Πουθενά χωρίς την κόρη μου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πουθενά χωρίς την κόρη μου
ΣκηνοθεσίαΕουχένιο Ντερμπέζ[1][2]
ΠαραγωγήMonica C. Lozano
ΣενάριοΕουχένιο Ντερμπέζ και Guillermo Ríos
ΠρωταγωνιστέςΕουχένιο Ντερμπέζ, Αλεσσάντρα Ροσάλντο, Χιούγκο Στίγκλιτζ, Αρσέλια Ραμίρες, Αγκουστίν Μπερνάλ, Rosa Gloria Chagoyán, Κάρλα Σόουζα, Arap Bethke, Jessica Lindsey[3], Roger Cudney[3], Loreto Peralta[3], Francisco Avendaño[3], Alejandra Bogue[3], Franklin Ruehl[3], Julian Sedgwick[3], Jesús Ochoa[3], Rodrigo Massa[3], Gilda Gentile[3], Danny Lopez, καλλιτεχνικός διευθυντής, dialogue writer και ηχολήπτης
ΜουσικήCarlo Siliotto
ΜοντάζCarlos Bolado
ΔιανομήPantelion Films
Πρώτη προβολή2013
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΜεξικό
ΓλώσσαΙσπανικά και Αγγλικά

Πουθενά χωρίς την κόρη μου (πρωτότυπος ισπανικός τίτλος: No se aceptan devoluciones) ονομάζεται η μεξικανική δραματική κωμωδία του 2013 που σκηνοθετήθηκε από τον Εουχένιο Ντερμπέζ με πρωταγωνιστή τον ίδιο.[4][5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαλεντίν Μπράβο ήταν πάντα ένα μάλλον φοβιτσιάρικο παιδί, που φοβόταν τα πάντα, από τα ύψη μέχρι τις αράχνες. Ο πατέρας του, Τζόννυ Μπράβο, προσπαθούσε να τον κάνει ατρόμητο, βάζοντας μια ταραντούλα να περπατάει πάνω στον Βαλεντίν και πετώντας τον από ένα ψηλό βράχο στη θάλασσα, γνωστό ως Λα Κεμπράδα. Όταν ο πατέρας του τον κλείδωσε σε μια κρύπτη σε ένα νεκροταφείο, ο Βαλεντίν άρχισε να εκνευρίζεται με τον πατέρα του και έφυγε αφού δήλωσε ότι δεν τον αγαπάει πλέον.

Ο Βαλεντίν, μεγαλώνοντας, έγινε ένας τοπικός πλέιμποϊ του Ακαπούλκο και κοιμάται με κάθε τουρίστρια που πέφτει πάνω του. Μια μέρα μια πρώην κοπέλα του ονόματι Τζούλι εμφανίζεται στο κατώφλι του με ένα κοριτσάκι, ισχυριζόμενη ότι είναι κόρη του. Η Τζούλι αφήνει το μωρό με τον Βαλεντίν για να πληρώσει το ταξί, αλλά δεν επιστρέφει. Αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Τζούλι, όπου του λέει ότι δεν είναι διατεθειμένη να μεγαλώσει ένα παιδί, ο Βαλεντίν σπεύδει στο αεροδρόμιο για να προσπαθήσει να επιστρέψει το μωρό στην Τζούλι, αλλά δεν κατάφερε να το προφτάσει πριν προχωρήσει στην πτήση του στο Λος Άντζελες.

Ο Βαλεντίν φεύγει από το Ακαπούλκο με το μωρό, τη Μάγκι, προς την Τιχουάνα. Αφού γυρίσει πίσω στα σύνορα των ΗΠΑ, μπαίνει λαθραία σε ένα μεταφορικό φορτηγό μαζί με πολλούς άλλους Μεξικανούς. Πηγαίνοντας με μόνο μια φωτογραφία της Τζούλι στην οποία είναι σ' ένα ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες, ο Βαλεντίν επισκέπτεται το ξενοδοχείο για να την εντοπίσει. Ωστόσο, όταν η Μάγκι περιπλανιέται σε μια κοντινή πισίνα, ο Βαλεντίν καταλήγει να πηδήξει δέκα μέτρα ύψος, διασώζοντας την κόρη του. Ένας σκηνοθέτης παρακολουθεί το σκηνικό και προσλαμβάνει τον Βαλεντίν ως κασκαντέρ -μια δουλειά που δέχεται ο Βαλεντίν αφού πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για μπορέσει να μεγαλώσει τη Μάγκι.

