πραιϊέκτα, λατιν.: Praeiecta, ήταν ανιψιά του Ιουστινιανού Α΄ (β. 527-565).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Δουλκιδίου/Δουλκισσίμου και της Βιγιλαντίας, αδελφής του Ιουστινιανού Α΄. Αδέλφια της ήταν ο Ιουστίνος Β΄ (β. 565-578) και ο Μάρκελλος πατρίκιος.

Αρχικά παντρεύτηκε τον πατρίκιο Αρεόβινδο, συγκλητικό ευγενούς καταγωγής. To 544 απεβίωσε ο Σολομών, ο στρατηγός που είχε υποτάξει στη Βόρειο Αφρική τους Βανδάλους και τους Μαυριτανούς και ήταν γενικός κυβερνήτης εκεί. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Σέργιος, που αποδείχθηκε ανίκανος και η κατάσταση στην Αφρική ξέφυγε από τον έλεγχο. Τότε εστάλη εκεί ο Αρεόβινδος, αν και χωρίς πρότερη στρατιωτική εμπειρία, με μικρή δύναμη.

Αυτός τέθηκε συνδιοικητής με τον Σέργιο, αλλά οι δύο στρατηγοί δεν συμφωνούσαν, κάτι που προοιώνιζε το αποτέλεσμα: υπέστησαν σοβαρή ήττα στη Θακία, αν και σκοτώθηκε ο αρχηγός των ανταρτών Στότζας. Ακολούθως ο Σέργιος απολύθηκε και ο Αρεόβινδος εγκαταστάθηκε στη θέση του. Το 546 έγινε στρατιωτική ανταρσία υπό τον Γκουνθάρικ δούκα της Νουμιδίας. Η Παιέκτα και η αδελφή τού Αρεόβινδου εστάλησαν για ασφάλεια σε μία οχυρή μονή στην Καρχηδόνα· όταν ο Γκουνθάρικ κατέλαβε την πόλη, έθεσε την Πραιέκτα σε κατ' οίκο περιορισμό. Της συμπεριφέρθηκε καλά, διότι σκόπευε να την παντρευτεί.

Τον Γκουνθάρικ δολοφόνησε ο Αρταβάνης ο Αρμένιος, που αποκατέστησε τη Ρωμαϊκή αρχή και η Πραιέκτα, που τον αντάμειψε με ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, τον αρραβωνιάστηκε. Αυτή μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ο Αρταβάνης την ακολούθησε. Η Θεοδώρα όμως ανακάλυψε ότι ήταν ήδη νυμφευμένος και απαγόρευσε τη σχέση. Τότε ο Αρταβάνης δυσαρεστήθηκε και συμμετείχε στη συνωμοσία του 548 εναντίον του Ιουστινιανού Α΄, η οποία όμως απέτυχε. Αντί γι' αυτόν η Πραιέκτα παντρεύτηκε τον Ιωάννη, εγγονό του Υπατίου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον πατρίκιο Αρεόβινδο, που σκοτώθηκε το 546.

Περί το 547 η Πραιέκτα έκανε δεύτερο γάμο με τον Ιωάννη, γιο του Πομπηίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bury, John Bagnell (1923) [1889]. History of the Later Roman Empire: From Arcadius to Irene (395 A.D. to 800 A.D.). II. New York, New York and London, United Kingdom: Macmillan & Company Limited.
  • Martindale, John Robert; Jones, Arnold Hugh Martin; Morris, J., eds. (1992). The Prosopography of the Later Roman Empire. III: A.D. 527–641. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-20160-5.