Πρίμπισλαβ του Μεκλεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρίμπισλαβ του Μεκλεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pribislaw (Γερμανικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος30  Δεκεμβρίου 1178
Λύνεμπουργκ
Τόπος ταφήςΕκκλησία Αγίου Μιχαήλ (53°15′ s. š., 10°24′4″ v. d.) και Bad Doberan Minster (54°6′28″ s. š., 11°54′35″ v. d.)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒόιτσλαβα
ΤέκναΕρρίκος Μπόρβιν Α΄ του Μεκλεμβούργου
ΓονείςΝίκλοτ
ΑδέλφιαΒέρτισλαβ του Μεκλεμβούργου
Πρίσλαβ
ΟικογένειαΟίκος του Μεκλεμβούργου
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρίμπισλαβ (γερμ.: Pribislaw, ... - 30 Δεκεμβρίου 1178) από τον Οίκο του Μεκλεμβούργου ήταν πρίγκιπας των Οβοτριτών (Δυτικών Σλαύων) και πρώτος πρίγκιπας του Μεκλεμβούργου (1167-1178).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένας από τους τρεις γιους του Νίκλοτ ηγεμόνα των Οβοτριτών. Το 1160 ο Βάλντεμαρ Α΄ της Δανίας και ο Ερρίκος ο Λέων δούκας της Σαξονίας & Βαυαρίας ενώθηκαν σε εκστρατεία εναντίον του Νίκλοτ και τον σκότωσαν. Οι περιοχές του μοιράστηκαν μεταξύ των Σαξόνων ευγενών, εκτός του φρουρίου Βέρλε επί του Βάρνοβ, κοντά στο Ροστόκ, από όπου ο Πρίμπισλαβ και ο αδελφός του Βέρτισλαβ συνέχιζαν να πολεμούν εναντίον του Ερρίκου[1].

Οι γιοί του Νίκλοτ μηχανεύτηκαν μία ευρεία εξέγερση εναντίον της Σαξονικής εξουσίας το 1163. Ενώ ο Βέρτισλαβ και πολλοί Σλάβοι ευγενείς ήταν φυλακισμένοι από τον Ερρίκο κατά την πολιορκία του Βέρλε, ο Πρίμπισλαβ κατέστρεφε πρώην κάστρα των Οβοτριτών, όπως το Μεκλεμβούργο, στο οποίο όλοι οι άρρενες Φλαμανδοί υπερασπιστές του σφαγιάστηκαν[2]· ο Πρίμπισλαβ κατέλαβε το Μάλχοβ και το Κέτσιν. Τελικά ο Ερρίκος μετά από πολλή αιματοχυσία κατέστειλε την εξέγερση και απαγχόνησε τον Βρέτσιλαβ δημόσια στο Μάλχοβ. Με την υποστήριξη του Δανικού Ναυτικού ο στρατός της Σαξονίας νίκησε τους Σλάβους στην αιματηρή μάχη του Βέρχεν το 1164. Ο Πρίμπισλαν διέφυγε στην Πομερανία, αλλά αργότερα επέδραμε στις κομητείες του Σβερίν και του Ράτσεμπουρκ.

Ο Κιστερκιανός ιεραπόστολος Μπέρνο Άμελουνκσμπορν έπεισε τον Πρίμπισλαβ να λάβει το μέρος των Χριστιανών και να εναντιωθεί στους παγανιστές Σλάβους. Ο Ερρίκος, όταν συγκρούστηκε με τους Σάξονες ευγενείς, έκανε τον Πρίμπισλαβ σύμμαχό του και τον απεκατέστησε στην εξουσία το 1167 ως πρίγκιπα του Μεκλεμβούργου, Κεσίν & Ροστόκ· η κομητεία του Σβερίν έμεινε σε Φραγκο-Σαξονικό έλεγχο. Έτσι ο Πρίμπισλαβ έγινε ιδρυτής της Σλαβικής δυναστείας του Μεκεμβούργου, που κράτησε την εξουσία ως το 1918. Αντίθετα οι δυτικότερες γαίες των Πολάμπιαν Σλάβων (του Έλβα = Λάμπε στα σλαβικά) και Βάγκριαν (ανατολικού Χόλσταϊν) Σλάβων κατελήφθησαν από Σάξονες κυριάρχους.

Το έτος μεταστροφής του Πρίμπισλαβ στον Χριστιανισμό είναι συζητήσιμο: πριν το 1160 που απεβίωσε ο πατέρας του[3] ή το 1167 που ανέλαβε εξουσία[4]. Ως σύμμαχος του Ερρίκου δούκα της Σαξονίας πολέμησε εναντίον του παγανιστή Ράνι του Ρύγκεν. Ίδρυσε τη μονή του Ντόμπεραν το 1171 και χάρισε γαίες στην επισκοπή του Σβερίν. Το επόμενο έτος έκανε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ με τον Ερρίκο. Πάντρεψε τον γιο του με τη Ματίλντα, νόθη κόρη του Ερρίκου. Σε κονταρομαχία (τουρνουά) στην Αυλή του Ερρίκου στο Λύνεμπουργκ πληγώθηκε και απεβίωσε. Το σώμα του τάφηκε αρχικά στο ναό του Αγ. Μιχαήλ στο Λύνεμπουργκ, αλλά το 1219 ο γιος του το μετέφερε στο Ντόμπεραν Μίνστερ, που μόλις είχε ολοκληρωθεί.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Βόιτσλαβα, κόρη του Βάρτισλαβ Α΄ δούκα της Πομερανίας και είχε τέκνο:

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tschan, (HCS LXXXVIII), p. 232
  2. Tschan, (HCS XCVIII), p. 255
  3. Christiansen, p. 61
  4. Herrmann, p. 356

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Christiansen, Erik (1997). The Northern Crusades. London: Penguin Books. p. 287. ISBN 0-14-026653-4.
  • Herrmann, Joachim (1970). Die Slawen in Deutschland. Berlin: Akademie-Verlag GmbH. p. 530.
  • Tschan, Francis Joseph (1935). The Chronicle of the Slavs by Helmold, Priest of Bosau. New York: Columbia University Press. p. 321.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pribislav of Mecklenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).