Πουμιάθων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πουμιάθων
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΜιλκιάθων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς του αρχαίου Κιτίου (362 π.Χ.–312 π.Χ.)

Ο Πουµιάθων ή Πυγμαλίων του Κιτίου, ήταν ο τελευταίος Φοίνικας βασιλιάς (362 - 312 π.Χ.) της δυναστείας του Κιτίου στην αρχαία Κύπρο.

Ήταν βασιλιάς του Κιτίου, Ιδαλίου και Ταμασσού, διάδοχος του πατέρα του Μιλκιάθωνα. Κατά την βασιλεία του αγόρασε το βασίλειο της Ταμασσού από τον τελευταίο βασιλιά της, τον Πασίκυπρο, για 50 τάλαντα[1], η απόκτηση της Ταμασσού ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Πουµιάθωνα, αφού ήταν πλούσια σε κοιτάσματα χαλκού.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Μέγας Αλέξανδρος εκστράτευσε του στη Μικρά Ασία και ο Πουμιάθων, για να κερδίσει την εύνοιά του, του δώρισε ένα πανέμορφο σπαθί. Το σπαθί αυτό βρέθηκε κατά τις ανασκαφές της Βεργίνας στον τάφο του γιου του Αλεξάνδρου. Όταν ο Αλέξανδρος πολιόρκησε την Τύρο, ο Πουμιάθων μαζί με τους υπόλοιπους Κύπριους βασιλείς του έστειλε στρατό. Ο ίδιος, λόγω της φοινικής καταγωγής του, δεν συμμετείχε στην πολιορκία. Αυτό δυσαρέστησε τον Αλέξανδρο ο οποίος αφαίρεσε από το βασίλειο του τη Ταμασσό και τη δώρισε στο βασίλειο της Σαλαμίνας.

Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, το Κίτιο αναγκαστικά ενεπλάκη στον πόλεμο των διαδόχων και ο Πουμιάθων θανατώθηκε από τον Πτολεμαίο, ο οποίος κατάργησε τη βασιλεία και προσάρτησε την Κύπρο στο βασίλειό του.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [...]Πρότερον δὲ τοῦτο Πασίκυπρος (ὁ) βασιλεύων ἀπέδοτο δι´ ἀσωτίαν πεντήκοντα ταλάντων Πυγμαλίωνι τῷ Κιτιεῖ, ἅμα τὸ χωρίον καὶ τὴν αὑτοῦ βασιλείαν· καὶ λαβὼν τὰ χρήματα κατεγήρασεν ἐν Ἀμαθοῦντι.» [...] (Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Δειπνοσοφισταί ΙV, 167c-d)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]