Ως μια απίθανη πατρική φιγούρα, ο Βαλεντίν μεγαλώνει την Μάγκι για έξι χρόνια, δίνοντάς της ένα ευτυχισμένο, διασκεδαστικό και ξέγνοιαστο σπίτι. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος καθιερώνεται ως ένας από τους κορυφαίους κασκαντέρ του Χόλιγουντ, με τη Μάγκι να ενεργεί ως μεταφράστριά του, καθώς ο Βαλεντίν δεν γνωρίζει ακόμα αγγλικά. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γιατρό, ο γιατρός λέει στον Βαλεντίν -ενώ η Μάγκι λείπει- ότι οι θεραπείες δεν λειτουργούν.

Για να κρύψει από τη Μάγκι το γεγονός ότι η μητέρα της την εγκατέλειψε, ο Βαλεντίν γράφει εβδομαδιαίες επιστολές προς την Μάγκι από αυτήν, περιγράφοντας διάφορες περιπέτειες και επιτεύγματα σε όλο τον κόσμο για να εξηγήσει την απουσία της. Αλλά η Μάγκι θέλει να συναντήσει τη μητέρα της, οπότε ο Βαλεντίν πηγαίνει στον σκηνοθέτη του και ψάχνει για μια ηθοποιό για να παίξει την Τζούλι. Πριν ολοκληρωθεί το κάστινγκ, ο Βαλεντίν λαμβάνει μια κλήση από τη Τζούλι, που λέει ότι είναι στο Λος Άντζελες και θέλει να συναντηθούν.

Η Τζούλι, που είναι σε σχέση με μια γυναίκα, προσπαθεί να γίνει ξανά μέρος της ζωής της Μάγκι, μαζί με την σύντροφό της, την Ρενέ, που ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει απλά να βλέπει τη Μάγκι κατά τις επισκέψεις και τις αργίες. Διεκδικεί την επιμέλεια και αναφέρει την επικίνδυνη δουλειά του Βαλεντίν και την έλλειψη γνώσεων της αγγλικής γλώσσας για να αποδείξει ότι είναι ακατάλληλος για να μεγαλώσει τη Μάγκι. Η ειλικρίνεια του Βαλεντίν και η ιστορία του τολμηρού άλματος δέκα μέτρων πείθουν τον δικαστή ότι το συμφέρον της Μάγκι είναι να μείνει με τον Βαλεντίν, καθώς είναι ο μόνος γονέας που έχει πραγματικά γνωρίσει. Η Τζούλι ζητά ένα τεστ DNA που αποδεικνύει ότι ο Βαλεντίν δεν είναι ο βιολογικός πατέρας της Μάγκι. Ο Βαλεντίν χάνει τη νόμιμη επιμέλεια της Μάγκι, αλλά δραπετεύουν μακριά και αποφασίζει να επιστρέψει στο Ακαλπούκο όπου επανενώνεται με τους φίλους του, αν και ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του πέθανε πριν από λίγα χρόνια.

Η Τζούλι και η Ρενέ απειλούν τον σκηνοθέτη του Βαλεντίν για να αποκαλύψει τη θέση του Βαλεντίν, αν κι εκείνος επαναλαμβάνει ότι δεν ξέρει πού βρίσκονται πατέρας και κόρη. Τελικά δηλώνει ότι ο Βαλεντίν ξυπνάει κάθε μέρα χωρίς να ξέρει αν θα ήταν η τελευταία μέρα που θα έβλεπε την κόρη του, αλλά οι λεπτομέρειες δεν αποκαλύπτονται στην οθόνη. Η Τζούλι βρίσκει τον Βαλεντίν και την Μάγκι στην παραλία και έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να πάρει την επιμέλεια. Αντ' αυτού, οι τρεις τους περνάνε το χρόνο μαζί ως οικογένεια στο Ακαπούλκο, ο Βαλεντίν αφηγείται πώς οι γιατροί μπορούν μερικές φορές να ανακαλύψουν ένα καρδιακό ελάττωμα για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και που θα μπορούσε να σκοτώσει τον ασθενή ανά πάσα στιγμή. Καθώς ο Βαλεντίν και η Τζούλι κάθονται στην παραλία με την Μάγκι να κοιμάται στην αγκαλιά του Βαλεντίν, η Μάγκι πεθαίνει ειρηνικά, γεγονός που αποκαλύπτει ότι αυτή, και όχι ο Βαλεντίν, ήταν αυτή με το καρδιακό ελάττωμα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Βαλεντίν περπατάει στην παραλία, με έναν σκύλο αλλά χωρίς την Τζούλι, λέγοντας ότι τώρα καταλαβαίνει τα κίνητρα του πατέρα του θέλοντας να τον προετοιμάσει για το μέλλον και να του δώσει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Η ταινία ολοκληρώνεται με ένα όραμα της Μάγκι που παίζει στον ουρανό με τον παππού της.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εουχένιο Ντερμπέζ ως Βαλεντίν Μπράβο
  • Τζέσικα Λίντσεϋ ως Τζούλι
  • Λορέτο Περάλτα ως Μάγκι
  • Ντάνιελ Ρέιμοντ ως Φρανκ Ράιαν
  • Αλεσσάντρα Ροσάλντο ως Ρενέ
  • Χιούγκο Στίγκλιτζ ως Τζόνι Μπράβο
  • Σάμμυ Περέζ ως Σάμμυ
  • Αρσέλια Ραμίρεζ ως Τζούντεϊσι
  • Αγκουστίν Μπερνάλ ως Λουπ
  • Rosa Gloria Chagoyán ως Λόλα
  • Κάρλα Σούζα ως Τζάκι
  • Μαργκαρίτα Ουίν ως Σοφία
  • Arap Bethke ως Δικηγόρος του Βαλεντίν
  • Ντάννυ Λόπεζ ως Τζόνι Ντεπ/ Ατζέκος
  • Ροντρίγκο Μάσσα ως εκπρόσωπος του FBI

