Ποταμός Ουάμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 6°7′S 38°49′E / 6.117°S 38.817°E / -6.117; 38.817

Ποταμός Ουάμι
ΕκβολέςΙνδικός Ωκεανός
ΧώραΤανζανία
Μήκος545 χλμ

Ο Ποταμός Ουάμι (αγγλικά: Wami River, σουαχίλι: Mto Wami), είναι ποταμός της ανατολικής Τανζανίας. Ο ποταμός Ουάμι καθώς και οι παραπόταμοί του, πηγάζουν από τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας (Eastern Arc Mountains). Ρέει βορειοανατολικά, μέσω των περιφερειών Μορογκόρο (Morogoro) και Πουάνι (Pwani), για να εκβάλει στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Ζανζιβάρης (Zanzibar).

Ο Ποταμός Ουάμι (Wami River) αποστραγγίζει μια λεκάνη απορροής 43.946 τ.χλμ..[1] Η λεκάνη απορροής εκτείνεται διά μέσου τεσσάρων οικολογικών περιοχών. Παράκτια δάση εκτείνονται κατά μήκος των παραλίων του Ινδικού Ωκεανού. Ακόμη πιο μέσα στην ενδοχώρα, δασικές εκτάσεις και εποχιακά πλημμυρισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις καλύπτουν τις πεδιάδες της κεντρικής λεκάνης απορροής. Αυτές οι πεδιάδες οριοθετούνται στα βορειοδυτικά από τα Όρη Ρουμπέχο (Rubeho), Ουκαγκούρου (Ukaguru), Νγκούρου (Nguru) και Νγκούου (Nguu), ορισμένα από τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας. Τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας, συγκρατούν τους φορτωμένους με υγρασία ανέμους από τον Ινδικό Ωκεανό και λαμβάνουν περισσότερες βροχοπτώσεις από τις πέριξ πεδιάδες. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις απαντώνται κατά την περίοδο των βροχών μεταξύ Νοεμβρίου-Μαΐου, αν και κατά τους μήνες της ξηρής περιόδου, εμφανίζονται σε υψηλότερα υψόμετρα ομίχλες και ελαφριές βροχές. Οι ανατολικές και νότιες επιφάνειες των ορέων, λαμβάνουν περισσότερες βροχοπτώσεις από τις βόρειες και τις δυτικές πλαγιές. Αυτές οι βροχές συντηρούν ορεινά δάση καθώς και τους παραπόταμους καθώς και τους χειμάρους του Ποταμού Ουάμι (Wami River).[2] Τα δάση της Ανατολικής Αψίδας είναι σημαντικά τόσο για τη διατήρηση όσο και για τον μετριασμό της ροής του ποταμού.[3]

Η επίδραση μιας σκιάς βροχής (rain shadow).

Ο εποχικός Ποταμός Κινυασάνγκουε (Kinyasangwe River) εκτείνεται δυτικά από τα βουνά των Ορέων της Ανατολικής Αψίδας στη Ντοντόμα (Dodoma), αποστραγγίζοντας το νότιο τμήμα της ημι-άνυδρης Στέππας Μασάαι (Maasai Steppe), η οποία βρίσκεται στη σκιά βροχής (rain shadow)[Σημ. 1] στα Όρη της Ανατολικής Αψίδας (Eastern Arc Mountains).[3]

Μόνο μετά την έξοδο από τη λεκάνη του Ποταμού Μκάτα (Mkata River) στο βορεινό άκρο του Εθνικού Πάρκου Μκούμι (Mikumi National Park) ονομάζεται Ουάμι (Wami).[4]

Λόγω της αποψίλωσης και των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή, η απορροή μειώθηκε.[5]

Πλησίον των εκβολών του, ο Ποταμός Ουάμι (Wami River) σχηματίζει τα νότια σύνορα του Εθνικού Πάρκου Σααντάνι (Saadani National Park), του μοναδικού παράκτιου εθνικού πάρκου στην Τανζανία.

Υδρομετρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ροή του ποταμού παρακολουθείται πάνω από 30 χρόνια (1954–84) στην πόλη Μαντέρα (Mandera),[Σημ. 2] περίπου 50 χλμ. από τις εκβολές. Η μέση ετήσια ροή που παρατηρήθηκε στη Μαντέρα (Mandera) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν 60,6 m³ / s τροφοδοτούμενη από μια έκταση περίπου 82% της συνολικής έκτασης της λεκάνης απορροής του Ποταμού.

Η μέση μηνιαία ροή του υδρολογικού σταθμού για τον ποταμό Ουάμι (Wami) στη Μαντέρα (Mandera) (σε m³ / s).
(Υπολογίστηκε με τη χρήση των δεδομένων για περίοδο 30 ετών, 1954–84).[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σκιά βροχής (rain shadow), είναι μια περιοχή που έχει λίγες βροχοπτώσεις, επειδή είναι προστατευμένη από τους επικρατούντες και φέροντες τη βροχή ανέμους, με μια σειρά από λόφους.
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Madera όσο και η ονομασία Mandera, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μαντέρα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μα-ν(ου)-ντέ-ρα» και όχι ως «Μα-ντέ-ρα» (γιατί δεν είναι Madera αλλά Mandera). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  2. "Eastern Arc forests". World Wildlife Fund ecoregion profile. Accessed 10 September 2019. [1]
  3. 3,0 3,1 Ngana, James, Florence Mahay, and Katharine Cross (2010). The Wami Basin: A Situation Analysis. IUCN Eastern and Southern Africa Programme, 2010. xviii + 92 pp.
  4. A Directory of African Wetlands, σ. 247, στα Google Books
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  6. http://www.crc.uri.edu/download/wami_profile_tagged_final_Nov08.pdf