Πράβετς (υπολογιστές)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Πράβετς (Правец) ήταν Βουλγαρικοί υπολογιστές που παρήχθησαν από το 1979 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.[1] Παράγονταν στην πόλη Πράβετς, με μερικά συστατικά και λογισμικό να παράγεται στη Στάρα Ζαγόρα, Φιλιππούπολη, και άλλες βουλγαρικές πόλεις.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που παράχθηκε στη Βουλγαρία, ο IMKO-1, ήταν ένα πρωτότυπο των υπολογιστών Πράβετς οι οποίοι αναπτύχθηκαν από τον Ιβάν Βασίλιεφ Μαρανγκόζοφ,[2] ο οποίος κατηγορήθηκε ότι αντέγραψε τα χαρακτηριστικά του Apple II. Στην πραγματικότητα, ο IMKO-1 ήταν ένας σχεδόν ολόιδιος κλώνος του αμερικανικού Apple 2 με λίγες εξαιρέσεις - τα κεφαλαία γράμματα, το πληκτρολόγιο και το πίνακα χαρακτήρων (τα μικρά λατινικά γράμματα αντικαταστάθηκαν από κυριλλικά κεφαλαία γράμματα) και την παροχή ενέργειας (τα πρώτα μοντέλα χρησιμοποιούσαν βαθιά γραμμικές μονάδες τροφοδότησης). Μερικά πρώτα μοντέλα παρήχθησαν στο Ινστιτούτο Τεχνικών Κυβερνετικής και Ρομποτικής, τμήμα της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή των υπολογιστών στο Πράβετς.[3]

Η γραμμή των βουλγαρικών προσωπικών υπολογιστών την περίοδο που κυκλοφόρησαν ήταν απαγορευτικά ακριβή για τους καταναλωτές και επίσης πωλήθηκαν μόνο σε διάφορους κυβερνητικούς θεσμούς, την εκπαίδευση, το στρατό και τη διοίκηση.

Οι υπολογιστές Πράβετς είχαν μεγάλη σημασία στην οικονομία της Κομεκόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bulgarian PC Brand Pravetz to Start Selling Laptops in January - Novinite.com - Sofia News Agency». www.novinite.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. (in Bulgarian) Иван Василев Марангозов, pomagaloto.com, Материал № 54889, добавен на 9 декември 2007
  3. (in Bulgarian) The history... Facts concerning Bulgarian microcomputers