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Πουθενά χωρίς την κόρη μου κέρδισε $ 7.846.426 από 347 θέατρα στο Labor Day στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την την πέμπτη ταινία υψηλότερου κέρδους του Labor Day τo 2013.[6] Η ταινία "έσπασε τα αρχεία box office" και έγινε η "ταινία με τις υψηλότερες αποδόσεις της ισπανικής γλώσσας που εκδόθηκε στη Βόρεια Αμερική", και από το δεύτερο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των θεάτρων που δείχνουν την ταινία διπλασιάστηκε. Από τον Οκτώβριο του 2014, η ταινία κέρδισε 44.467.206 δολάρια στη Βόρεια Αμερική, καθιστώντας την ταινία ισπανικής γλώσσας με την υψηλότερη απόδοση και την τέταρτη υψηλότερη ξένη κινηματογραφική ταινιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το κέρδος $ 99.067.206 παγκοσμίως.[7]

Στο Μεξικό, η ταινία έχει ρεκόρ 11.500.000 δολάρια από 2.755 οθόνες στο ξεκίνημα του Σαββατοκύριακου, καθιστώντας το το πιο υψηλό άνοιγμα για μια μεξικανική ταινία όλων των εποχών, διπλασιάζοντας το ρεκόρ που είχε το El Crimen del Padre Amaro με $ 5.500.000. Τη δεύτερη εβδομάδα πήρε περίπου 9.350.000 δολάρια για να ανακτήσει την πρώτη θέση, συσσωρεύοντας περίπου $ 27.000.000 και κάνοντας τον εαυτό της την υψηλότερη μεξικανική ταινία όλων των εποχών, σπάζοντας τα αρχεία του 2013.

Στο τέλος του 2013, το "Πουθενά χωρίς την κόρη μου" τέλειωσε με ένα ποσό $ 46.103.013, εδραιώνοντάς την ως την τρίτη ταινία υψηλότερου κέρδους της χρονιάς στο Μεξικό, λίγο κάτω από το Εγώ, ο Απαισιότατος 2 και το Iron Man 3.[8]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013, στο "40ά Βραβεία People's Choice", η ταινία προτάθηκε ως αγαπημένη κωμική ταινία. Το 2014, η Λορέτο Περάλτα κέρδισε το βραβείο "Young Artist Award for Best Leading Young Actress in a Feature Film"[9] και η Λάουρα Κριστίν προτάθηκε ως "Best Supporting Young Actress in a Feature Film".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt2378281/. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  2. www.filmaffinity.com/en/film780831.html. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 15  Νοεμβρίου 2016.
  4. Smith, Grady. "How Spanish-language comedy 'Instructions Not Included' became a box office sensation". Entertainment Weekly. Retrieved 5 September 2013.
  5. Leydon, Joe. "Film Review: ‘Instructions Not Included’". Variety. Retrieved 5 September 2013.
  6. Smith, Grady. "Box office update: 'The Butler' passes 'One Direction' for No. 1 spot on Labor Day; 'Getaway' crashes". Entertainment Weekly. Retrieved 5 September 2013.
  7. Instructions Not Included at Box Office Mojo
  8. "2013 Mexico Yearly Box Office Results".
  9. "35th Annual Young Artist Awards". Young Artist Awards. Retrieved April 14, 2014.