Πρίγκιπας της Οράγγης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρίγκιπας της Οράγγης
Αρχικός κάτοχοςΓουλιέλμος Α΄
Δημιουργία1182

Ο Πρίγκιπας της Οράγγης (ολλανδικά: Prins van Oranje) είναι τίτλος που αρχικά συνδέθηκε με το κυρίαρχο Πριγκιπάτο της Οράγγης, στη νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης[1] του 1713, ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α΄ της Πρωσίας παραχώρησε το Πριγκιπάτο της Οράγγης στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας (διατηρώντας ταυτόχρονα τον τίτλο ως μέρος του δυναστικού τίτλου του). Μετά το θάνατο του Γουλιέλμου Γ΄ της Αγγλίας χωρίς ν' αφήσει απογόνους, προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Ιωάννη Γουλιέλμου Φρίζο και του Φρειδερίκου Α΄ της Πρωσίας, η οποία εγκαταστάθηκε στη Συνθήκη της Κατανομής (1732),[2] συνεπώς, ο γιος του Φρίζο, Γουλιέλμος Δ΄ μοιράστηκε τον τίτλο του «Πρίγκιπα της Οράγγης» (ο οποίος είχε συσσωρεύσει κύρος στην Ολλανδία και σε όλο τον προτεσταντικό κόσμο) με τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο Α΄ της Πρωσίας. Ο τίτλος αποδίδεται παραδοσιακά στον κληρονόμο του Ολλανδού μονάρχη. Ο τίτλος αποδίδεται μέσω της απόλυτης πρωτοτοκίας από το 1983, που σημαίνει ότι ο κάτοχός του μπορεί να είναι είτε πρίγκιπας είτε πριγίπισσα της Οράγγης.

Η ολλανδική βασιλική δυναστεία, ο Οίκος της Οράγγης-Νασσάου, δεν είναι η μόνη οικογένεια που αξιώνει τον δυναστικό τίτλο. Οι αντίπαλες αξιώσεις για τον τίτλο έγιναν από γερμανούς αυτοκράτορες και βασιλιάδες του Οίκου των Χοεντσόλερν και από τον επικεφαλής της γαλλικής ευγενικής οικογένειας Μαϊγύ. Οι σημερινοί κάτοχοι του τίτλου είναι η Πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας (Οράγγης-Νασσάου), ο Γεώργιος Φρειδερίκος, Πρίγκιπας της Πρωσίας (Χοεντσόλερν) και ο Γκυ, Μαρκήσιοτ του Μαϊγύ-Νελ (Μαϊγύ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harkness, D (April 1924). «The Opposition to the 8th and 9th Articles of the Commercial Treaty of Utrecht». The Scottish Historical Review 21 (83): 219–226. https://www.jstor.org/stable/25519665?seq=1#page_scan_tab_contents. Ανακτήθηκε στις 2 December 2016. 
  2. «Treaty between Prussia and Orange-Nassau, Berlin, 1732». Heraldica.org (στα French). Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbert H. Rowen, The princes of Orange: the stadholders in the Dutch Republic. Cambridge and New York: Cambridge University Press, 1988.
  • John Lothrop Motley, "History of the United Netherlands from the Death of William the Silent to the Synod of Dort". London: John Murray, 1860.
  • John Lothrop Motley, "The Life and Death of John of Barenvelt". New York & London: Harper and Brothers Publishing, 1900.
  • Petrus Johannes Blok, "History of the people of the Netherlands". New York: G. P. Putnam's sons, 1898.
  • Reina van Ditzhuyzen, Het Huis van Oranje: prinsen, stadhouders, koningen en koninginnen. Haarlem : De Haan, [1979].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]