Πουλημένη στην Αμαρτία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πουλημένη στην Αμαρτία / Ο Κόκκινος Δαίμων του Λος Άντζελες
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Σιόντμακ[1][2]
ΣενάριοΝτάνιελ Φουκς, Γουίλιαμ Μπάουερς και Daniel Fuchs
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ[2][3], Ιβόν ντε Κάρλο[2][3], Νταν Ντιουρέα[2][3], Στίβεν Μακ Νάλι[3], Άλαν Νάπιερ[3], Ρίτσαρντ Λονγκ[3], Griff Barnett[3], John Doucette[3], Πέρσι Έλτον[3] και Esy Morales
ΜουσικήΜίκλος Ρόζα
ΦωτογραφίαΦραντς Πλάνερ
ΜοντάζTed J. Kent
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολή1950
Διάρκεια88 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Πουλημένη στην Αμαρτία (Πρωτότυπος τίτλος Criss Cross), γνωστό κι ως Ο Κόκκινος Δαίμων του Λος Άντζελες είναι Φιλμ νουάρ, παραγωγής 1949 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σιόντμακ με πρωταγωνιστές τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Ιβόν Ντε Κάρλο και Νταν Ντιουρέα. Η ταινία είμαι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Τρέισι, που γράφτηκε το 1934 και διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Ντάνιελ Φουκς[4].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρομαντικός Στιβ Τόμπσον (Μπαρτ Λάνκαστερ), επιστρέφει στο Λος Άντζελες προκειμένου να βρει την πρώην του σύζυγο Άννα (Ιβόν Ντε Κάρλο) με την οποία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος. Η Άννα όμως ανήκει πλέον στον υπόκοσμο της πόλης των αγγέλων, εφόσον είναι μνηστή του αρχιμαφιόζου Σλιμ Ντάντι (Νταν Ντιουρέα). Ο Στιβ πιστεύει ότι μπορεί να την σώσει και αγνοεί τις συμβουλές του φίλου του, αστυνομικού Πιτ Ραμίρεζ (Στίβεν ΜακΝάλι) και της μητέρας του (Έντνα Χόλαντ), που προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει μακριά της. Η Άννα δίνει ελπίδες στον Στιβ, αλλά αφού παντρεύεται τον Σλιμ Ντάντι, είναι πλέον προφανές ότι παίζει διπλό παιχνίδι. Η Άννα επιμένει ότι τον παντρεύτηκε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή και ότι εκείνος την κρατάει φυλακισμένη. Ο Στιβ προσπαθεί να τη σώσει και οι δυο τους να το σκάσουν μαζί, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε σχεδιάσει.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Τρέισι που κυκλοφόρησε το 1934 και σηματοδότησε τη δεύτερη συνεργασία του Μπαρτ Λάνκαστερ με τον Ρόμπερτ Σιόντμακ, (η πρώτη ήταν το 1946 για την ταινία Οι Δολοφόνοι (The Killers). Ο παραγωγός της ταινίας Μαρκ Χέλιντζερ απεβίωσε πριν αρχίσουν τα γυρίσματα και ο Μπαρτ Λάνκαστερ είχε την εντύπωση ότι οι Φουκς και Σιόντμακ, μετατόπισαν τον πυρήνα του αρχικού σεναρίου από την ένοπλη ληστεία στο ερωτικό τρίγωνο. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Λος Άντζελες και σηματοδότησε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Τόνι Κέρτις που έχει ένα σύντομο πέρασμα σε κάποια σκηνή της ταινίας.

Επανεκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε ξανά το 1995 από το σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ με τον τίτλο Απόκρυφα Πάθη και με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Γκάλαχερ και Άλισον Έλιοτ[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0041268/. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=1466.html. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 www.imdb.com/title/tt0041268/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2016.
  4. «The 100 Best Film Noirs of All Time». Paste. 9 Αυγούστου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]