Ποταμός Σάντα Μαρία (Αριζόνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Σάντα Μαρία
Ο ποταμός Σάντα Μαρία με εποχική ροή στις ερημιές της Αράστρα
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μήκος80 χλμ

Ο ποταμός Σάντα Μαρία (Santa Maria) της δυτικής Αριζόνα, στις Ηνωμενες Πολιτείες Αμερικής, είναι μαζί με τον Μπιγκ Σάντυ τα δύο μικρά ποτάμια που σχηματίζουν τον Ποταμό Μπιλ Γουίλιαμς, παραπόταμο του Κολοράντο. Ο Σάντα Μαρία έχει μήκος περίπου 80 χιλιόμετρα, από τα οποία όμως μόνο τα τελευταία 27 χιλιόμετρα έχει συνεχή ροή νερού, ενώ στο ανώτερο τμήμα του είναι ένας ξεροπόταμος, που έχει νερό μόνο μετά από κάποια δυνατή βροχή της ερήμου.

Στις περιόδους βροχών η μικρή τεχνητή Λίμνη Άλαμο, που ξεκινά λίγο χαμηλότερα από τη συμβολή των Σάντα Μαρία και Μπιγκ Σάντυ πλημμυρίζει και φθάνει έως και πριν από τη συμβολή, οπότε τις ημέρες εκείνες ο Σάντα Μαρία εκβάλλει απευθείας στη λίμνη, ενώ ο Ποταμός Μπιλ Γουίλιαμς αρχίζει μετά τη λίμνη.

Ο Σάντα Μαρία σχηματίζεται από τη συμβολή των ρυακιών Σύκαμορ και Κέρκλαντ σε υψόμετρο κάπου 800 μέτρων, περίπου 15 χιλιόμετρα από τον οικισμό Μπάγκνταντ. Από εκεί ρέει γενικώς προς νοτιοδυτική κατεύθυνση, μέσα από την ορεινή ερημική περιοχή Αράστρα (ορεινοί όγκοι Πόουτσι και Μπλακ Μάουντενς). Σε όλη τη διαδρομή του ο ποταμός δέχεται εποχικά ύδατα ρυακιών, ενώ μέχρι το τέλος του ρου του κατέρχεται υψομετρικά κατά 420 μέτρα συνολικά.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λήμμα «Αγία Μαρία» (μία από τις σημασίες) στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 1, σελ. 337

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]