Πρίγκιπας Κάρολος Γουσταύος, Δούκας της Σμόλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρίγκιπας Κάρολος Γουσταύος, Δούκας της Σμόλαντ
Δούκας της Σμόλαντ
Γέννηση25 Αυγούστου 1782 (1782-08-25)
Παλάτι Ντόρτινινχολμ, Στοκχόλμη, Σουηδία
Θάνατος23 Μαρτίου 1783 (0 ετών)
Παλάτι Ντόρτινινχολμ, Στοκχόλμη,Σουηδία
Τόπος ταφήςΕκκλησία Ρινταχόλμεν
ΟίκοςΟίκος του Σ.Χ.Γκότορπ
ΠατέραςΓουσταύος Γ' της Σουηδίας
ΜητέραΣοφία Μαγδαληνή της Δανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )


Ο Πρίγκιπας Κάρολος Γουσταύος, Δούκας της Σμόλαντ (Σουηδικά: Prins Karl Gustav, hertig av Småland) (25 Αυγούστου 1782 - 23 Μαρτίου 1783) ήταν πρίγκιπας της Σουηδίας.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Παλάτι Ντόρτινινχολμ, ο Γουσταύος ήταν ο δεύτερος γιος στο γάμο του βασιλιά Γουσταύου Γ’ (1746–1792) και της βασίλισσας Σοφία Μαγδαληνή(1746–1813) της Σουηδίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Γουσταύο Αδόλφο, ο οποίος ήταν ο διάδοχος του Θρόνου της Σουηδίας. Το μωρό περιγράφτηκε ως δυνατό, υγιές και μεγάλο, και γεννήθηκε λίγο μετά το θάνατο της μητέρας του Βασιλιά Γουσταύου Γ’. Ο πατέρας τον αγαπούσε πολύ και του είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 1783, ο νεαρός πρίγκιπας αρρώστησε ξαφνικά, πιθανώς επειδή του δόθηκε ακατάλληλη τροφή και πέθανε 6 μηνών και 23 ημερών. Θάφτηκε στην Εκκλησία Ρίνταρχολμ στη Στοκχόλμη.

Ο πατέρας του πήρε τον θάνατο του πολύ βαριά και λέγεται ότι δεν είχε νιώσει ποτέ τόση θλίψη στην ζωή του, που δεν άντεχε να παρευρεθεί στην κηδεία του μικρού του γιου. Μετά το θάνατο του Κάρολου Γουσταύου, ο Γουσταύος Γ’ ξεκίνησε νέες φάσεις στη ζωή του, ταξιδεύοντας μακριά από τη Σουηδία, αυξάνοντας σταδιακά την ισχύ του ως βασιλιάς και ξεκινώντας τον πόλεμο. Αρκετοί συγγραφείς έχουν αποδώσει την αλλαγή στην προσωπικότητα και τη δραστηριότητά του τουλάχιστον εν μέρει στην έντονη αντίδραση του στο θάνατο του δεύτερου γιου του. [1] [2]

Οικόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oswald Kuylenstierna in Gustav III; Hans Liv, Person och Gärning, Stockholm 1921 p 138
  2. Leif Landén in Gustaf III en biografi (ISBN 91-46-21000-8) p. 61